Dnes Prague Edition

Radosti a strasti dvojice z Mercedesu

- — Robert Sára

Jeden už nahlas mluví o nové smlouvě, která mu zase hodí přes miliardu korun ročně. Zato druhý potupně čelí otázkám na předčasný vyhazov. Sezona F1 má za sebou čtyři závody z rekordních 23, svým způsobem se teprve rozjela předehra, jenže v týmu Mercedesu už duní tóny „osudové“. A stěží byste v jiné stáji hledali dvě tak diametráln­ě odlišné pozice jejích jezdců.

Milovaný Lewis Hamilton. A trpěný – eufemistic­ky řečeno – Valtteri Bottas.

Ten první (tradičně) vede šampionát, letos vyhrál už tři závody a jen dva mu chybí ke kulaté stovce. A ač Max Verstappen a celá stáj Red Bull přes zimu výrazně zesílila, je šestatřice­tiletý Brit dál hlavním adeptem na titul, svůj osmý v kariéře.

Jenže zatímco loni dělal Hamilton „cavyky“a Mercedes dlouho napínal, zda podepíše nový kontrakt – na začátku roku 2021 byl dokonce oficiálně dva měsíce bez angažmá – teď vyhlásil, že se obě strany chtějí domluvit už před letní pauzou.

„Dlouhá jednání mi zničila celou zimu. Dění nepomohlo ani Totovi

(šéfu stáje Wolffovi), aby si mohl vzít volno a uvolnit se. Měl jsem pocit, jako bychom přes zimu ani neměli přestávku,“řekl Hamilton.

Nyní chce být rozumnější a odstartova­t vyjednáván­í dřív. „Stále nám zbývá 19 závodů, ale bylo by super, kdybychom něco dali dohromady už před srpnovou přestávkou, abychom měli jasnou vizi o budoucnost­i.“

Jaká může být jeho gáže? Klidně zase 40 milionů liber ročně jako letos, zhruba 1,2 miliardy korun.

To jeho věrný pobočník – až se chce použít urážlivý výraz „sluha“– Bottas řeší zcela opačné starosti. Britský list Daily Mail přišel se svědectvím jednoho z inženýrů Mercedesu, že se ho stáj chce ještě v této sezoně zbavit a posadit do kokpitu svého chráněnce George Russella, jenž je pořád uklizený ve slaboučkém Williamsu, ale při loňském záskoku za nemocného Hamiltona bojoval o vítězství a vedl si mnohem lépe než Bottas.

„V továrně je s Valtterim nespokojen­ost. Nemá na to,“citovaly noviny anonymně inženýra.

Bottas jezdí za Mercedes už pátý rok, jenže za toto období vyhrál jen devět závodů. To Hamilton 45 a víc jich má dokonce i Verstappen (11). Vedení má docházet trpělivost i proto, že tentokrát v boji o Pohár konstrukté­rů není a zřejmě ani nebude stáj tak dominantní jako v minulosti, neboť Red Bull se opírá o silné duo Verstappen–Pérez.

Sám Bottas ale o víkendu při španělské Grand Prix řekl: „Na tuto sezonu mám smlouvu a vím, že mě uprostřed ročníku stáj nevymění. Myslím, že tu máme jen jeden tým, který něco podobného dělá. A ten náš to není.“

Bylo to rýpnutí do konkurenčn­ího Red Bullu, který rovněž dlouhodobě hledal vhodnou dvojku k Verstappen­ovi. „Já necítím žádný tlak, protože vím, jak se věci mají,“tvrdí Bottas.

Jenže nemusíte být žádný velký znalec F1, abyste vnímali, že výkonnostn­í nůžky mezi Hamiltonem a Bottasem jsou značně rozevřené a rozdíl se ještě prohlubuje. Třeba letos získal Fin zatím jen polovinu bodů (47) co šampion (94). A zatímco v předchozíc­h ročnících to díky nadvládě Mercedesu i přes slabší výkon stačilo k druhému místu, teď ho slabší chvíle sestřelí o dvě tři příčky zpět.

„Pokud mám být upřímný, tak mně to starosti nedělá. Vím, že mezi mnou a Lewisem je jistá mezera, ale sezona teprve začala, takže o tom z mého pohledu nemá význam přemýšlet. Pořád je ve hře dost bodů,“obhajuje se Bottas.

Jen aby už brzy nebylo pozdě...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia