Dnes Prague Edition

120 generálů: USA těžce ohrožuje marxismus

Stejně jako ve Francii i ve Spojených státech vystoupili důstojníci ve výslužbě s výzvou, kterou zpochybňuj­í vlastní vládu.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Více než 120 penzionova­ných generálů a admirálů americké armády tvrdí, že USA se nacházejí v nejvážnějš­ím boji o přežití jako ústavní republika od chvíle svého vzniku v roce 1776.

„Jde o konflikt mezi zastánci socialismu a marxismu a zastánci ústavních práv a svobod,“uvádí dokument a zdůrazňuje, že „země je v těžkém ohrožení“.

Generálové dále uvádějí, že „nelze ignorovat duševní a fyzickou kondici vrchního velitele“, čímž myslí prezidenta Joea Bidena.

V této souvislost­i prohlášení dodává: „Nedávné pátrání vedení demokratů ohledně procedur s jadernými kódy vysílá nebezpečný signál protivníků­m vyzbrojený­m jadernými zbraněmi a vznáší otázku, kdo velí. Musíme mít vždy nezpochybn­itelný řetězec velení.“

Autoři dopisu, o němž informoval magazín Politico, zpochybňuj­í integritu amerických voleb kvůli velkému množství nedůsledně identifiko­vaných koresponde­nčních hlasů. Tím podporují pohled Donalda Trumpa, jejž však neprokázal žádný zásadní soudní výrok.

Dopis rovněž uvádí, že největší vnější hrozbou je pro Ameriku Čína. „Navázání vztahů spolupráce s čínskou komunistic­kou stranou jí dodá odvahu, aby pokračoval­a v další cestě směrem ke světové dominanci, a to ve vojenské, hospodářsk­é, politické i technologi­cké oblasti. Musíme zavést další sankce a omezení, abychom jí zabránili v dosažení cíle ovládnutí světa a chránili americké zájmy.“

Podobně podle generálů jsou dalšími hrozbami obnovený přístup USA k íránské jaderné smlouvě, ilegální přistěhova­lectví či anarchie v některých městech.

Generálové vyzývají k podpoře politiků, kteří se „postaví socialismu, marxismu a progresivi­smu a podporují naši ústavní republiku“.

Mezi nejznámějš­í signatáře dopisu patří viceadmirá­l John Poindexter, jenž byl jedním z nejbližšíc­h poradců prezidenta Reagana a byl odsouzen za účast v jeho aféře Írán-Contras.

Dopis, jenž připomíná nedávné prohlášení francouzsk­ých vysloužilý­ch generálů o tom, že Francie prohrává s islámem, si okamžitě vysloužil řadu kritických reakcí od jiných vysloužilý­ch generálů a politologů s tím, že „poškozuje armádu a tím i zemi“, jde o „nedemokrat­ický krok“, protože „velitelé

vstupují do domácí politiky“. Bylo rovněž řečeno, že jde o „ostudné úsilí využít hodnost a vojenskou pověst pro stranický útok“. A to hlavní: „jde o příklad eroze vztahů mezi armádou a občanskou společnost­í v USA“.

Ale ty už podle tohoto měřítka erodují dlouho, protože bývalí generálové hromadně vstoupili do volební kampaně už v roce 2016, kdy v dopise prohlásili, že Trump je nebezpečný pro zemi. Loni kromě jiného hromadně kritizoval­i jeho hrozby, že během řady často násilných protestů a rabování vyšle armádu nastolit klid do měst. V září během kampaně Trumpa podpořilo v prohlášení 235 penzionova­ných generálů a Bidena o deset dnů později podle některých zdrojů „asi dvě stě“a podle jiných „asi pět set“generálů a nikdo v tom neviděl generálské pronikání do politiky, jakkoli to splňovalo všechny parametry pro takové označení. (vod)

 ??  ?? Prezident Joe Biden podle výzvy není ve fyzické a duševní kondici.
Prezident Joe Biden podle výzvy není ve fyzické a duševní kondici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia