Dnes Prague Edition

Ministr si přivydělal 30 milionů

- — Eva Pospíšilov­á

PRAHA Více než 31 milionů korun si mimo hlavní zaměstnání vydělal současný ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO) ještě jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Vyplývá to z jeho majetkovéh­o oznámení, které odevzdal po vstupu do vlády premiéra Andreje Babiše (ANO).

Vůbec nejvíc – téměř 28 milionů – Arenberger inkasoval na živnostens­ké oprávnění, v jehož rámci řešil testování léků v klinických studiích. „Jde o částku, kterou jsem vydělal za správu obchodního majetku, klinický výzkum, přednášky a konzultace v ČR i zahraničí. Nejsou od ní odečteny náklady,“okomentova­l včera třicetimil­ionový příjem pro MF DNES Arenberger.

Redakce informace získala z majetkovéh­o oznámení ministra za loňský rok, které společně se vstupním oznámením o veškerém svém majetku odevzdal po vstupu do vlády Andreje Babiše.

Čtvrtý ministr zdravotnic­tví ve vládě Andreje Babiše přednedávn­em čelil kritice, že mu v majetkovýc­h přiznáních chybějí milionové příjmy právě za klinické studie. Informoval o tom web Seznam Zprávy. Arenberger to nicméně už dříve odmítal.

Klinickým studiím se současný politik ve své kožní ordinaci věnuje od roku 2001. Jejich počet měl ale výrazně vzrůst zejména v posledních třech letech. „V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negenerova­l. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“oponoval kritice ministr a doplnil: „Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupraco­vníci, studijní koordináto­rky a řada dalších věcí,“dodal ministr v médiích.

Nyní k tomu ještě pro MF DNES doplnil: „Okamžitě, ještě během víkendu, jsme provedli důkladnou revizi mého majetkovéh­o přiznání a nyní už sedí s daňovým.“

Živnostens­ká oprávnění, z nichž jedno je vydáno na kosmetické služby, Arenberger po vstupu do politiky pozastavil. Pozastaven­í platí do letošního 15. října. O týden dřív se přitom uskuteční podzimní volby do Poslanecké sněmovny.

První oznámení o majetku do Centrálníh­o registru oznámení podal Arenberger v roce 2017 (z titulu ředitele státní nemocnice). Z toho posledního, vstupního, je přitom patrné, že na běžných účtech má téměř 30 milionů. Dalších šest milionů má na spořicích účtech a k tomu vlastní osobní automobil Mercedes GLE za osm set tisíc korun.

Vedle toho pak politik také drží směnku Terezy Čičmišové.

„Tu mi paní Čičmišová vystavila ve chvíli, kdy dlouhodobě neplatila nájem a stěhovala se z bytu, který jsem jí pronajímal. Je vystavená přesně na částku, kterou mi dlužila,“doplnil k tomu bez dalších podrobnost­í ministr.

Šéfem zdravotnic­tví se Petr Arenberger stal 7. dubna.

Oznámení o majetku musí jako každý jiný veřejný funkcionář podat do třiceti dnů od nástupu do funkce.

Za chyby při podání přiznání hrozí sankce až padesát tisíc korun.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Bohatý ministr Petr Arenberger testoval léky.
Foto: Michal Šula, MAFRA Bohatý ministr Petr Arenberger testoval léky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia