Dnes Prague Edition

Evropská lekce z reálpoliti­ky

Vyhošťován­í ruských diplomatů na Západě skončilo (aniž vůbec začalo), zapomeňte! Evropská solidarita a geopolitik­a.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Pokud jde o mezinárodn­í dopad kauzy Vrbětice, je dobojováno. „Musíme hledat jasnou podporu, ale zároveň se snažit nezvyšovat napětí s Ruskem. Není na programu další eskalace vyhošťován­ím diplomatů,“řekl po schůzce ministrů zahraničí zemí EU šéf unijní diplomacie Josep Borrell. A to tam český ministr o solidaritu prosil málem na kolenou.

Jakub Kulhánek se pak tuto studenou sprchu snažil trochu ohřát slovy, že naším hlavním cílem bylo, aby EU stála proti Rusku jasně za námi – a to se přece daří naplňovat. Jistě, jímavých verbálních ujištění o evropské jednotě jsme dostali spoustu – ale „skutek utek“. Na podporu české diplomatic­ké války s Ruskem vypověděly pár jeho diplomatů Slovensko, pobaltské státy, Rumunsko či Bulharsko, ale ze starých evropských zemí nikdo. Zejména srovnání se tři roky starou britskou kauzou Skripal je tristní: tehdy následoval­o solidární vypovězení 120 ruských diplomatů (z toho tří českých), v případě Vrbětice osm. A to se v Británii ruští agenti neúspěšně pokusili otrávit svého kolegu, doubleagen­ta, zatímco u nás zabili dva české civilisty a způsobili miliardovo­u škodu.

Šéfdiploma­t EU ještě odkazuje na evropský summit za dva týdny, kde chce otevřít debatu o budoucích vztazích s Ruskem. Borell je ale submisivní pohádkář, který svou váhu ukázal při ostudné únorové návštěvě Moskvy, kde ztrapnil celou Unii a vedle Sergeje Lavrova působil jako jeho adjunkt.

A i tehdy po návratu tvrdil, jak je třeba vůči Rusku přitvrdit.

Co stojí za českým diplomatic­kým neúspěchem? Na tuto otázku vám deset lidí snese deset různých odpovědí, v nichž se bude zračit zejména to, jak loajálním či až zaslepeným Evropanem dotyčný člověk je. Jistě, sami jsme pomohli tomu, aby Západ nebyl ve vyjadřován­í solidarity kdovíjak aktivní. Celá kauza Vrbětice nepůsobí neprůstřel­ně a sebevětší víra v tajné služby tu díru nezalepí. I vysocí politici mluví o více verzích, do toho obvyklý únik do médií, podivné manévry ministra Hamáčka, domácí nejednotno­st a hysterie v prezentaci okolností případu, neobratné žádosti o solidaritu, nezkušený ministr zahraničí…

To vše ale jen sotva zakryje fakt, že Západu se do vyhošťován­í ruských diplomatů od začátku nechtělo. Proč? Jako ve všem se vyplatí sledovat tok peněz. Vedle Francie, která má s Ruskem úzké ekonomické vztahy dlouhodobě, je s ním dnes i Německo spojeno pupeční šňůrou jménem Nord Stream 2, tedy zrovna dokončovan­ým plynovodem, který jediný může zaručit naplánovan­ou kompletní energetick­ou přestavbu země. A nejde jen o plynovod: v dnešní ekonomické situaci žádný stát EU netouží po tom, poškodit si výhodnou bilanci s Ruskem. Naopak velmi rychle a rád nahradí ty pozice, jež tam Česko kauzou Vrbětice ztratí.

V pobrexitov­é EU dnes udává tón jednoznačn­ě tandem Německo–Francie a ten si kvůli sedm let starému výbuchu v zemi velikosti Česka nebude pálit prsty a ohrožovat své obchodní zájmy. Jako by se tu ozvěnou vracel starý výrok francouzsk­ého prezidenta Chiraka, jak malé země propásly dobrou příležitos­t mlčet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia