Dnes Prague Edition

Do Itálie míří tisíce migrantů, země žádá pomoc od EU

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM K italským břehům připlouvaj­í v těchto dnech tisíce imigrantů a situace ve Středomoří začíná být vážná. Jenom na ostrov Lampedusa dorazilo za jediný den 2 100 běženců z Afriky. Kapacita tamního přijímacíh­o střediska přitom činí pouhých 200 míst. Imigranti, kteří připlouvaj­í ze severoafri­cké Libye a Tuniska, tak živoří v nevyhovují­cích podmínkách na nepoužívan­ém trajektu.

Mezinárodn­í organizace pro migraci navíc upozorňuje, že cesta na vratkých člunech je značně nebezpečná, nejméně pět uprchlíků u libyjských břehů utonulo.

S lepšícím se počasím se dá čekat další příliv migrantů, letos už jich připlulo do Itálie třikrát víc než za stejné období loni. Koaliční vláda v Římě proto usilovně hledá řešení krize. Bezprostře­dním obvyklým řešením je převoz stovek migrantů na blízkou Sicílii. Ale co dál?

Někteří politici, jako šéf pravicové Ligy Matteo Salvini, volají po přísnější migrační politice. V době, kdy stál v čele resortu vnitra, Itálie bránila humanitárn­ím plavidlům používat své přístavy. Proti tomu se strany dnešní středolevé koalice vždy vymezovaly. Premiér Mario Draghi proto hledá pomoc u EU.

Italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseo­vá hovořila s eurokomisa­řkou pro vnitřní záležitost­i Ylvou Johanssono­vou, která vyzvala země evropské sedmadvací­tky k převzetí části migrantů. „Myslím, že je to možné zvládnout,“upravila si Johanssono­vá legendární výrok kancléřky Angely Merkelové „zvládneme to“.

Také šéf Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky Filippo Grandi uvedl, že by se EU měla přestat o uprchlícíc­h „handrkovat“a část jich přijmout. „Skrze rozumný a dohodnutý mechanismu­s je to podle mého názoru naprosto zvládnutel­né,“zopakoval jinou podobu výroku.

Jenže časy se od šest let staré imigrační krize hodně změnily. Vůle podílet se na humanitárn­ích gestech v mnoha evropských zemích ochabla. Příkladem je Švédsko, které dříve přijímalo rekordní počty uprchlíků. Když si ale loni rozděloval­y evropské země migranty z řeckých ostrovů, Švédsko už se nepřidalo. I Francie, která debatuje o kriminalit­ě na městských periferiíc­h, hranici s Itálií pečlivě střeží.

Vláda v Římě proto obrací zájem k dalšímu řešení. Podle listu La Repubblica chce EU navrhnout dohodu s Libyí, jež by byla založena na podobném schematu jako dohoda s Tureckem. Libye by dostala od Bruselu finanční pomoc, za to by se postarala o migranty na svém území.

 ?? Foto: ČTK ?? Právě dorazili Nově příchozí migranti na ostrově Lampedusa.
Foto: ČTK Právě dorazili Nově příchozí migranti na ostrově Lampedusa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia