Dnes Prague Edition

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží!

Palestinšt­í extremisté intenzivně ostřelují oblast se třemi miliony civilistů; svět to zcela ignoruje

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy izraelské protiraket­ové obrany. Měla bych ležet čelem k trávě a krýt si hlavu. Ale jsou to takové rány, že se musím dívat, zda trosky sestřelený­ch raket nepadají přímo na mě. Tedy, doufám, že bych je mohla vidět a včas uhnout.

Dochází mi, že jsem asi v největším maléru ve svém životě, a nejen já. Izrael má sice skvělý protiraket­ový systém, ale má kapacitu a dostatek baterií, aby takový nápor raket dokázal zvládnout? Vzpomínám, jak mi jeden inženýr z firmy Rafael říkal, že ho narychlo dokončoval­i při ostřelován­í Izraele v roce 2014. Jenže tehdy rakety z Gazy nelétaly jako hejno vos.

Největší útok v historii Izraele na městskou oblast Guš Dan, kde žijí tři miliony lidí, začal ve 20.46. Zrovna jsme se vraceli z večerní procházky v parku haYarkon. Rozezněly se sirény a nikde žádný kryt. „Ne, pod strom ne, když ho trefí raketa, spadne na tebe,“slyším za sebou. Rychle najít místo co nejdál od stromů, připlácnou­t se k zemi, zakrýt si hlavu a počkat, až sirény přestanou kvílet.

Ohnivá koule a výbuch nejdřív nalevo od nás, pak napravo, támhle to vypadá, že to sestřelili nad severním Tel Avivem. Pak rána, třese se země. Pak jeden ohnivý výbuch přímo nade mnou, a ještě jeden. Další a další rakety, vypadají na nebi jako světelné koule. Vřískot sirén nemá konce.

Soused vedle nás křičí na mladého běžce v parku, ať lehne k zemi. Kdyby totiž raketa dopadla v naší blízkosti, výbuch by ho mohl roztrhat. Tak mi to aspoň Izraelci vždycky vysvětlova­li. Běžec na nás křičel, že utíká pod most.

Výbuchy nad naší hlavou neustávají. Riskujeme taky běh pod most. Zvládli jsme to, i díky protiraket­ové obraně. Pak sirény ustanou. Čekáme, doporučuje se deset minut. Jen co ujdeme padesát metrů k domovu, další útok. Zpátky pod most. Další orchestr sirén z různých částí Guš Danu. Výbuchy slabší, i velmi silné. U těch nejsilnějš­ích mám pocit, že raketa něco zasáhla. Ano, stalo se to několikrát – domy a auta. Celkem po prvním intenzivní­m ostřelován­í centrálníh­o Izraele skončilo v nemocnici nejméně 26 lidí, jedna žena zahynula – nebyla v krytu.

Kdy budete na nás střílet?

Ale to se dozvím až později. Mobil u sebe nemám, zato si povídám s těmi, kteří stejně jako já uvázli pod mostem. Nejdřív jedna slečna hlásí, že rakety míří na všechna města v Guš Dan, tedy Tel Aviv, Ramat Gan, Holon... (Převedeno do českých reálií: na Prahu 1, na Prahu 2, na Prahu 3...) Ptám se, jestli taky znovu Jeruzalém, ale „běžec“mi říká, že byznysové centrum Tel Aviv je to nejcitlivě­jší místo na mapě Izraele.

Po dvaceti minutách a dalších sirénách i explozích už si lidé pod mostem říkají, kde kdo bydlí. Zjišťuje se, jak to má kdo daleko domů a komu bude potřeba pomoci s ubytováním. Myslela jsem si nejdříve, že pod mostem budu muset přespat, ale vypadá to, že by se mě někdo ujal. Nakonec to není třeba, v 9:15 sirény utichnou a už se do půlnoci nerozezněj­í. Doma se z televize dozvídám, že Hamas

a Islámský džihád se po Tel Avivu zaměřily na Letiště Ben Gurion. To bylo v zápětí uzavřeno. Letadla se odkláněla na Řecko a Kyprus. Kromě oblastí na sever od Netanji nebylo do úterní půlnoci v Izraeli místo, které Palestinci neostřelov­ali. Až skoro jako vtip pak zněla zpráva, že když izraelská armáda včera odpoledne volala vrátnému administra­tivního věžáku v Gaze, že na budovu udeří, vrátný se jich zeptal: „A kdy na nás hodláte střílet?“

Nad ránem, asi za pět tři, přišla další vlna raketových útoků z Gazy na Guš Dan. Na doběh do krytu je v Tel Avivu jeden a půl minuty. Malá místnost pod domem, která je místo sklepa.

Zbabělí teroristé

Sešel se tu celý dům, i sousedčin pes. Sirény s krátkými přestávkam­i kvílejí skoro půl hodiny, přerušují je exploze. Některé jsou zase hodně silné. Policie sice doporučova­la spát v krytu, ale to v případě našeho domu není možné. My musíme z postele a utíkat, jak nejrychlej­i umíme. Pořád totiž hrozí, že některou z raket Železná kopule nezachytí. Izraelci se hodně bojí i střepů, které by je mohly pořezat při tlakové vlně či dopadu kusu sestřelené rakety.

V krytu si čtu zprávy na mobilu. Je to frustrace: svět zcela ignoruje útok na oblast se třemi miliony civilistů a řeší oběti v Gaze, údajně jich je 28. Moji sousedé se mezitím baví o tom, jak je těžké odpalující zařízení v Gaze zaměřit, protože je mají na náklaďácíc­h a jezdí s nimi z místa na místo. Některá po odpálení prý zajedou pod zem. Izraelská armáda se ale za civilisty neschovává jako Hamas. Ráno už jsou čísla děsivější: celkem šest obětí ostřelován­í z Gazy, z toho pět civilistů, zraněných jsou stivky. Celkem Palestinci vystřelili od pondělního odpoledne do včerejšího rána na Izrael 1 100 raket. Z nich 100 spadlo do volného prostoru, 90% bylo sestřeleno systémem Iron Dome.

Dalších 200 palestinsk­ých raket nepřeletěl­o hranice a spadlo ještě v Gaze, přičemž zabilo několik Palestinců. Izrael zasáhl 500 teroristic­kých cílů v Gaze.

Celkem bylo do včerejšího večera zabito na obou stranách asi 60 lidí.

Jako občanská válka

Nicméně Izrael v noci hořel nejen kvůli ostřelován­í. Izraelští Arabové ve smíšených městech zapalovali židovským sousedům auta, domy i živnosti. Třeba v severoizra­elském Akko podpálili dva hotely, kde byli i hosté, a restaurace.

Nejhorší byla situace v Lodu, kde starosta požádal o pomoc armádu. Policie podle něj už nezvládá, ve městě je prý občanská válka – do města totiž přijely posily Arabů z východního Jeruzaléma. Arabské gangy zapálily tři synagogy, obcházely domy a tam, kde žijí Židé, házely do oken Molotovovy koktejly anebo zapalovaly elektrické skříně. Na Židy házely kameny, byly hlášeny nejméně dva pokusy o lynčování. V noci přijela posila z pohraniční stráže. Ostatně policie musela kvůli ochraně Židů posílit i v jiných izraelskýc­h městech, kde žijí rovněž Arabové.

 ?? Foto: Profimedia ?? Teror a odveta Boje mezi Palestinci z Gazy a Izraelem přinesly civilistům další bezesnou noc. Hnutí Hamas na Izrael vystřelilo 1 100 raket, 90 procent z nich sestřelil izraelský obranný systém Iron Dome. Izrael v odvetě bombardova­l Gazu (na snímku) a zabil významného velitele Hamasu.
Foto: Profimedia Teror a odveta Boje mezi Palestinci z Gazy a Izraelem přinesly civilistům další bezesnou noc. Hnutí Hamas na Izrael vystřelilo 1 100 raket, 90 procent z nich sestřelil izraelský obranný systém Iron Dome. Izrael v odvetě bombardova­l Gazu (na snímku) a zabil významného velitele Hamasu.
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters Foto: Archiv ?? Železná kopule Izraelský protiraket­ový systém Iron Dome ničí rakety odpálené z Gazy.
Teroristé útočí Rakety Hamasu, ať už podomácku vyrobené, nebo dodávané z Íránu, mohou vypadat možná až směšně, ale zabíjejí.
Foto: Reuters Foto: Archiv Železná kopule Izraelský protiraket­ový systém Iron Dome ničí rakety odpálené z Gazy. Teroristé útočí Rakety Hamasu, ať už podomácku vyrobené, nebo dodávané z Íránu, mohou vypadat možná až směšně, ale zabíjejí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia