Dnes Prague Edition

1,41 miliardy a dost? Čínský populační růst se blíží nule

-

PEKING Čínská populace rostla v uplynulém desetiletí nejpomalej­i od zavedení politiky jednoho dítěte v roce 1979. Vyplývá to ze včera zveřejněný­ch výsledků sčítání lidu, které čínský statistick­ý úřad provedl v roce 2020.

Populace v pevninské Číně vzrostla za poslední dekádu o 5,38 procenta na 1,41 miliardy. Za desetiletí před sčítáním v roce 2010 stoupl počet obyvatel o 5,84 procenta na 1,34 miliardy. Včera zveřejněný růst těsně zaostal za vládním cílem z roku 2016, podle nějž mělo být v Číně do roku 2020 na 1,42 miliardy obyvatel. Výsledky sčítání vytvářejí podle demografů další tlak na Peking, aby zatraktivn­il pobídky pro páry a přiměl je pořizovat si více než pouze jednoho potomka. „Mít dítě je pro ženy v mém věku obrovská rána pro rozvoj kariéry,“řekla agentuře Reuters 26letá Annie Čangová, která pracuje v Šanghaji v pojišťovni­ctví a loni v dubnu se vdala. „Vychováván­í dítěte v Šanghaji je navíc strašně drahé,“dodala.

Čínská státní média byla v posledních měsících ohledně vyhlídek demografic­kého vývoje v zemi čím dál pesimistič­tější, podle nich se populace může začít zmenšovat již v příštích několika letech. OSN odhaduje, že počet obyvatel pevninské Číny dosáhne vrcholu v roce 2030 a poté začne klesat.

Deník Financial Times s odvoláním na nejmenovan­é zdroje obeznámené se situací koncem dubna uvedl, že čínská populace v roce 2020 v porovnání s předchozím rokem dokonce už poklesla. Národní statistick­ý úřad to tehdy popřel.

Ning Ťi-če z čínského statistick­ého úřadu řekl, že loni se narodilo v Číně 12 milionů dětí, což je výrazný pokles ve srovnání s rokem 2016, kdy to bylo 18 milionů dětí.

Podle expertů citovaných BBC je pravděpodo­bné, že Čína v příštích letech dovolí rodinám mít libovolný počet dětí. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia