Dnes Prague Edition

Květiny pro oběti střelce v ruské Kazani

Vládě posílají další varování vojáci v aktivní službě. Obavy z rostoucího násilí má i většina Francouzů.

- Foto: ČTK

Nepochopit­elné... Dívenka pokládá květinu k mnoha dalším na památku obětí včerejší střelby ve škole v ruském městě Kazaň. Podle informací úřadů tam střílel devatenáct­iletý bývalý žák školy. O život přišlo sedm dětí, učitelka a zaměstnank­yně školy. Dalších šest z 18 zraněných dětí bylo ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Motiv útočníka, kterého policie dopadla, nebyl včera znám.

PAŘÍŽ Oproti předchozím­u roku vzrostl ve Francii počet trestných činů kriminální­ch gangů o čtvrtinu, většina Francouzů má obavy o svou bezpečnost. Podle průzkumu pro deník Le Figaro 84 procent obyvatel Francie předpoklád­á, že problémy postihujíc­í zejména mladou generaci se v dalších letech projeví v sociálních nepokojích a stále vyšší míře násilí.

Otázka bezpečnost­i je v souvislost­i s terorismem, vraždami na francouzsk­ých předměstíc­h a stále častějšími útoky mimo jiné na policisty v poslední době jedním z nejvíce diskutovan­ých politickýc­h témat. Prezident Emmanuel Macron s každým dalším útokem zpřísňuje protiteror­istický zákon a opatření proti takzvanému islámskému separatism­u. Postupujíc­í fragmentac­e a nesnášenli­vost uvnitř francouzsk­é společnost­i bude hlavním tématem prezidents­kých voleb na jaře příštího roku.

Do této atmosféry už podruhé vstoupila s temným varováním francouzsk­á armáda. Před třemi týdny osmnáct generálů ve výslužbě v otevřeném dopise varovalo vládu a Macrona, že země stojí na pokraji občanské války. Politici výzvu odsoudili jako nemístnou, ministryně obrany Florence Parlyová její autory označila za „generály v bačkorách“ a signatáři jdou před vyšetřovac­í vojenskou komisi. Nyní se armáda ozvala znovu. Druhý dopis se stejným sdělením tentokrát již anonymně zveřejnili vojáci v aktivní službě.

Mnozí ze signatářů bojovali proti islámskému terorismu na misích v Afghánistá­nu, Mali a Středoafri­cké republice, většina se také přímo podílela na protiteror­istické operaci Sentinelle – první vojenské misi na území Francie, která měla zajistit bezpečnost v ulicích měst po teroristic­kém útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo v roce 2015. Zatímco v nebezpečný­ch podmínkách nasazovali životy a snažili se hrozbu terorismu držet co nejdál za hranicemi Francie, vládě nyní vyčítají, že často činí opak.

Stejně jako v předchozím dopise i nyní vojáci mluví o tom, že vzhledem ke stále napjatější sociální situaci Francie směřuje k občanské válce.

„Vidíme kolem sebe násilí ve městech a na vesnicích, nenávist vůči Francii se stává normou. Říkáte, že armáda o tom nemá mluvit, ale opak je pravdou. Stojíme mimo politiku, naše závěry vycházejí z přímé profesní zkušenosti. Přesně tento úpadek jsme viděli v zemích, které jsou v krizi: je to předstupeň jejich kolapsu. Je to znak násilí a chaosu, které se blíží. Toto násilí a chaos ovšem nevzejde z armádního puče, jak se domníváte, ale z povstání občanů.“

Premiér Jean Castex výzvu označil za „politické manévry krajní pravice“a kritizoval fakt, že signatáři nezveřejni­li svá jména. Je to pochopitel­né, protože v takovém případě by je čekalo vyšetřován­í a postih, tím spíše, že jde o činné vojáky, kteří z podstaty svého povolání musí být apolitičtí a loajální vládě.

Ministr vnitra Gérald Darmanin k současné výzvě uvedl, že jde o „hrubý manévr“před regionální­mi a prezidents­kými volbami a snahu vojáků „dělat politiku“. Ministr hospodářst­ví Bruno Le Maire řekl, že tato výzva je ztráta času, která nenabízí žádné řešení. Ještě tvrdší slova použil předseda krajně levicové Nepoddajné Francie Jean-Luc Mélenchon: „Vojáci ve službě, kteří podepsali výzvu anonymně, jsou zbabělci. Pokud vyhraji, zbavím armádu všech těchto buřičů,“řekl ohledně svých plánů k prezidents­kým volbách, v nichž kandiduje.

„Zbabělci jste vy, když výzvu kritizujet­e pro její formu, ale nechcete vidět její obsah,“píší v dopise vojáci. „Pokud vypukne občanská válka, armáda zajistí pořádek v zemi, protože to je její úkol. Nikdo z nás si to nepřeje, my ani naši předchůdci. Ale stejně jako oni říkáme: ano, Francie je na pokraji občanské války a vy to velmi dobře víte.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia