Dnes Prague Edition

Výjimečné Pražské jaro

Opět nouzovou a spíše skromnou, ale oproti loňsku již optimistič­tější podobu bude mít letošní Pražské jaro. Smetanovou Mou vlastí jej dnes otevře soubor Collegium 1704.

- Věra Drápelová

Zatímco loňský program byl redukován pouze na domácí umělce a online přenosy, letos již dorazí i zahraniční interpreti a čtyři večery se uskuteční za účasti publika.

To bude ovšem podmíněno dodržením přísných pravidel, která jsou součástí pilotního projektu ministerst­va kultury. Počet diváků bude omezen, všichni návštěvníc­i musí povinně absolvovat PCR test a samozřejmo­stí bude respirátor. Kromě dnešního zahajovací­ho večera a jeho zítřejší reprízy se před obecenstve­m odehraje ještě Debut Pražského jara 26. května, jenž na festivalov­ou scénu uvede mladého dirigenta Františka Macka, a závěrečný koncert 3. června.

„Tyto koncerty by se měly stát příkladem toho, jak při respektu k epidemické situaci uskutečnit akce s účastí publika – i to je činí výjimečným­i,“upozorňuje ředitel festivalu Roman Bělor. „Věříme, že zatím velmi přísný a omezující režim bude možné při dobrém vývoji boje s epidemií rozvolňova­t a postupně se vrátit ke standardní podobě koncertníh­o i společensk­ého života,“dodává.

Má vlast z doby Smetanovy

To je však zatím jen naděje do budoucnost­i. Letošní, notně změněný program, čítá na dvě desítky koncertů, jejichž živé přenosy poběží na webu Pražského jara, některé odvysílá i Česká televize a Český rozhlas.

Tak třeba tuto sobotu zavede diváky belgický vokální soubor Huelgas Ensemble do světa renesanční­ho skladatele Josquina Despreze; koncert se uskuteční v Pražské křižovatce. V neděli se v Rudolfinu objeví americký pianista Garrick Ohlsson. Na závěrečném koncertu bude Českou filharmoni­i řídit britský dirigent Mark Wiggleswor­th.

Z domácích souborů a sólistů vystoupí Pražákovo kvarteto, Filharmoni­e Brno a Český filharmoni­cký sbor Brno nebo Cappella Mariana. Největší očekávání je však přirozeně spojeno s hudebníky Collegia 1704 a dirigentem Václavem Luksem, kteří Mou vlast zahrají místo tělesa z Berlína, jež kvůli domácím covidovým omezením dílo nemohlo nastudovat. A protože se věnují starší hudbě, podělí se o svou představu, jak asi mohla Má vlast znít v době vzniku. Vytvořit si ji bylo podle Lukse o něco snazší než třeba u barokních autorů. „Nejsme odkázáni pouze na verbální svědectví, ale máme k dispozici řadu nahrávek, které dobře dokumentuj­í interpreta­ční praxi kolem roku 1900. Před našima očima pak vyvstává obraz interpreta­ce, který je na hony vzdálený moderní představě o takzvané ‚romantické interpreta­ci‘,“popisuje Luks.

 ?? Foto: Petra Hajská ?? Zahájí festival Kvůli koronakriz­i muselo i letos Pražské jaro sáhnout k zásadním změnám, které se nevyhnuly ani úvodnímu koncertu. Ten povede dirigent Václav Luks (na snímku během jedné ze zkoušek).
Foto: Petra Hajská Zahájí festival Kvůli koronakriz­i muselo i letos Pražské jaro sáhnout k zásadním změnám, které se nevyhnuly ani úvodnímu koncertu. Ten povede dirigent Václav Luks (na snímku během jedné ze zkoušek).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia