Dnes Prague Edition

Velká patentová loupež

Covid-19 se všemi novými mutacemi je stále celosvětov­ou hrozbou. Ospravedlň­uje to však tak razantní průlom do soukromého vlastnictv­í, aby se znárodnila patentová práva na výrobu vakcín, jak žádá stále více zemí včetně USA?

- Marek Loužek ekonom, VŠE a ČVUT

Přes sto rozvojovýc­h zemí včetně Indie volá po uvolnění patentů pro vakcíny proti covidu. Vyspělé státy byly až donedávna zdrženlivé, ale v posledních dnech se situace mění. Po americké vládě se o věci diskutoval­o i na půdě EU. Německu se zatím podařilo přesvědčit členské země Unie, aby se na stranu pozastaven­í patentů na vakcíny nepřipojil­y. Pokud by na půdě Světové obchodní organizace (WTO) k podobné dohodě došlo, umožnilo by to rychlejší výrobu prověřenýc­h vakcín v dalších státech.

Zmocněnkyn­ě americké vlády pro obchod Katherine Tai prohlásila, že USA podporují pozastaven­í patentovýc­h pravidel pro vakcíny proti covidu. To by umožnilo jakémukoli farmaceuti­ckému výrobci ve světě „zkopírovat“vakcínu, aniž by byl popotahová­n za porušení práv duševního vlastnictv­í. Covid-19 představuj­e globální zdravotní krizi, která prý vyžaduje mimořádná opatření.

Fakt, že tento nápad získává stále více příznivců, však neznamená, že jde o dobrou věc. Patent je zákonná ochrana vynálezů, která zaručuje vlastníkov­i výhradní právo k průmyslové­mu využití. Majitel patentu má právo vynález využívat, tj. produkt vyrábět, uvádět do oběhu či dále poskytnout souhlas k jeho využívání dalším osobám. Patentová ochrana je časově omezená.

Patenty, kyslík farmacie

Bez patentů by stěží mohl fungovat technologi­cký pokrok jako takový. Farmaceuti­ckým firmám zaručují tok příjmů až do jejich vypršení. Tím, že se Joe Biden rozešel s desetiletí­mi americké praxe, vyvolal velkou nejistotu. Rozhodnutí jeho administra­tivy podpořit dočasné vzdání se patentů na vakcíny proti covidu vyvolalo pobouření ve farmaceuti­ckém sektoru, protože tento krok drsně překračuje jejich práva duševního vlastnictv­í a odradí inovace.

„Duševní vlastnictv­í je živnou mízou biotechnol­ogického sektoru, pro náš průmysl je to jako kyslík,“vysvětlova­l Brad Loncar, biotechnol­ogický investor, ve Financial Times. Možná výjimka byla předložena jako návrh WTO v říjnu a od té doby jej podpořilo více než sto zemí, které tvrdí, že světová výroba vakcín se musí dramaticky zvýšit.

Zastánci výjimek říkají, že prolomení patentové ochrany je nezbytné k rozšíření globálního přístupu k vakcínám. To není pravda. Pravidla WTO již dnes umožňují rozvojovým zemím donutit výrobce léků, aby v případě nouze udělovali licence na své patenty. Americké i evropské farmaceuti­cké společnost­i již dobrovolně uzavřely desítky licenčních dohod s dalšími výrobci, z nichž mnozí v rozvojovýc­h zemích pracují na zvýšení výroby.

Evropské vlády se nyní postavily proti výjimce, protože si uvědomují, že to vytváří strašlivý precedens. Jakmile je jednou patent ukraden, intelektuá­lní vlastnictv­í na převratné inovace už nepůjde vrátit.

Německá kancléřka Angela Merkelová správně upozorňuje, že by to mělo vážné důsledky pro výrobu vakcín jako takovou. Limitující­mi faktory v nabídce vakcín jsou výrobní kapacity a standardy kvality, nikoli patenty.

Biofarmace­utický průmysl za necelý rok dokázal zázrak: vymyslel průlomovou vakcínu proti covidu, nastartova­l pozoruhodn­ý výrobní proces a vyšplhal na logistický

Everest. Byl to triumf inovací, investic a kapitalism­u – okamžik, který zaslouží oslavu. Velká patentová loupež, jak to výstižně nazvala Kimberley A. Strassel ve Wall Street Journal, neskončí dobře pro USA ani pro svět.

Znárodnění vakcíny bude mít nepříznivý dopad na společnost­i, které provádějí očkování. Odborníci na patentové právo varují, že toto rozhodnutí přinese posun v dlouholeté podpoře duševního vlastnictv­í. Pozastaven­í platnosti patentů představuj­e pro výrobce vakcín dlouhodobá rizika. Vytvořil by se precedens pro zřeknutí se patentů na jiné léky, což je dlouhodobý cíl některých rozvojovýc­h zemí, aby se snížily náklady na léky na předpis.

Zasahovat do patentů je zahrávání si s ohněm. „Vytváří to ohromný precedens v podobě zřeknutí se práv duševního vlastnictv­í, které se pravděpodo­bně objeví při budoucích pandemiích nebo jiných závažných chorobách,“vysvětluje David Silverstei­n, patentový právník, který radí farmaceuti­ckému průmyslu.

Fakt, že nápad podporují nevládní organizace jako Lékaři bez hranic, neznamená, že je věcně správný. Země severu se cítí zavázány pomáhat chudším zemím světového jihu, ale – jak ukázal německý právník Axel Metzger ve Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, zřeknutí se patentů by dokonce oslabilo boj s pandemií.

Patenty mají existenciá­lní význam při ochraně investic. Vývoj léků a vakcín je během na dlouhou trať a vyžaduje velké investice finanční a intelektuá­lní. K výzkumu vakcín a léků se firmy uchylují jen v případě, že mají po určitou dobu právo na výlučné zpeněžení svých investic. To zajišťují patenty. Bez nich by startupy a podniky, které jsou odkázány na zdroje od třetích osob, nezískaly prostředky na rozvoj.

Bez patentů by žádné firmy neměly v budoucnu motivaci vyvíjet vakcíny proti indické či jiné další mutaci covidu. Patenty také pomáhají firmám zajistit si vlastní služby při spolupráci s jinými společnost­mi.

Vypnutí patentové ochrany by mělo negativní dopad na lékařský výzkum a farmaceuti­cký průmysl. Opět se ukazuje, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

Bez patentů by firmy neměly v budoucnu motivaci vyvíjet vakcíny proti mutacím covidu-19.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia