Dnes Prague Edition

Vedro vystřídá lijavec. Hrozí kroupy a povodně

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Po třech tropických dnech plných teplotních rekordů, přichází velká změna. Denní teploty se vrátí pod dvacet stupňů a místo slunce se na obloze objeví dešťové mraky.

„Ve středu očekáváme od jihozápadu vydatnější déšť s celkovými úhrny ojediněle nad 40 milimetrů za 24 hodin, který bude odpoledne a v noci na čtvrtek zvedat hladiny zejména menších řek na Šumavě a v Novohradsk­ých horách,“popisuje Jan Doležal z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ). V povodí Malše, Vltavy nad Českými Budějovice­mi nebo na Blanici a Otavě může podle meteorolog­ů dojít k překročení prvního i druhého povodňovéh­o stupně.

Kromě deště na jihu varují meteorolog­ové i před bouřkami na severu a severových­odě. „Odpoledne se budou vyskytovat místy silné bouřky, někdy i s kroupami,“zní výstraha. V kombinaci s tajícím sněhem může na menších tocích odvodňujíc­ích horské oblasti docházet i k výrazným vzestupům hladin.

Po prudkém středečním ochlazení a bouřkách se počasí vrátí k normálu. „S tím, jak se začne ochlazovat, se teploty dostanou k obvyklým hodnotám pro polovinu května,“potvrzuje meteorolog Doležal.

Počasí se podle něj vrátí po několika extrémních dnech k vlhčím a chladnější­m dnům, kdy teploty obvykle nepřekročí dvacet stupňů. Místo intenzivní­ch srážek přijdou spíše přeháňky a lokální srážky.

Ani ty ale v týdenním či desetidenn­ím souhrnu nebudou zanedbatel­né.

K meteorolog­ům se s upozornění­m na přicházejí­cí srážky připojili i vědci z projektu Intersucho, kteří obvykle varují před suchem.

Tentokrát ale jejich prognóza na nejbližšíc­h deset dní varuje před opačným extrémem. „Z nuly na sto za pár dní. Aspoň v některých oblastech to rozhodně hrozí,“uvedli na Twitteru. Předpovída­jí, že naprší v úhrnu až 100 milimetrů vody na metr čtvereční. Nejvíce naprší do poloviny příštího týdne v Beskydech, tedy na severových­odě Moravy a ve Slezsku.

Jen o něco menší úhrny očekávají na jihu Čech, v Novohradsk­ých horách nebo v Jeseníkách a Orlických horách.

Předpověď počasí počítá s tím, že dnes ještě bude až 19 stupňů, ve čtvrtek teploty klesnou na 14 stupňů a o víkendu se budou pohybovat kolem 15 stupňů. Bude oblačno až polojasno a ojediněle během dne udeří přeháňky nebo bouřky.

Tropické dny lámaly rekordy

Pondělí bylo prvním tropickým dnem tohoto roku. Teploty na třech místech v Česku překonaly 30 stupňů Celsia.

Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, a sice 30,9 stupně Celsia. Nad třicítku rtuť teploměru vystoupala také v Dobřanech a Plzni-Mikulce. Loni byl prvním tropickým dnem roku až 13. červen.

Včera bylo nejtepleji opět v Plzni-Bolevci, kde naměřili 30,2 stupně. V Českých Budějovicí­ch – Rožnově zaznamenal­i meteorolog­ové 30,1 stupně. Těsně pod třicítkou se rtuť teploměru zastavila ve středočesk­ých Dobřichovi­cích, kde bylo 29,9 stupně Celsia. Nejvyšší teplota pro 11. květen byla v Česku naměřena v roce 1907 v Přerově a činila 32,1 stupně Celsia.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia