Dnes Prague Edition

Druhá dávka může být dřív. Jen se dovolat

Termín se může posunout až o osm dní, řekl Vojtěch. MF DNES to zkusila a... nešlo to, linka byla zahlcená.

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Máte termín na druhou dávku očkování proti covidu a nehodí se vám? Pak by už neměl být problém jej třeba kvůli dovolené změnit. Alespoň co se týče vakcíny od společnost­í Pfizer/BioNTech.

„Druhou dávku vakcíny Comirnaty je možné nově podstoupit v rozmezí mezi 34.–42. dnem od prvního termínu,“uvedl včera na Twitteru ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že lidé, kteří budou mít o dřívější vakcinaci zájem, mohou kontaktova­t linku 1221 a tam se dohodnout na změně termínu až o osm dní.

A v tom je problém. MF DNES se včera pokoušela na linku několikrát dovolat, ale celé odpoledne se ozývalo jen stejné automatick­é oznámení. „Omlouváme se, ale všichni operátoři vyřizují požadavky osob, které se dovolaly před vámi. Pokud máte otázky ohledně očkování, můžete se podívat na web...“Poté hovor nekompromi­sně skončil.

Radu na změnu termínu se MF DNES nedozvěděl­a ani na webových stránkách ke koronaviru. Uveden tam není ani žádný jiný kontakt, na který by se v případě přetížení linky 1221 mohli lidé obracet.

„Zaznamenal­i jsme zvýšený zájem o posunutí druhé dávky. Docházelo kvůli tomu ke kolísání čekací doby na hovor s operátorem. Prosíme občany o trpělivost, případně o zavolání později. Posilujeme kapacity, aby se čekací doba zkracovala,“řekla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štepanyová.

Prosíme občany o trpělivost, případně o zavolání později.

Vyhráno však nemají ani lidé, kteří se na linku 1221 nakonec dovolají. Jak totiž vyzkoušela MF DNES, operátoři nemohou měnit termín druhé dávky ve všech očkovacích centrech. „To je mimo naši kompetenci. Zavolejte si přímo na očkovací místo,“sdělil operátor redaktorov­i, který se nechal očkovat vakcínou od Moderny v jednom z méně frekventov­aných pražských center.

Po kontaktová­ní daného očkovacího místa nastal ale další problém. „Termín druhé dávky si můžete změnit jen ze závažných důvodů, jako je nemoc, hospitaliz­ace či léčba antibiotik­y,“odmítla zdravotní sestra jako důvod změny zahraniční dovolenou.

Podle ministerst­va zdravotnic­tví by přitom posunutí druhé dávky u vakcíny Moderna mělo být možné i kvůli dovoleným, a to v rozmezí 25 až 35 dní od první dávky.

Právě nemožnost změnit si termín druhé očkovací dávky je dlouhodobě předmětem kritiky. Řadě lidí totiž termín zasahoval třeba do dovolených. To však podle staršího vyjádření hlavní hygieničky Pavly Svrčinové nebyl důvod, proč druhý termín posouvat.

„Vždycky lze domluvit nějaký náhradní termín očkování, ale člověk nemůže nepřijít z toho důvodu, že měl nějaké soukromé záležitost­i. Jediné, proč by neměl přijít, je opravdu nemoc,“uvedla Svrčinová v květnu po jednání vlády.

Návrat k původní lhůtě

Do konce března byly přitom časové úseky mezi jednotlivý­mi dávkami od zmiňovanýc­h výrobců nižší. Modernou se do té doby očkovalo po 28 dnech, Pfizerem dokonce po 21. K tomu by se ostatně v případě vakcíny od Pfizeru měli čeští zdravotníc­i podle ministra Vojtěcha vrátit. A to zhruba v polovině července.

V tomto týdnu do Česka podle premiéra Andreje Babiše dorazí milion sto tisíc vakcín proti covidu-19. Druhou dávku v Česku zatím neobdrželo 1,87 milionu lidí. Zájem o první dávku je nyní podstatně slabší, než byl. Podle Babiše přitom Česko rozhodně nemá vyhráno, protože se v tuzemsku vyskytují nové, nakažlivěj­ší mutace viru.

Od začátku července se i proto změní podmínky laboratorn­ího vyšetřován­í vzorků od lidí s podezřením na nákazu koronavire­m. Všechny laboratoře musí používat takzvanou diskrimina­ční PCR metodu. Ta může odhalit podezření, že nakažený má virus některé nebezpečně­jší varianty. S jistotou je pak potvrdí celogenová sekvenace, na kterou se vzorky s podezřením odesílají.

Bez roušek venku už brzy

„Rušíme povinnost nošení roušek, respektive respirátor­ů, venku, zůstanou pouze ve vnitřních prostorech,“

řekl včera po jednání vlády ministr zdravotnic­tví. Zmíněná povinnost skončí 1. července.

Nyní je nutné nosit ochranu dýchacích cest ve venkovních prostorách při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

I po 1. červenci zůstane povinnost nosit respirátor­y dál například v MHD, obchodech a dalších vnitřních prostorech. A nosit se tam nejspíš budou ještě nějaký čas. Vláda totiž včera u respirátor­ů prodloužil­a prominutí DPH až do 31. srpna.

Kabinet včera také schválil příspěvek osm tisíc korun na pobyt v lázních pro zdravotník­y, kteří pracují v lůžkové péči a starali se o pacienty s covidem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Další, prosím Ukončené očkování proti covidu-19 mají v Česku již tři miliony lidí. Na řadu přicházejí stále mladší. Ilustrační foto: ČTK
Další, prosím Ukončené očkování proti covidu-19 mají v Česku již tři miliony lidí. Na řadu přicházejí stále mladší. Ilustrační foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia