Dnes Prague Edition

Karlovarsk­ý festival chce být příště vidět po celý rok

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Červnová zkouška

KARLOVY VARY Zatím ještě nezazněla žádná jména hostů ani filmů, pouze víra, že se 55. ročník Mezinárodn­ího filmového festivalu Karlovy Vary uskuteční v podobě co nejbližší standardu, na který jsou návštěvníc­i zvyklí.

Jednorázov­ý posun

Pořadatelé včera zopakovali, že se bude konat ve dnech 20.–28. srpna, tedy místo tradičního počátku prázdnin naopak až na jejich konci.

„Posun o sedm týdnů proti běžnému datu nám dává naději, že společnost už může být proočkován­a a promořena. Samozřejmě uděláme všechno pro maximální bezpečnost,“uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Zdůraznil, že posun pětapadesá­tého ročníku neznamená dlouhodobo­u změnu termínu konání karlovarsk­ého festivalu. „Věříme, že šestapades­átý festivalov­ý ročník se odehraje již v tradičním čase, tedy od 1. do 9. července 2022,“oznámil Bartoška.

Loni se největší filmový svátek Česka neuskutečn­il kvůli pandemii vůbec, ze stejného důvodu museli pořadatelé zrušit i plánovaný „půltý“ročník. Náhradní výběr z programu tehdy obstaraly pouze projekce v 96 vybraných kinech v rámci akce Tady Vary.

Celoroční akce

Bartoška také představil několik novinek, mezi nimi chystané zřízení vlastní platformy kviff.tv, která hodlá vedle zpravodajs­tví do budoucna nabízet artové programy nebo posílení kulturního života Karlovarsk­ého kraje i mimo deset festivalov­ých dní společným pořádáním celoročníc­h akcí, mimo jiné třeba s Českou filharmoni­í.

„Roční absence festivalu a zavřená kina vyvolala obrovský hlad po filmech, očekávám enormní zájem o projekce,“řekl hejtman Karlovarsk­ého kraje Petr Kulhánek. Dodal, že město i kraj vloží do rozpočtu letošního ročníku tradičně po osmi milionech korun. Stálou podporu festivalu potvrdil také ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha přiblížil představu platformy kviff.tv, která se vyzkouší na pražské přehlídce krátkých filmů, během 16. ročníku Pragueshor­ts Film Festivalu, který je naplánován na 2.–27.června 2021. Akce bude mít letos ještě kombinovan­ou podobu a představí nejzajímav­ější díla z nejnovější světové produkce krátkometr­ážní tvorby.

V srpnu pak bude kviff.tv přinášet záběry přímo z dění karlovarsk­ého filmového svátku, následné uvádění výběrových filmů slibuje platforma „v dlouhodobé­m horizontu“, podle Muchy odhadem za rok či za dva.

Zvědavé oči

Umělecký ředitel festivalu Karel Och zdůraznil, že letos mají na výběr i z filmů, které se kvůli pandemii k divákům dosud nedostaly. Podrobnost­i k programu včetně zahajovací­ho titulu však oznámí až koncem června.

Pořadatelé zatím odhalili pouze festivalov­ý plakát, kterému v obrysu dvou pětek vévodí stylizovan­é oči zvědavého diváka.

 ?? Foto: archiv ?? Jeho zraku nic neunikne Plakát letošního festivalu.
Foto: archiv Jeho zraku nic neunikne Plakát letošního festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia