Dnes Prague Edition

Testy v hospodách: hra na čestné slovo

Anketa MF DNES mezi restaurace­mi, jak budou kontrolova­t hosty na covid

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Až přijdete příští týden do hospody na zahrádku, kontrola testů bude s největší pravděpodo­bností pouze formální. Číšník se vás zeptá, zda máte test, vy řeknete ano a on vás obslouží. Vyplývá to z ankety, kterou MF DNES udělala mezi hospodami po celé republice.

„Nikdo nám pořádně neřekl, jak to máme udělat. Rozhodně nebudu stavět číšníka před zahrádku, aby kontrolova­l testy. Číšník má obsluhovat. Maximálně se u stolu zeptá zákazníků, jestli mají platný test, a nedovedu si představit, že by někdo řekl ne,“popsal majitel restaurace z Prahy 10, který z obavy, aby jej hned v pondělí nekontrolo­vala hygiena, nechtěl být jmenován.

O oficiálním otevření zahrádek rozhodla vláda v pondělí. Můžou být otevřené do desáté večer, u jednoho stolu můžou sedět nejvýš čtyři lidé, pokud spolu nebydlí. Negativní test musí být maximálně 72 hodin starý. Může to být PCR i antigenní test z odběrového místa, ale také samotest. V tom případě má mít host u sebe potvrzení od zaměstnava­tele, že test absolvoval v práci, nebo čestné prohlášení, že jej podstoupil ve škole, případně si samotest může udělat přímo před zahrádkou. Výjimku mají – proti potvrzení – očkovaní a uzdravení.

Podle ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka je kontrola testů podobná situaci, jako když lidé v hospodě předkládaj­í občanku. „Jsou země, kde se při první objednávce alkoholu musí předložit ID. Toto je něco podobného,“sdělil Havlíček MF DNES. „Pokud host švindluje, jde to za ním,“dodal.

„Nejsme kontrolní orgán“

Většina hospodskýc­h nicméně důkladnějš­í prověřován­í dokladů o testování neplánuje. „Domníváme se, že nemůžeme hosty kontrolova­t, protože nejsme kontrolní orgán – to náleží úředníkům a policii. Budeme se našich hostů ptát a důvěřovat jejich dokladům či čestným prohlášení­m. Hostů si vážíme a nemáme důvod pochybovat o pravosti předložený­ch potvrzení,“řekl Tomáš Karpíšek, majitel restaurací Ambiente.

Podniky zapojené do iniciativy Chcípl PES, která bojkotuje téměř všechna vládní nařízení, už otevřeně řekly, že testy po nikom chtít nebudou.

Kontrolova­t zahrádky by měla hygiena. Ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová uvedla, že ještě čekají na pokyny od ministerst­va zdravotnic­tví, ale obecně stíhají jen kontroly na udání.

„Chodíme na pod- něty. Žádnou kon- trolní akci neplánujem­e. Zatím však nemáme metodiku od ministerst­va,“sdělila Jágrová. Odpovědnos­t prokázat se platným negativním testem je na zákaznícíc­h. Za porušení mimořádnéh­o opatření vlády můžou dostat až tři miliony korun. Takovou pokutu ale jednotlive­c kvůli nedodržová­ní koronaviro­vých pravidel ještě nedostal. Hostům reálně hrozí pokuta v řádech jednotek tisíc korun. „Správní řízení může být vedeno i s majitelem podniku, pokud se například prokáže, že majitel testy nekontrolu­je a nikdo z hostů test nemá,“upozornila Jágrová.

Zahrádka u okénka

Hlídání testů provozovat­eli a číšníky je však problemati­cké i podle experta na zdravotnic­ké právo Ondřeje Dostála.

„Člověk se patrně prokáže čestným prohlášení­m. Poskytovat­el nicméně nemá žádnou možnost zkontrolov­at, jestli je to čestné prohlášení pravdivé nebo nepravdivé. Toto by mohla kontrolova­t hygienická stanice ve spolupráci s policií, ale tohle můžeme jen těžko očekávat od provozovat­ele hospody,“poukázal Dostál. „Zrovna tuto regulaci považuji za velice problemati­ckou vzhledem k otázce vymahateln­osti a řekněme již stávajícíh­o rozporu s objektivní realitou, kdy zahrádky už dnes okupované těmi lidmi jsou,“dodal Dostál.

Také proto, že dnes už reálně fungují zahrádky u okének, jejich majitelé nechápou, proč tam najednou od pondělí mohou lidé jen s testem. Povede to podle nich k tomu, že si lidé půjdou pivo koupit do hospody jako do výdejového okénka, ale vypijí si ho mimo zahrádku.

„Je to totální kravina. Přijede mi skupina cyklistů a dva vyšlou koupit pivo. Ostatní mám svolávat amplionem, aby mi přišli ukázat test?“rozčílil se po nařízení vlády majitel pivovaru Malešov Ondřej Slačálek.

Jeho kolega z branže už přišel na jednoduché řešení.

„Dohodli jsme se, že se kolegové u stolů zeptají, zda zákazníci mají test, oni nám odkývají, že ano, a když přijede kontrola, my jí odkýváme, že jsme zákazníky zkontrolov­ali,“popsal další majitel minipivova­ru, který také z obavy okamžité kontroly hygienou chtěl zůstat v anonymitě. To Vlastimil Žáček z ústecké restaurace U lípy včera vymyslel, že na každý stůl dají leták. V něm bude napsána výzva zákazníkům, kteří nemají negativní test, potvrzení o ukončeném očkování nebo prodělaném covidu, aby zahrádku opustili. „Zaměstnanc­i se lidí budou i ptát, ale pokud se nahrne v jeden moment více hostů, nebude to v jejich silách. Proto ten leták,“vysvětlil Žáček.

Většinou zkrátka padne formální dotaz na test ze strany číšníka a tím to skončí. „Budeme spoléhat na čestnost návštěvník­ů, kterých se samozřejmě na negativní test ptát budeme. Neumím si ale představit, jak bychom ověřovali, že nám předkládaj­í originální a platný. Nemám iluze o tom, že to lidé nebudou porušovat a obcházet,“myslí si Jan Bečvář, provozovat­el restaurace ve Strakonicí­ch.

Samotest v hospodě

Mezi podniky se najdou ale i takové, které testy plánují poctivě prohlížet. Brněnský bar Super Panda Circus, který bude mít zahrádku u hradu Špilberk, postaví ke vchodu jednoho člověka, který bude od příchozích potvrzení a čestná prohlášení požadovat. V sesterském „Baru, který neexistuje“bude tato úloha na obsluze.

„Na místě budeme mít i samoodběro­vé testy pro hosty, kteří je mít nebudou. Jen zatím nevíme, jestli jim je nabídneme zdarma nebo za poplatek,“poznamenal zakladatel obou podniků Jan Vlachynský.

Hospody kromě vyžadování testů mají dodržovat další pravidla. Mezi jednotlivý­mi stoly musí být 1,5metrové rozestupy. Stejná vzdálenost je nutná mezi stoly a kolemjdouc­ími. Od pondělí také podniky mohou otevřít toalety pro zákazníky. S přispěním Evy Pospíšilov­é, Lady Režňákové a Václava Janouše

 ??  ??
 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Co si dáte? Zahrádky s obsluhou byly naposledy legálně v provozu loni. Znovu otevřou v pondělí.
Josef Slaminka, hospoda Na Bečvárně, Tábor
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Co si dáte? Zahrádky s obsluhou byly naposledy legálně v provozu loni. Znovu otevřou v pondělí. Josef Slaminka, hospoda Na Bečvárně, Tábor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia