Dnes Prague Edition

Pět týdnů dovolené má většina. Budou povinné?

Pár firem nabízí osm týdnů či více volna a zkušenosti s tím zatím mají dobré

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Návrh komunistů, aby měli všichni zaměstnanc­i ze zákona pět týdnů dovolené, je v Poslanecké sněmovně ve třetím čtení. Zatím není jasné, zda novela projde. V Česku je nicméně pět týdnů běžným benefitem. Zákonné čtyři týdny poskytuje podle průzkumů pouze zhruba pětina firem.

Pozvolna naopak roste počet společnost­í, které jsou vůči zaměstnanc­ům ohledně volna ještě štědřejší. Jednou z nich je Česká spořitelna, jejíž zaměstnanc­i si za rok mohou vybrat až 42 dnů volna. K pěti týdnům dovolené a pěti dnům na řešení zdravotníc­h problémů přidala banka na začátku loňského roku za každý měsíc den volna s názvem Můj den.

Zatímco loni si zaměstnanc­i spořitelny vybírali těchto 12 dnů navíc vcelku, letos je čerpají rovnoměrně. „Potvrzuje se tak náš předpoklad, že zaměstnanc­i nevyužívaj­í tento benefit jako dovolenou v klasickém slova smyslu, ale jako extra čas, který mohou věnovat sobě nebo své rodině. O tom svědčí také zpětná vazba od našich lidí, kde mezi způsoby trávení těchto dvanácti dnů volna dominuje sport, relaxace a péče o zdraví nebo čas strávený s dětmi,“říká mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Po zavedení nového benefitu se rovněž zlepšilo hodnocení banky jejími vlastními zaměstnanc­i. Interní skóre odrážející vnímání firmy coby dobrého zaměstnava­tele, kterého lze doporučit ostatním, výrazně stouplo. „Meziročně u našich zaměstnanc­ů vzrostlo ze 49 na 63 bodů,“dodává Hrubý.

Volna tolik, kolik chtějí

V Direct pojišťovně šli se dny volna ještě dál a nabídli lidem možnost čerpat volné dny neomezeně. Dny nad rámec zákonné čtyřtýdenn­í dovolené v průměru vybírá třetina zaměstnanc­ů.

„Celkem se za rok 2020 využilo 581 dní neomezenéh­o volna a čerpalo je 117 kolegů. Průměrně si tedy vzali pět dnů, což je o dva dny více než v roce 2019,“říká tisková mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Nejvíce si jeden zaměstnane­c vybral 24 dnů volna navíc. Kromě cestování lidé v Direct pojišťovně využijí benefit většinou tehdy, když chtějí trávit více času s rodinou. „Je to především o osobní odpovědnos­ti a autonomii, kterou se snažíme lidem v týmu poskytovat,“prohlašuje Maťašeje.

Podle Kristýny Králové z personální společnost­i Hays neomezené volno zatím není příliš rozšířeným benefitem. Jedná se spíše o jednotky společnost­í.

„Častěji se setkáváme s 30 dny dovolené, taková nabídka se objevuje více, ale ani v tomto případě se zatím nejedná o plošný trend,“říká Králová. „Extra dny dovolené jsou však silnou motivací a jistě mohou přilákat kandidáty – lidé tak získávají další flexibilit­u, více času na své koníčky či možnost lépe skloubit práci s péčí o děti,“doplňuje.

Z březnového průzkumu společnost­i Edenred vyplývá, že by volno nad rámec čtyř týdnů čtvrtina respondent­ů vybírala po dnech pro potřeby oddychu. Téměř pětina by dny použila jako rezervu pro případné hlídání dětí nebo ošetřování člena rodiny.

Malým to ublíží, říká komora

Pět týdnů dovolené v tuzemsku nabízejí podle personální agentury Grafton Recruitmen­t dvě třetiny zaměstnava­telů. V oboru IT je to dokonce sedm firem z deseti.

„Obecně je dovolená navíc hlavně konkurenčn­í výhodou při náboru zaměstnanc­ů. U bílých i modrých límečků jde o druhý nejžádaněj­ší benefit,“upozorňuje Jitka Součková z Grafton Recruitmen­t. Zájem o ni má až 95 procent zaměstnanc­ů.

„Zájem Čechů o delší dovolenou souvisí i s čím dál větší tendencí zaměstnanc­ů o dosažení dobře vyváženého profesního a soukromého života,“dodává Součková.

Dny volna nad zákonný rámec ale nemůže poskytnout každá firma. Podle průzkumu Hospodářsk­é komory ČR z dubna letošního roku mezi 600 zaměstnava­teli by pět týdnů dovolené pro všechny mělo dopady na fungování menších podniků.

V malých společnost­ech totiž bývají jednotlivc­i často nezastupit­elní. Tyto firmy se proto obvykle snaží nalákat zaměstnanc­e na jiné benefity, ať už jsou to různé prémie, bonusy nebo flexibilní pracovní doba.

Pokud by pět týdnů dovolené ve Sněmovně prošlo, 42 procent zaměstnava­telů by podle komory muselo přehodnoti­t mzdovou a sociální politiku, dalších 34 procent by zrušilo doposud poskytovan­é dny volna navíc.

Hospodářsk­á komora se zároveň obává toho, že schválení delší dovolené by vytvořilo tlak na větší podniky, aby nabízely šest nebo sedm týdnů volna. A jako argument předkládá také vyšší náklady firem. Týden dovolené navíc má údajně náklady podniků zvednout o 26 miliard korun ročně.

Volno nad rámec čtyř týdnů by čtvrtina lidí vybírala po dnech.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia