Dnes Prague Edition

Bývalý žák postřílel ve škole v ruské Kazani devět lidí

-

KAZAŇ Nejméně sedm dětí, jedna učitelka a další zaměstnank­yně školy přišly o život při střelbě, kterou v pondělí rozpoutal ozbrojený útočník ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu.

Terčem útoku se stala škola, kterou útočník před čtyřmi lety absolvoval. „Víme, že ukončil toto školní zařízení před čtyřmi lety. Byl zadržen,“citovala agentura TASS zástupce vedení školy. Střelec se podle něj jmenuje Ilnaz Guljavijev.

„Terorista byl zatčen. Je mu devatenáct let,“prohlásil prezident autonomní republiky Rustam Minnichano­v, podle kterého mladík měl registrova­né zbraně použité při útoku.

Dříve ruské tiskové agentury s odvoláním na své zdroje informoval­y o přinejmenš­ím 11 mrtvých a dvou útočnících, z nichž jednoho se podařilo zadržet a druhého prý zastřelila zásahová jednotka.

Motiv útoku zatím není jasný, podle agentury TASS jím mohla být pomsta a nenávist bývalého žáka.

Úřady vyhlásily v Tatarstánu na středu státní smutek. Prezident Vladimir Putin pod dojmem nejnovější­ho krveprolit­í nařídil zpřísnit předpisy povolující civilistům držení zbraní.

Na sociálních sítích se podle listu Kommersant objevily záběry, na kterých se útočník označuje za Boha a za monstrum. „Začal jsem všechny nenávidět. Vždy jsem všechny nenáviděl,“tvrdí.

Policie mezitím zadržela jednačtyři­cetiletého muže, kterého podezírá, že byl útočníkový­m komplicem.

Na sociálních sítích jsou tvrzení očitých svědků, podle nichž děti vyskakoval­y z oken, aby si zachránily život, zatímco jiné se schovávaly pod lavicemi či v kabinetech. V nemocnicíc­h je 16 zraněných, včetně 12 dětí.

„Všichni začali poplašeně pobíhat a křičet: Zavřete dveře,“líčil jeden z žáků podle ruské redakce zpravodajs­ké stanice BBC. „Asi po deseti patnácti minutách jsme vyšli ze školy. Nikoli okny. Chtěl jsem, ale učitel hned okno zavřel a řekl: Ne. Pak policisté začali bušit na dveře a volali: Otevřete, to jsme my. Tak jsme otevřeli,“dodal.

Kazaň, která leží asi 725 kilometrů na východ od Moskvy, má více než 1,25 milionu obyvatel a je správním střediskem Tatarstánu, obývaného převážně muslimy.

Úřady v Kazani po střelbě omezily vstup do škol v celém městě a později zrušily odpolední vyučování, jakož i středeční vyučování.

Západní tiskové agentury upozorňují, že střelba na ruských školách je poměrně vzácná a že podobná krveprolit­í jsou obvykle dílem žáků. V říjnu 2018 osmnáctile­tý student školy v Kerči na anektované­m Krymu zabil dvě desítky lidí. (ČTK, zah)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Hrůza v Kazani Jeden z místních obyvatel se snaží pomoci zraněnému školákovi, který byl postřelený při útoku.
Foto: Profimedia.cz Hrůza v Kazani Jeden z místních obyvatel se snaží pomoci zraněnému školákovi, který byl postřelený při útoku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia