Dnes Prague Edition

JAK PŘEŽÍT PRÁZDNINY

Dětské tábory – jak je ovlivní covid a která potvrzení budou povinná Jak to bude s doučováním školáků o prázdninác­h

- Alžběta Šimková Robert Oppelt

Po dlouhých měsících strávených společně doma se děti i jejich rodiče těší na letní tábory. Děti na kamarády a dobrodružn­ý program, rodiče na chvíle klidu po lockdownu a distanční výuce.

„Zájem o tábory je stejně velký jako v minulých letech. Děti jsou rok doma, a tak je rodiče chtějí poslat na tábor,“říká šéf Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka. „Děti se těší možná ještě víc než loni,“dodává Barbora Trojak, mluvčí skautské organizace Junák, která každoročně pořádá tisícovku táborů pro třicet tisíc dětí.

Pravidla pro tábory budou podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové letos zhruba stejné jako loni. Tedy až na jednu výjimku. Děti budou muset mít test. Zatím ale není jasné, jestli PCR, nebo jestli bude stačit jen antigenní. Každopádně by neměl být starší něž 72 hodin před odjezdem a doplnit by měl běžnou bezinfekčn­ost a potvrzení od lékaře.

S testy, ale bez roušek

Podle včerejšího vyjádření ministra zdravotnic­tví Petra Arenberger­a se budou testy hradit ze zdravotníh­o pojištění, a to nejen pro letní tábory, ale třeba i pro školy v přírodě.

Otestování účastníků by podle organizáto­rů mělo umožnit i to, aby děti nemusely nosit roušky a aby se účastnily i přípravy jídla, což bylo loni zakázané. O případnou změnu požádali dopisem ministerst­vo.

Zároveň by se podle nich mohla odstranit podmínka odstupu mezi jednotlivý­mi turnusy tábora a vyčlenění sociálního zařízení pro personál kuchyně. Loni musel být areál mezi turnusy osm hodin prázdný a kuchaři museli mít samostatné hygienické zázemí. Podle Topinky ale běží čas a je potřeba ze strany ministerst­va vyjasnit poslední detaily – třeba již zmiňovaný druh testů.

Výlety i svačiny

Dopad distanční výuky, která v Česku probíhala nejdéle v celé Evropě, se podepsal na většině žáků. A to buď tím, že dětem forma online učení příliš nevyhovova­la a potřebují kvůli tomu dohánět učivo, anebo proto, že jim chyběl normální kontakt s kamarády.

To vše by jim měly pomoci nahradit letní doučovací kempy, na které ministerst­vo školství vyhradilo dotace za 100 milionů korun. O ně se do konce dubna mohly hlásit například neziskové organizace, vysoké školy či střediska volného času.

Zájem z jejich stran byl obrovský a poptávka výrazně převýšila nabídku. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) chce proto jednat s premiérem i vládou o navýšení finančních prostředků. Kempy podle něho mohou zlepšit situaci desetitisí­ců dětí, kterým pomohou s restartem nejenom v učení, ale i v socializac­i a pohybu.

Pro organizáto­ry kempů byly stanoveny jasné podmínky, jak mají probíhat. Turnus jednoho kempu by měl probíhat pět dní v kuse a měl by nabídnout každý den alespoň osmihodino­vý program, během kterého se děti budou učit, ale také sportovat nebo jezdit na výlety.

Pořadatelé musí kromě programu zajistit i svačiny a oběd.

Podle ministra Plagy není smyslem letních kempů dohnat během pár dní učivo celého roku, ale pomoci vyrovnat rozdíly. „A nahradit i to, co je jednou z největších ztrát, která je spojena s pandemií, a tou je ztráta sociálních kontaktů.

Letní kempy mají mít tedy socializač­ní charakter, vzdělávací i sportovní,“vysvětlil pro MF DNES ministr.

Aby se v kurzech, které budou pro žáky zdarma, prostřídal­o co nejvíce dětí, smí se každé účastnit jen jednoho. Ministr školství doufá, že se díky tomu, že jsou kurzy poskytován­y bezplatně, zapojí i děti, jejichž rodiče by si to jinak mohli obtížně dovolit.

Čekání na schválení

Ministerst­vo letními kempy navazuje na loňský prázdninov­ý projekt Vzdělávací dny, které uspořádala Asociace školních sportovníc­h klubů s jeho finanční podporou. Asociace se do dotační výzvy zapojila i letos a podle své šéfky Svatavy Ságnerové je jedním z největších žadatelů, který požádal také o nejvyšší

Děti jsou rok doma, a tak je rodiče chtějí poslat na tábor.

Barbora Trojak

Mluvčí skautské organizace Junák

možný příspěvek, tedy devět milionů korun.

„Po vypsání výzvy jsme okamžitě oslovili školy a za tři dny se nám přihlásilo 367 škol,“přibližuje Ságnerová s tím, že už nyní je jasné, že ne všechny budou moci uspokojit. Pokud asociaci ministerst­vo vybere a přidělí jí celou částku, o kterou si požádala, bude moci uspořádat letní kempy na více než sto školách.

Ministerst­vo školství by dotace mělo schválit v nejbližší době. Až poté je možné očekávat, že bude k dispozici kompletní seznam kurzů a provozovat­elů.

 ??  ??
 ??  ?? Hry a kamarádi Mezi rodiči je letos o tábory velký zájem. Těší se na ně i děti, které měly omezené kontakty. Ilustrační foto: Alexandr Satinský, MAFRA
Hry a kamarádi Mezi rodiči je letos o tábory velký zájem. Těší se na ně i děti, které měly omezené kontakty. Ilustrační foto: Alexandr Satinský, MAFRA
 ??  ?? Léto se sešity? Doučování o prázdninác­h by mělo mít pro děti zábavné formy v příjemném prostředí. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Léto se sešity? Doučování o prázdninác­h by mělo mít pro děti zábavné formy v příjemném prostředí. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia