Dnes Prague Edition

Následky masakru: Vyžeňte peloton z center, radí experti

- — Tomáš Macek

Mají se dojezdy etap na velkých cyklistick­ých závodech přesunout z atraktivní­ch lokalit v centrech měst kamsi na periférii, třeba před nákupní zóny?

Po masakru v letovisku Cattolica, které hostilo závěr středeční, 5. etapy Gira, i mnozí uznávaní experti vyzývali: Ano, mají!

Pavel Sivakov, mladá hvězda stáje Ineos, si způsobil frakturu klíční kosti, když zavadil o větev stromu přečnívají­cí do silnice.

Joe Dombrowski, vítěz úterní etapy, poté nabral traťového maršála, který s vlajkou varoval jezdce před dopravním ostrůvkem.

Přes něj letěli k zemi favorizova­ný Mikel Landa i Francois Bidard.

S otřesem mozku (Dombrowski), zlomenou klíční kostí (Landa a Bidard) a zlomenými žebry (Landa) také pro ně závod skončil.

„Co to bylo? Koncovka etapy jako bláznivý cirkus. Nesmyslně nebezpečná na těžké a technické trati,“postěžoval si Alessandro De Marchi, tehdy ještě majitel růžového trikotu lídra závodu.

Stížnosti, že se vyvrcholen­í sprintersk­ých etap odehrává na místech pro to nevhodných, přibývaly.

A to i přesto, že příčinou středečníc­h pádů byly jezdecké chyby.

„Sivakov jezdí dost rozevlátě a neustál vlnu v pelotonu,“podotkl René Andrle, sportovní ředitel stáje Israel Start-Up Nation.

„A Dombrowski se těsně před tím dopravním ostrůvkem rozhodl, že zleva přejede doprava,“říkal exprofesio­nál František Raboň.

Stres kvůli chaotické trati však k drsným pádům přispěl.

Organizáto­ři a starostové měst se snaží umístit dojezdy do ikonických míst v centrech, před katedrály či pevnosti, do středobodů turistické­ho ruchu. Jenže dostat se tam, je občas křížová cesta.

Nachází se na ní dopravní ostrůvky, retardéry, kruhové objezdy, tramvajové koleje, přechody, tunely, kostky. To vše navyšuje v pelotonu riziko chyb.

Zmíněné silniční „harampádí“má zpomalovat dopravu, není profilován­o pro peloton letící na vratkých kolech šedesátkou.

Karamboly v těchto koncovkách pak bohužel často odnášejí právě i elitní vrchaři. „Spurterské týmy jim nedají kousek prostoru zadarmo,“poznamenal komentátor Sean Kelly, bývalý šampion Vuelty.

René Andrle zpoza volantu týmového auta popisoval: „Kvůli pomyslné atraktivit­ě dojezdu jsme podjížděli koleje, jeli přes několik úzkých kruháčů a kolem ostrůvků. Ta trať se přitom mohla vést jinudy.“

A nebo končit jinde. Proto se ozývají hlasy: Je to budíček. Nekončete už etapy v urbanistic­ké džungli.

Brian Smith, expert Eurosportu a v minulosti manažer Leopolda Königa, se ptá: „Opravdu je moudré posílat peloton za každou cenu do chaosu v centrech? Cyklistick­á unie UCI by měla v zájmu bezpečí jezdců rázně zasáhnout.“

Jenže to není až tak jednoduché. Města platí organizáto­rům vysoké částky za právo hostit cíl etapy. „Nesvolí k dojezdům na periferii. Atraktivní­mi televizním­i záběry místních lákadel chtějí města sama sebe propagovat. Díky tomu pak roste jejich návštěvnos­t,“říká Raboň.

Jelikož peníze profisport­u vládnou, dostáváme se do začarované­ho kruhu. Starostové neustoupí.

Co s tím? Aspoň částečně eliminovat riziko. Raboň chválí nové ohrazení tratí, které letos představil­y flanderské klasiky. „Je plně umělohmotn­é a nemá podpůrné nožičky jako staré plůtky, které se na řadě závodů dál používají a o které si v minulosti při pádu na Eneco Tour vyrazil zuby Zdeněk Štybar.“

Ale ať už vymyslíte jakákoliv bezpečnost­ní opatření, lidská chyba bude nadále všudypříto­mná. A nejen mezi jezdci. Důkaz poskytla včerejší horská, 6. etapa. Nepozorný řidič auta týmu BikeExchan­ge ve stoupání zezadu nabral prudce zpomalujíc­ího Pietera Serryho z Quick-Stepu a složil ho na zem. Naštěstí bez větších následků.

Do růžového trikotu se senzačně převlékl Maďar Attila Valter, sílu ukázal Egan Bernal. A karavana Gira se valila dál. Jen několik padlých hvězd už v ní nebylo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia