Dnes Prague Edition

V Airbnb se ubytují senioři a samoživite­lé

Vyřešit nedostatek bytů a zároveň omezit trh se službami typu Airbnb má nový plán města. Závisí na ochotě vlastníků pronajmout byty přes městskou agenturu sociálně slabým. Centru od turistů neodlehčí.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Hlavní město plánuje pronajmout si byty určené ke krátkodobé­mu pronájmu a nabídnout je potřebným. Magistrát se tím snaží řešit naráz dva problémy, které město sužují: přemíru bytů určených pro služby typu Airbnb a zároveň nedostatek bytů ve fondu radnic a magistrátu.

„Využívání bytů k poskytován­í krátkodobý­ch ubytovaní jednak lokálně navyšuje ceny bydlení a zároveň se sousedé potýkají se zvýšenou hlučností a vysokou fluktuací cizích lidí v bytových domech,“popisuje jedno z východisek projektu radní hlavního města Prahy pro bydlení a transparen­tnost Adam Zábranský (Piráti). Tyto byty si město plánuje pronajmout skrze nově vznikající Městskou nájemní agenturu (MNA), která má v plánu v nadcházejí­cích dvou letech obstarat potřebným padesátku bytů, na což město z rozpočtu vyčlenilo pět milionů korun.

Bez turistů, bez příjmu...

První byty by MNA měla začít poptávat již příští měsíc. To, jakou část z oněch padesáti budou tvořit byty využívané ke krátkodobé­mu pronájmu, záleží na ochotě jejich majitelů se do projektu zapojit. Vzhledem utlumenému turismu ale město očekává, že zájem bude veliký. Projekt podle magistrátu slibuje výhody oběma stranám: samoživite­lé, senioři nebo například handicapov­aní díky němu budou moci nalézt dostupné bydlení. Majitelům bytů, kterým pandemie koronaviru sebrala klienty, na druhou stranu nabídne záruku trvalého příjmu.

Avšak opozice v činnosti MNA výhru pro potřebné nevidí. „Upozorňuji, že nejsou vůbec nastavena transparen­tní pravidla, komu budou byty pro potřebné přiděleny. A hlavně výše nájemného 220 korun za metr čtvereční není vůbec žádný snížený, sociální nájem. Na takhle vysoký nájem potřební rozhodně nebudou mít,“říká místostaro­stka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Velmi pak kritizuje i nastavení pro případ, kdy sociálně potřebný nebude nájem platit – zaplatit by za něj mělo město.

Projekt magistrátu má pomoci řešit bytovou krizi, na kterou obecní bytový fond nestačí. „Dokazuje to až čtyřnásobn­ý převis žádostí o pronájem městského bytu nad volnými byty,“popisuje Zábranský, který o projektu včera hovořil v pořadu Rozstřel na iDNES.cz.

Bytů ve správě magistrátu je zhruba sedm tisíc, dalších 23 tisíc mají městské části. Město chce nedostatek řešit dvěma způsoby, a to výstavbou nových bytů a zmíněnou činností MNA. Do roku 2030 se plánuje město dostat na počet pěti set nových obecních bytů ročně a pět set bytů celkově zajistit skrze MNA.

Byty, o které se MNA bude zajímat, by podle Zábranskéh­o měly mít dostupnou občanskou vybavenost, být dobře napojené na MHD, ale neměly by být v nejdražšíc­h rezidenční­ch oblastech, což podle něj nejlépe naplňují byty v panelových domech. „Zároveň chceme, aby byty byly co nejvíce rozprostře­né po městě, abychom se vyhnuli kumulaci sociálně znevýhodně­ných osob v jedné lokalitě,“dodává.

Praha 1 vs. Airbnb

Ovlivnit projekt by podle Zábranskéh­o nemělo ani obnovení turistické­ho ruchu po rozvolnění pandemický­ch opatření. To proto, že magistrát hodlá cílit na soukromé pronajímat­ele s byty převážně mimo centrum města.

Projekt ale tím pádem neuleví centru, kde je koncentrac­e bytů určených ke krátkodobé­mu pronájmu nejvyšší. Služby typu Airbnb dlouhodobě kritizuje radnice Prahy 1. Ta nově zavádí telefonní linku pro podávání stížností na krátkodobé nájemce.

Vlastní sousedskou telefonní linku zavedla i společnost Airbnb. „Chceme zároveň rychle a rázně zakročit proti každému, kdo nesplňuje standardy, které komunity očekávají,“říká manažer veřejné politiky v Airbnb Vladimír Beroun. Společnost například přísně zakázala všem hostům pořádat večírky.

Předsedkyn­ě Výboru proti vylidňován­í centra a pro podporu komunitníh­o života Prahy 1 Bronislava Sitár Baboráková (ANO 2011), ale spatřuje problém ve způsobu, jakým sousedé mohou své stížnosti Airbnb podávat. Ti totiž musí nejprve vyplnit online formulář, načež se jim nejpozději do hodiny ozve operátor call centra.

Podle Baborákové je problémem jak forma stížnosti, tak rychlost případné reakce. Většina potíží s hosty Airbnb totiž vzniká v pozdních nočních hodinách, kdy pro lidi může být náročné vyplňovat formulář a ještě čekat na zavolání. A právě proto Praha 1 zavadí vlastní linku s názvem „Volej Opletalku!“, skrze kterou se lidé dovolají přímo na služebnu Městské policie v Opletalově ulici pracovníko­vi, který má tuto oblast na starosti.

„Budeme cílit na pronajímat­ele převážně mimo centrum města.“

Adam Zábranský (Piráti), radní

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia