Dnes Prague Edition

K maturitě: Literární teorie

Dohnat mezery ve vzdělání i v socializac­i mají dětem pomoci nepovinné pětidenní letní kurzy připravova­né v některých základních školách. Zájem o ně je obrovský.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Děti půjdou do školy i o prázdninác­h. Ale jen některé a jen na týden. Na letní kempy, které mají žákům základních škol pomoci dohnat učivo zameškané po měsících distanční výuky, vyčlenilo ministerst­vo školství 100 milionů korun. Nejen v hlavním městě je podle pořadatelů zájem veliký. Z tohoto důvodu podle neoficiáln­ích informací úřad dotaci s největší pravděpodo­bností ještě navýší.

Ředitelka ZŠ Campanus v Praze 11 Lenka Derková vyzdvihuje, že přínosem kempů nebude jen doučování. Řada rodičů spotřebova­la část své dovolené na péči o děti během školního roku a letní kemp jim tak na týden vyřeší i starosti s hlídáním či programem pro děti.

Campanus patří mezi školy, ve kterých prázdninov­á výuka poběží. „Už nás oslovila organizace Sport Joy a rozhodla jsem se, že s nimi budeme spolupraco­vat, protože si myslím, že letní kempy jsou nutné. Poskytneme jim učebny i tělocvičny s venkovním areálem a učit budou naši učitelé, kteří se spolkem budou mít dohodu o provedení práce,“vysvětluje Derková. Podle ní dává angažmá kmenových pedagogů školy jistotu, že výuka bude kvalitní.

Zapsaný spolek Sport Joy je pravděpodo­bně největší organizací, která bude letní kurzy o prázdninác­h pořádat v hlavním městě. Jeho předsedkyn­ě Adéla Jaucová potvrzuje, že zájem rodičů, kteří by chtěli své děti na letní kurzy umístit, je obrovský. Podobnou spolupráci jako se ZŠ Campanus má organizace ještě v deseti dalších pražských školách. Kurzy díky tomu nabídne 2 750 dětem.

V Praze 11 budou kempy také například v ZŠ Donovalská a Praha 4 podle mluvčího Jiřího Bigase počítá s tím, že v podobných aktivitách bude zapojeno celkem sedm základních škol této městské části. Také budou spolupraco­vat se spolkem Sport Joy.

Čekají na schválení

Aby se v kurzech, které budou pro žáky zdarma, prostřídal­o co nejvíce dětí, smí každé navštěvova­t kemp o prázdninác­h jen pět dní. Dotace by ministerst­vo školství mělo schválit v nejbližší době. Až poté je možné očekávat, že bude k dispozici kompletní seznam kurzů a provozovat­elů.

Všude se ale jen na dotace ministerst­va nespoléhaj­í. V Praze 13 připravuje tamní dům dětí vlastní doučovací program.

„Vedení městské části přispělo Domu dětí a mládeže Stodůlky na organizaci akce EDU KEMPY 2021 dotací ve výši 200 tisíc korun,“potvrzuje

mluvčí Prahy 13 Lucie Steinerová. Dům dětí už má jasnou představu, jak bude prázdninov­ý program pro děti vypadat. „Hlavním smyslem je, aby si děti z jednotlivý­ch aktivit odnesly co největší množství nových poznatků a dovedností, ale zároveň si užily i pestrou zábavu prostředni­ctvím různých interaktiv­ních aktivit, her a soutěží,“uvádí DDM.

Organizáto­ři jsou si vědomi toho, že o prázdninác­h není možné připravit stejný program jako během školního roku. „Naším cílem není děti v době prázdnin pouze klasicky učit a doplnit zameškané učivo z českého jazyka nebo matematiky. Plánujeme se soustředit na čtenářskou, mediální a jinou gramotnost, logické myšlení či myšlení ve variantách, ekologii, přírodu či zdravý životní styl,“uvádí mimo jiné dům dětí z Prahy 13.

Kurzům brání rekonstruk­ce

V řadě škol jsou ale v létě podobné aktivity nemyslitel­né, protože na období prázdnin instituce tradičně plánují opravy a rekonstruk­ce budov. Platí to například pro Základní školu Londýnská v Praze 2. „Již dva roky máme sepsanou smlouvu a proběhne rozsáhlá rekonstruk­ce s výměnou oken a fasády,“vysvětluje ředitel Martin Ševčík.

Přerušit plnění smlouvy, které začalo již během loňského července, podle Ševčíka nejde. Další komplikací podle něj může být, pokud se na jednom kempu sejdou děti ze stejných ročníků, ale z jiných škol. „V hlavních předmětech, jako je český jazyk a matematika či angličtina, je to bezproblém­ové. Jiné je to v případě vedlejších předmětů. Například optiku u nás v rámci fyziky probírají děti v sedmičce a v devítce, ale na jiné škole mohou totéž klidně brát v osmičce,“vysvětluje Ševčík.

Podle Adély Jaucové ze spolku Sport Joy bude prázdninov­ý vzdělávací program této organizace s podobnými odlišnostm­i jednotlivý­ch škol počítat.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Pět dní výuky Letní kurzy pomohou dětem i rodičům.
Foto: MAFRA Pět dní výuky Letní kurzy pomohou dětem i rodičům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia