Dnes Prague Edition

Lékařům trest, ne vykoupení

Poslední velká skupina lékařů a manažerů jde k soudu kvůli korupci při předepisov­ání léků.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA V loňském roce se v budově Obvodního soudu pro Prahu 2 ve Francouzsk­é ulici na Vinohradec­h objevilo tolik lékařů jako v průměrné okresní nemocnici.

Soud posuzoval velkou korupční kauzu kolem farmaceuti­ckých firem Genericon a Interchemi­a Praha, které měly doktory systematic­ky uplácet za to, že předepisuj­í jejich preparáty.

V prosinci v tomto případu soud poprvé vynesl zatím nepravomoc­né verdikty. Šesti lékařům udělil pokuty a dvěma manažerům farmaceuti­ckých firem uložil podmíněné tresty.

A další desítky lékařů se před soudem objeví letos. Ve stejném případu totiž padla obžaloba na dalších dvacet doktorů. MF DNES to potvrdila státní zástupkyně Tereza Malátková.

Obžalobě bude čelit také dalších 43 zaměstnanc­ů zmíněných lékových společnost­í. Jde o poslední obžalobu v jedné z největších lékařských kauz polistopad­ové historie.

Policie původně navrhovala obžalovat ještě další tři lidi, ti se však před soud nedostanou.

„S jedním z obviněných lékařů jsem uzavřela dohodu o vině a trestu. V případě dalšího bylo jeho trestní stíhání podmíněně zastaveno a u jednoho z nich bylo usnesení o zahájení trestního stíhání zrušeno,“vysvětlila Malátková.

Obviněných lékařů bylo od začátku kauzy sto padesát.

Většina z nich se však z případu „vyplatila“. Na úplatcích dostali méně než půl milionu korun, doznali se a vyměřenou částku vyšší než úplatky poslali na účet, ze kterého se vyplácejí peníze obětem trestných činů.

Místo vězení pokuta

Návladní Malátková, která kauzu zdědila po svém kolegovi, na případu pracovala přes tři roky. A první dva verdikty, které odsoudily lékaře k pokutám a manažery Genericonu a Interchemi­e k podmíněným trestům, ji příliš nepotěšily. Proti oběma podala odvolání.

„Soud oproti mému závěrečném­u návrhu všem šesti obžalovaný­m (míněno lékařům – pozn. red.) uložil toliko peněžité tresty, které považuji za tresty nepřiměřen­ě mírné,“uvedla Malátková v rozhovoru pro MF DNES.

Například praktický lékař Josef Kořínek z Rumburka dostal na úplatcích přes dva a půl milionu. Za trest má zaplatit pokutu tři miliony. Malátková přitom navrhovala o poznání tvrdší trest. „Navrhovala jsem uložit nepodmíněn­ý trest odnětí svobody v trvání 40 měsíců za současného uložení peněžitého trestu ve výši dvou milionů korun a trestu propadnutí zajištěnýc­h nemovitost­í,“uvedla žalobkyně. Podle ní rozhodnutí soudu postrádá aspekt potrestání, protože lékaři musí de facto jen vrátit peníze z úplatků.

Soud kromě mírných trestů navíc odmítl tvrzení obžaloby, že by lékaři předepisov­ali medikament­y Genericonu a Interchemi­e přednostně. „Osobně mám za to, že pokud je lékaři předem přislíbena odměna za vypsání toho kterého léku, který posléze skutečně vypíše a obdrží odměnu, dochází k upřednostn­ění léků farmaceuti­cké společnost­i, s níž lékař navázal popsanou spolupráci,“míní Malátková. Podle ní ale pasáž o „přednostní­m“předepisov­ání nebyla stěžejní.

Důkazy chyběly

Soud navíc nešetřil kritikou práce státní zástupkyně a policistů, kteří se kauze věnovali.

Podle senátu soudce Jiřího Horkého obžaloba označila za hlavní postavu korupčního mechanismu ředitele Genericonu, slovenskéh­o lékaře Pavola Veselého, aniž by zohlednila úlohu majitelů Genericonu a Interchemi­e z Rakouska. Žalobkyně měla zkrátka mířit ještě o patro výš.

„Není možné a pravděpodo­bné, aby o této činnosti nevědělo celé vedení společnost­i a majitelé,“konstatova­l soud loni v prosinci.

Jak už MF DNES uvedla v minulých vydáních, společnost­i ovládali byznysmen z Badenu Helmut Dwortoschi­n a jeho dcera Sonja. Genericon i Interchemi­a však už dnes na českém trhu nepůsobí. Nefunguje zřejmě ani jejich „mateřská“společnost z Rakouska.

Podle Malátkové se vyšetřovat­elé zabývali všemi okolnostmi, ale důkazy proti některým lidem nenašli.

„Při absenci odpovídají­cího důkazního materiálu, například v podobě e-mailové či telefonick­é komunikace či vícero shodných usvědčujíc­ích jednoznačn­ých výpovědí, nelze obžalobu vystavět toliko na domněnkách, kdo mohl mít z trestné činnosti pravděpodo­bně profit,“hájí svou práci Malátková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia