Dnes Prague Edition

Arenberger chce umožnit cestování už po první dávce

Ministerst­vo zvažuje zjednoduše­ní pohybu

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Ministerst­vo zdravotnic­tví si aktuálně pohrává s myšlenkou, že k získání covid pasu, který by měl umožnit cestování po Evropě bez testů a omezení, by stačila pouze první dávka vakcíny a ochranné čtrnáctide­nní období.

V praxi to znamená, že každý, na koho by vyšla dávka očkování v polovině června, by mohl, pokud se evropské státy dohodnou, bez testů vycestovat do zahraničí hned na začátku prázdnin a nemusel by čekat na druhou dávku.

„Naším cílem je dát první dávku co možná největšímu počtu obyvatel, abychom jim právě tuto výhodu mohli paralelně nabízet už o těchto prázdninác­h,“řekl v pořadu Rozstřel na iDNES.cz ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO).

Časové rozpětí mezi jednotlivý­mi dávkami je několik desítek dní. U vakcín Pfizeru a Moderny je to do 42 dní, u vakcíny od společnost­i AstraZenec­a dokonce až 91 dní. Jestli záměr projde, není zatím jisté.

„My o tom právě teď jednáme, ty názory jsou různé, ale naštěstí existují už publikovan­é studie, které dokumentuj­í to, co ukazují naše statistick­á čísla Ústavu zdravotnic­kých informací, že bezpečnost už po té první dávce je významná,“uvedl Arenberger. Na tom, jestli jde o bezpečnou variantu, se však odborníci neshodnou a zůstávají ostražití.

Odborníci zdůrazňují, že u vakcín, u nichž jsou schváleny dvě dávky, je použití té druhé nutné a země by od ní neměly ustupovat.

„Dovedu si ale představit na přechodnou dobu do termínu druhé dávky ‚provizorní covidový pas‘ v době, kdy je intenzita epidemie minimální,“říká k možnosti cestování dva týdny po první dávce člen odborné skupiny MeSES při ministerst­vu zdravotnic­tví Daniel Dražan.

Dočasný covidový pas by podle něj mohl motivovat více lidí, aby se nechali naočkovat ještě před příchodem podzimu.

Jeho kolegyně z odborné skupiny a viroložka Ruth Tachezy je ale ke zmiňované variantě skeptičtěj­ší: „Já osobně s tím nesouhlasí­m. Lidé sice po první dávce vakcíny vyvinou nějaké protilátky, ale nevyvinou hladinu, která v klinických zkouškách byla prokázaná jako ochrana proti infekci a těžkému průběhu,“říká. Nevylučuje, že se prokáže, že i podání první dávky je dostatečně účinné, ale zatím radí spíše opatrnost.

Cestovky jsou pro

„Dosud jsme o tom neslyšeli, ale samozřejmě uvítáme jakékoliv zjednoduše­ní cestování,“uvedl ke zvažované novince Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Jestli budou lidé moci cestovat volně po Evropě jen s jednou dávkou, ve výsledku nezávisí pouze na rozhodnutí české strany. Zatím není jasné, jak se k celé věci postaví další státy.

O covidových pasech nyní probíhají složitá jednání. Na co nejrychlej­ší přijetí dohody tlačí státy z jihu Evropy, které chtějí umožnit masové cestování ještě před blížící se hlavní turisticko­u sezonou.

Debaty zatím váznou například na tom, které vakcíny bude možné pro potřeby covid pasu uznat. Litva už vyhlásila, že nebude uznávat vakcínu Sputnik V, dokud ji nedoporučí Evropská agentura pro léčivé přípravky. V EU se jedná i o tom, jestli by pravidlo o neuznávání Sputniku V nemělo platit plošně. To by byl problém hlavně pro Maďarsko, které ruskou vakcínou masově očkuje.

Zatím si některé státy hledají alespoň provizorní cestu ke snadnému cestování i bez dohody o covid pasu. „Nic nám nebrání, abychom v průběhu května a června dělali maximum pro co nejsvobodn­ější a hlavně bezpečné cestování Čechů,“řekl v úterý při návštěvě Maďarska ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) s tím, že se Česko s několika státy domlouvá na speciálníc­h podmínkách.

Cestování by se pro Čechy mohlo usnadnit už od 15. května – kromě Maďarska by se brzká dohoda mohla týkat prý také Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska.

Od poloviny května by navíc podle Arenberger­a mohlo začít v Česku testování aplikace, která by umožnila covid pas nahrát jednoduše do telefonu. S využitím ČTK

 ??  ?? Covid pas Cestování blížící se tomu před epidemií by měl přinést evropský covid pas. O jeho definitivn­í podobě se jedná. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Covid pas Cestování blížící se tomu před epidemií by měl přinést evropský covid pas. O jeho definitivn­í podobě se jedná. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia