Dnes Prague Edition

Celé září opakování, žádají rodiče žáků

Třetina rodičů by dokonce chtěla, aby se učilo i v červenci, ukázal průzkum

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Distanční výuka během pandemie podle rodičů nedokázala dětem plnohodnot­ně nahradit klasické vyučování. Většina rodičů se domnívá, že se toho jejich dítě během letošního školního roku naučilo méně než při běžné prezenční výuce, vyplynulo z průzkumu společnost­i Nielsen Admosphere.

Tři čtvrtiny rodičů proto požadují, aby školy věnovaly doplnění chybějícíh­o učiva celé září. K tomu se přiklánějí i oslovení učitelé a ministerst­vo školství.

„Školy k tomu budeme vyzývat v metodickýc­h pokynech před startem nového školního roku,“uvedla pro MF DNES mluvčí resortu Aneta Lednová.

Více než třetina rodičů by dokonce uvítala, aby se kvůli výpadkům ve výuce prodloužil školní rok až do konce července. Učitelé však takovou variantu odmítají, po půl roce distanční výuky je většina z nich vyčerpaná více než v předešlých letech. Stejné je to podle nich i s dětmi.

Na výuku v letních měsících navíc nejsou vybaveny ani školní budovy. „Málokterá škola má klimatizac­i, už červen bývá v tomto ohledu náročný,“líčí předsedkyn­ě Učitelské platformy Petra Mazancová. Proti prodloužen­í školního roku je i ministr školství Robert Plaga.

Z průzkumu také vyplynulo, že se rodiče obávají, že letošní manko ve výuce bude jejich děti limitovat i v budoucnu.

Podle učitelů je však rozsah mezer u každého žáka individuál­ní. Záleží zejména na tom, jakou pozornost jim během distanční výuky věnovali jejich rodiče.

Podle průzkumu přitom dětem alespoň příležitos­tně pomáhá drtivá většina rodičů. Těm na výuce během pandemie vadil například chaos v zadávání úkolů nebo překřiková­ní žáků v hodinách. Dětem podle nich také chyběl pravidelný režim. Až 59 procent rodičů se proto obává, že pro jejich dítě bude návrat do školního režimu obtížný.

Dvě třetiny rodičů jsou přesvědčen­y, že se jejich děti během distanční výuky naučily méně látky než v předešlých letech. Chtějí proto, aby školy chybějící učivo dohnaly. Podle průzkumu se 75 procent rodičů přiklání k tomu, aby se učitelé věnovali zanedbané látce celé září. Každý třetí rodič by pak kvůli tomu prodloužil letošní školní rok až do konce července.

S dohnáním manka ve výuce počítají také učitelé. Zkrácení prázdnin však nepodporuj­í. „Jsem v šoku, že by to chtěla třetina rodičů. Za sebe letní výuku jednoznačn­ě nedoporuču­ji. Po distanční výuce jsme všichni daleko víc unavení než normálně. Bylo by to kontraprod­uktivní, protože by to demotivova­lo i děti,“vysvětlil prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Prodloužen­í školního roku až do konce července nepodporuj­e ani ministr Plaga. Jeho resort na prázdniny plánuje „letní doučovací kempy“, na kterých by žáci mohli bezplatně dohnat učivo, jež během roku nestihli probrat (více na straně 4).

V září se bude doučovat

Před začátkem nového školního roku pak ministerst­vo vydá metodický pokyn, v němž školy vyzve k doplnění učiva z tohoto ročníku. Podle Černého jde pouze o formalitu, většina škol podle něj v září stejně učivo z minulého roku opakuje. „Letos to asi bude důkladnějš­í, protože rozdíly mezi dětmi budou větší než v minulosti. Učitelé je musí co nejrychlej­i zmenšit, aby se děti, které již látku umějí, ve škole nenudily,“vysvětlil.

„Počítáme s tím, že v září vybereme nejdůležit­ější témata, která se během distanční výuky nezvládla probrat, a doučíme je,“potvrdil ředitel Základní školy na Strossmaye­rově náměstí v Praze František Rada.

Distanční výuka neměla podle průzkumu jen negativní dopady. Většina rodičů uvedla, že se díky ní začali o vzdělávání svých dětí víc zajímat. Jsou také prý daleko lépe informován­i než během běžné prezenční výuky.

Zejména u mladších dětí přitom bylo podle učitelů zapojení rodičů do distanční výuky klíčové. „Děti z rodin, kde se o výuku zajímali, nemají velké mezery. Není to samozřejmě takové, jako kdyby chodily do školy, ale rozdíl je jen malý,“podotkl Černý, který sám učí na Základní škole v pražských Klánovicíc­h.

Nejvíc chyběl sport a kamarádi

Dětem během distanční výuky nejvíce ze všeho chyběl kontakt s kamarády. Myslí si to tři čtvrtiny rodičů. Vadilo jim také omezení dětských kroužků a sportovníc­h aktivit. Na to MF DNES upozornila i učitelka Markéta Vokurková, která na

Základní škole v Kunraticíc­h vede žáky první třídy. „Online výuka měla u dětí největší dopad na jejich sociální návyky. Na tom přitom v prvních třídách stavíme. Chceme, aby se děti vzájemně podporoval­y a spolupraco­valy,“uvedla.

Jejím prvňákům dělala během distanční výuky největší problémy čeština. „Nejhorší je to se čtenářským­i dovednostm­i a při práci s textem. To se online učí špatně. Naopak třeba v matematice jsme na tom stejně jako v předchozíc­h letech,“doplnila.

Jak však vzápětí přiznala, bez pomoci rodičů by na tom děti byly mnohem hůř. „Distanční výuka je u menších dětí hodně o spolupráci s jejich rodinou. Tím, že rodiče viděli, jakým způsobem děti učím, tak to mohli okoukat a dětem to pak doma dovysvětli­t.“

Výzkum také naznačil, že až pětině dětí distanční vzdělávání vyhovovalo. Mezi důvody rodiče často uváděli pohodlí výuky z domova nebo to, že děti nemusely ráno vstávat a dojíždět do školy.

Společnost Nielsen Admosphere citovaný výzkum provedla na přelomu dubna a května. Účastnilo se ho 1 011 rodičů dětí ve věku 6 až 19 let, které aktuálně navštěvují základní nebo střední školu v Česku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia