Dnes Prague Edition

Česko žádá náhradu za Vrbětice

- — Petra Procházkov­á

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Jednu fyzickou a jednu právnickou osobu obvinila policie kvůli loňské otravě řeky Bečvy. Jmenovat viníky odmítla, informoval­a pouze o tom, že jsou z Rožnovska. Ředitel společnost­i Energoaqua Oldřich Havelka však na dotaz MF DNES včera potvrdil, že má obvinění v ruce. „Bylo nám doručeno. Na koho konkrétně, to už komentovat nebudu,“reagoval Havelka.

Energoaqua provozuje v Rožnově pod Radhoštěm čistírnu odpadních vod v průmyslové­m areálu po bývalé Tesle. V současné době tady sídlí přes 50 firem. Odtud vede kanalizačn­í potrubí až do 16 kilometrů vzdáleného Valašského Meziříčí, kde ústí do řeky Bečvy.

„Z hlediska skutkové podstaty jde o spáchání dvou trestných činů, a to poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněn­é nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“uvedla policie na Twitteru.

Případ si převzal státní zástupce, který zpracuje obžalobu. Pak může zamířit k soudu. „Obviněnému muži hrozí až pětileté vězení, firmě pak zákaz činnosti a peněžitý trest,“doplnil komisař zlínské kriminální policie Petr Jaroš.

Obvinění přišlo zhruba měsíc poté, co soudní znalec předal policii odborný posudek. Také on ukázal na rožnovský podnik, kolem kterého se vyšetřován­í točilo od počátku. Podle informací z posudku tekla voda kontaminov­aná kyanidy kanálem rovnou do řeky, ne do speciálníc­h lagun, které v areálu jsou. V řece následně uhynulo 40 tun ryb a tok byl otráven v délce 40 kilometrů.

Havelka celou dobu pochybení odmítal s tím, že pokud čistírnou prošly kyanidy až do řeky, pak některá z firem porušila kanalizačn­í řád.

„Je přesně určeno, co se smí do kanalizačn­í sítě vypustit. A to my čistíme. Ale jestli tam někdo poslal něco jiného, tak to nemáme jak zjistit,“říkal Havelka.

Určení konkrétníh­o viníka dává rybářům naději na proplacení nákladů, které měli s likvidací ekologické havárie.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Po havárii Rybáři likvidují uhynulé ryby.
Foto: MAFRA Po havárii Rybáři likvidují uhynulé ryby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia