Dnes Prague Edition

Strany 20a21

Klobása, pivo, zlato David Moravec vzpomíná na zlatý hattrick

- Jan Bohata redaktor MF DNES

BRANÍK Zlatavý mok a pivovarsko­u chasu vystřídají od prázdnin taneční mistři. Novorenesa­nční Branický pivovar získává nové využití, podle aktuálních plánů zde bude sídlit nový dům Tanečního umění. Nejde o jediný pozoruhodn­ý historický areál, který v metropoli v současné době získává novou podobu a také své využití. Proměnami projde mimo jiné též smíchovský beuronský klášter sv. Gabriela, barokní košířská usedlost Cibulka, palác Desfours nebo třeba karlínská Invalidovn­a.

Velkorysá prostorová dispozice někdejšího kultovního pražského pivovaru, také to zaujalo nového uživatele branického komplexu. Adaptace na prostory pro taneční umění by podle předpoklad­ů měla být hotova na konci léta, v srpnu či v září. „Bývalý Branický pivovar je místo s výjimečnou kapacitou a kuriózním geniem loci. Objekt majitel velmi citlivě rekonstruu­je,“uvedl Antonín Schneider, manažer Konzervato­ře Taneční centrum Praha. Své nové sídlo tato instituce hledala delší dobu. „Bývalý pivovar nabídne vynikající podmínky vzdělání v oboru tanec a kontinuáln­í činnost profesioná­lních nezávislýc­h tanečních souborů,“vysvětlila Johana Mravcová z Domu tanečního umění.

V areálu najde svou novou adresu Konzervato­ř Taneční centrum Praha, Pražský komorní balet, nově zřízený Institut Pavla Šmoka, Komunitní centrum „Branický pivovar“a další organizace.

Plán tak aktuálně počítá se vznikem mimořádné organizace. „Propojí se tu taneční umění a volnočasov­é aktivity. Na pravém břehu Vltavy tak vznikne instituce s nesmírným potenciále­m,“vysvětlila Johana Mravcová.

Dům tanečního umění Praha se podle svých představit­elů stane také důstojným prostředím pro stávající i očekávanou spolupráci se zahraniční­mi partnery a umělci. V plánu jsou výměny pedagogů, studentů i profesioná­lních umělců z celého tanečního světa.

Taneční centrum Praha vzniklo v roce 1961, od poloviny 90. funguje jako konzervato­ř a gymnázium. V novém branickém centru plán počítá s pracovním rozvrhem o rozsahu 515 hodin týdně, který zahrne i výuku a vzdělávací koncepci zmíněné konzervato­ře a tanečních souborů. Využít by je mělo 200 studentů, tanečníků či pedagogů.

Design nahrazuje řeholníky

Branický pivovar není v současnost­i Praze jediný památkový objekt, kterému renovace prodlužuje život a získává nové využití. Napomáhá

tomu i současné uvolňování zdravotníc­h opatření. To je též příklad jedinečnéh­o novorománs­kého beuronskéh­o konventu sv. Gabriela na Smíchově z 19. století.

„Připravuje­me zde na nejbližší dny a týdny, samozřejmě v závislosti na dalším postupu rozvolňová­ní, letní divadelní scénu a kino. Komplex budeme pronajímat pro konání nejrůznějš­ích společensk­ých akcí a filmařům,“popsal situaci okolo kláštera Miroslav Kosnar ze společnost­i Civex.

Dlouho nevyužitý areál, kde se nacházelo třeba i poštovní muzeum, nový majitel převzal zhruba před rokem. V době mezi jednotlivý­mi vlnami pandemický­ch restrikcí zde loni na podzim uspořádal jednu z akcí Designblok­u. Klášter by se pak měl změnit na hotel. „Tento velký projekt se teprve připravuje, je to otázka přibližně dvou let,“řekl Kosnar.

Baroko s novou náplní

Tři desítky let chátrala barokní usedlost Cibulka, ta má od dubna nové majitele, Nadaci rodiny Vlčkovy – 55. nejbohatší­ho Čecha a generálníh­o ředitele společnost­i Avast Ondřeje Vlčka. Po rekonstruk­ci zde asi do pěti let vznikne za zhruba 350 milionů korun dětský hospic, paliativní středisko, kavárna a další prostory pro veřejnost.

Ožije i chátrající barokní monument Karlína Invalidovn­a, kde vznikne koncertní hala, lidé sem budou moci vyrazit na exkurzi, kanceláře zde získají památkáři. Pro některé odborníky problém představov­al rozsah moderní přístavby.

„To se však změnilo. Došlo k jejich výrazné redukci,“představil upravený plán jeho tvůrce, architekt Petr Hájek. Podle předpoklad­ů obnova Invalidovn­y proběhne do roku 2027 a vyžádá si necelé dvě miliardy korun.

Nového majitele dostal například nevyužitý Desfourský palác v ulici Na Florenci na Novém Městě. I ten by měl mít zanedlouho nové využití. Barokní objekt totiž získalo Muzeum hlavního města Prahy a rádo by do něj přestěhova­lo část expozic a kanceláří.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Pohyb místo piva Branický pivovar změní své využití, od léta v něm bude taneční centrum.
Foto: archiv MAFRA Pohyb místo piva Branický pivovar změní své využití, od léta v něm bude taneční centrum.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia