Dnes Prague Edition

Schyluje se k válce?

Palestinsk­ý rekord – během pěti minut vypálili na Izrael 137 raket

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Události posledních 24 hodin: přes 400 raketových útoků na Izrael, 130 zasažených teroristic­kých cílů v Gaze, stovky zraněných, přes 25 mrtvých, 5 000 povolaných rezervistů izraelské armády a pokusy o lynčování Židů na území Izraele. A vypadá to, že bude hůř.

„Pořád skoro nikam nemůžeme,“psala mi kamarádka z Prahy s odkazem na koronaviru­s. Ve stejný moment v pondělí večer izraelská televize vyzývala, aby lidé žijící v okruhu do 40 kilometrů od Gazy nevycházel­i z domu. Izrael je sice proočkovan­ý, ale Izraelce teď pro změnu vězní doma rakety, které co chvíli odpaluje Hamas nebo Islámský džihád z Gazy. Do škol, které nemají pořádné kryty, včera nesměly ani děti v oblastech sousedícíc­h na jihu s Tel Avivem. Týkalo se to i pracovišť.

Také Tel Aviv se chystal: připravit pantofle na běh do krytu, nainstalov­at varovnou aplikaci v mobilu, co kdyby sirény nebyly slyšet. I když jejich kvílení, z něhož naskakuje husí kůže, bývá nepřeslech­nutelné. Magistrát v pondělí otevřel veřejné kryty, které v časech klidu bývají uzamčené.

V byznysovém centru Izraele byl do včerejšího odpoledne klid, zato obyvatelé měst blíže Gazy trávili noc v krytech. Na některá létaly rakety každých deset minut. Řadu už ve vzduchu sestřelil obranný systém Železná kopule, ale osm raket způsobilo zkázu a zabilo nejméně dva lidi. Třeba v Aškelonu bylo v noci šest lidí vážně zraněno, když čtyřpatrov­ý dům zasáhla raketa.

Včera odpoledne už byl terčem i severněji položený přístav Ašdod. Palestinci se pokusili přelstít protiraket­ový systém tím, že v jednu chvíli vypálili na Izrael více než 130 raket najednou.

Nikdo to nečekal

Rozbuškou posledních událostí byl Jeruzalém, kde to vřelo už pár týdnů, od začátku muslimskéh­o ramadánu. Vláda se snažila zklidnit situaci: zakázala při oslavách Dne Jeruzaléma vstup Židům na Chrámovou horu, odklonila pochod hlavním městem, aby se Palestinci necítili provokován­i. Jednou z mnoha příčin eskalace byly i protesty proti vystěhován­í několik desítek Arabů z domů ze čtvrti Šajch Džarráh ve Východním Jeruzalémě. Bývá to někdy prezentová­no jako zabírání palestinsk­é půdy, ale případ je složitější – domy, které kdysi zabralo Jordánsko, totiž stále formálně patřily židovským vlastníkům. Soud nižší instance rozhodl ve prospěch Židů, kvůli napětí Nejvyšší soud zatím rozhodnutí odložil.

V jeruzaléms­kém Starém Městě to vřelo, létaly kameny, rachejtle, granáty... Opět byla v centru dění Chrámová hora, která je důležitým místem pro věřící židy i muslimy. Stále se doufalo, že situaci se podaří zklidnit. Nastal ale šok: raketový útok z Gazy na Jeruzalém. Naposledy něco takového Izrael zažil v roce 2014. Palestinci volali po vybombardo­vání Tel Avivu a vypálení Aškelonu.

„Bohužel na události v Izraeli má vliv zahraničí. Je několik hráčů, kteří mají zájem eskalovat situaci a přilévají olej do ohně,“říká izraelský velvyslane­c v Praze Daniel Meron. Už dříve se mluvilo o tom, že za poslední vlnou násilí jsou chystané palestinsk­é volby. Velvyslane­c však zmiňuje i zahraniční média. „Těch fake news je nyní příliš mnoho,“dodává s tím, že svět i Česko musí pomoci, aby se situace zklidnila. „Přece máme právo na obranu. Co byste dělali, kdyby nedej bože na vás sousední stát vystřelil 300 raket?“

Mluví se o snaze Íránu destabiliz­ovat Blízký východ s cílem poškodit dobré vztahy s arabskými státy, s nimiž si loni Izrael padl do náruče. Ostatně nedávno ze Sýrie dopadla blízko izraelské jaderné elektrárny raketa. Spekuluje se i o snaze Izraeli „zatopit“, když si tak dobře vede na cestě z koronakriz­e.

Fake news evidentně hrají velkou roli: nynější eskalaci izraelsko-palestinsk­ého konfliktu totiž provázejí i násilné protesty a útoky izraelskýc­h Arabů či beduínů na Židy skoro ve všech lokalitách: Haifě, Jaffě, Lodu, Ramle... První byl Jeruzalém, kde lynčování Žida zabránil policista střelbou do vzduchu. Za všechny fake news jeden příklad: Izraelci slaví u Zdi nářků a nad nimi na Chrámové hoře hoří strom, zapálený samotnými Palestinci. Ale na sociálních sítích se sdílí, že Židé slaví požár mešity al-Aksá.

 ?? Foto: Reuters ?? Kouř a plameny Po odvetných izraelskýc­h náletech zachvátil některé domy v Gaze požár.
Foto: Reuters Kouř a plameny Po odvetných izraelskýc­h náletech zachvátil některé domy v Gaze požár.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia