Dnes Prague Edition

Kam rádi chodíte, kde se bojíte? Ukáže to mapa

- — Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Parkování na zónách placeného stání, strategick­é plánování anebo třeba bezpečnost. I v tom může vedení radnic pomoci Pocitová mapa. Podílet se na ní může každý Pražan, který vyplní v příslušné aplikaci několik otázek, které na konci léta experti vyhodnotí a předají magistrátu a vedení městských částí k dalšímu využití. Projekt Pocitová mapa hl. m. Prahy nyní rozjel magistrát.

„V rámci projektu pocitových map občané umisťují na mapu města lístečky a označují tak místa, kde se necítí bezpečně, kde rádi tráví volný čas, kde by se měla zlepšit dopravní situace a podobně,“popsal její princip Adam Zábranský (Piráti), radní hlavního města pro oblast bydlení. V tomto případě ovšem lidé nevypisují papírové lístečky. Příslušnou aplikaci naleznou na webu pocitovema­py.cz/Praha/.

„Jde o mezinárodn­í akci pod hlavičkou WHO (Mezinárodn­í zdravotnic­ká organizace), jde o nástroj odzkoušený, spolehlivý. V kontextu ČR lze pražský záměr vnímat jako pilotní. V takto velkém měřítku totiž u nás užita není,“objasnila Radka Švíková z Národní sítě Zdravých měst ČR, zaštiťujíc­í záměr Pocitových map.

Lidem stačí zodpovědět osm otázek, v některých městských částech o něco více. Pocitové mapy následně slouží například pro účely komunitníh­o plánování.

S mapou má již zkušenosti například Praha 10. „Nově chceme například využít zpětné vazby občanů pro rozšíření parkovacíc­h míst pro invalidy v rámci Zón placeného stání,“vysvětlila Renáta Chmelová, starostka „desítky“. Sběr dat skončí na sklonku letošního léta.

V září by je měli zpracováva­t experti z katedry enviroment­alistiky Univerzity Palackého v Olomouci. Radnice mohou první výsledky dostat již na podzim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia