Dnes Prague Edition

Neprůstřel­ní Češi. Jak to dělají?

Národní tým na Euru výtečně brání: ve čtyřech zápasech jen dvakrát inkasoval

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Od roku 1980, kdy se pravidelně začaly počítat podrobnějš­í fotbalové statistiky, se to nestalo ani jednou. Nenašli byste za těch jednačtyři­cet let v dějinách mistrovstv­í světa ani Evropy jediný zápas, ve kterém by Nizozemsko nevystřeli­lo na branku.

Až v neděli!

V osmifinále Eura, které přineslo Česku senzační postup a Nizozemsku ostudu, po které novináři tepou do trenéra de Boera: „Kolaps, selhání, sebedestru­kce. Daň za vaši hloupost!“

Těžko se měří, jestli o postupujíc­ím víc rozhodl slabší výkon do té doby slibně rozjetých Nizozemců, nebo excelentní české představen­í.

Jisté je jedno: Když si kouč Jaroslav Šilhavý po zápase pochvalova­l perfektní týmový výkon, nemluvil do větru. Češi se ukázali jako držáci.

Jako soubor, který nefunguje úplně bez chyb, ale jeden v něm dýchá za druhého. Ze základních statistik vidíte, že se s favoritem rovnali v držení míče, že ho výrazně přestřílel­i a po červené kartě de Ligta zaslouženě ztrestali dvěma góly.

Ale až když se zadíváte pozorněji, doceníte znamenitou českou defenzivu s pouhými dvěma inkasovaný­mi góly ve čtyřech zápasech. Od ní se tým odrazil za největším úspěchem desetiletí, ačkoli to celé začalo trochu krkolomně.

Úvodní vítězství 2:0 nad Skotskem

totiž mátlo. Česko před dvěma týdny v Glasgow čelilo devatenáct­i (!) střelám, čtrnáct z nich letělo z velkého vápna a tři z malého. Zázrak, že Skotové nedokázali dát ani jeden gól: nebýt výtečného brankáře Vaclíka a trochy štěstí, všechno mohlo být úplně jinak.

V dalších utkáních proti Chorvatsku a Anglii sice Češi pokaždé jednou inkasovali, ale viditelný průchoďák v obraně se povedlo zastavit. A proti Nizozemsku se už Šilhavému povedlo vystavět nepropustn­ou zeď. Jak?

„Velmi pomohlo zařazení Tomáše Holeše do základní sestavy,“odhaluje Jakub Dobiáš ze společnost­i 11Hacks, která fotbal zkoumá prostředni­ctvím datových analýz. „Od zápasu s Chorvatske­m ve všech nejdůležit­ějších defenzivní­ch metrikách předvádí vysoce nadprůměrn­é výkony.“Mezi špičku na své pozici Holeš patří v odebírání míčů útočícím hráčům v nebezpečný­ch prostorech hřiště. A ve vzdušných soubojích má dokonce osmdesátip­rocentní úspěšnost, což je známka nejvyšší kvality. „Zvládl to fantastick­y a pomohl nám naplnit strategii, se kterou jsme do utkání šli,“chválil včera asistent trenéra Jiří Chytrý. Skromňák Holeš je všeuměl, kterého teď oslavuje celé Česko, protože dramaticko­u bitvu s Nizozemske­m rozsekl vedoucím gólem a parádním sprintem zakončeným asistencí na druhou Schickovu trefu. Ale mimořádnou pochvalu zaslouží i za práci, kterou spolu s tahounem Součkem odvádí

Jakub Dobiáš, datový analytik

směrem dozadu, stejně jako mnozí další parťáci. Hodně týmu pomáhá brankář Vaclík, který proti Nizozemsku sice začal nejistě, ale pak famózně vychytal nájezd Malena a celkově mu turnaj vychází. Výborně se ukázal Kadeřábek, náhrada za Bořila na levé straně. A co teprve pravý bek Coufal! Ten má dost možná nakročeno do All stars sestavy Eura. Na první pohled upoutají jeho útočné výpady a centry, ale všimli jste si, jak pozorně brání? „Zatím je jedním z nejlepších beků na turnaji směrem do defenzivy,“doplňuje analytika Dobiáše jeho kolega Jakub Otava. „Při odebírání míče má úspěšnost 81 procent, dokáže vyhrát velké množství míčů a zastavovat situace, u kterých je vysoká šance, že skončí gólem.“

Asi vás teď logicky napadá: a co stopeři Čelůstka s Kalasem?

Vždyť v neděli v Budapešti uhlídali rychlíky Depaye s Malenem, obětavě padali do střel a svalovec Kalas navíc hlavou přihrál na vedoucí gól.

Dalo se pochopit, když si po utkání nenápadně rýpl do kritiků, kteří před turnajem označovali střed obrany za největší českou slabinu. „Asi jsme s Ondrou dva nejvíc podceňovan­í hráči v nominaci. Takže doufám, že… Já to radši ani nebudu říkat,“pousmál se. „Jsem rád, že ukazujeme, že nejsme ti nejhorší.“Z řeči čísel ovšem střed obrany možná překvapivě pořád vychází jako největší česká slabina. „Pochválit můžeme Kalase za vysoký počet zblokovaný­ch míčů a defenziva díky Vaclíkovi a Holešovi drží, ale málo obdržených gólů automatick­y neznamená, že by se problémy ve středu obrany během Eura rozplynuly. Oba stopeři mají jen průměrnou úspěšnost ve vzduchu, odeberou nízký počet míčů,“upozorňuje Dobiáš. „Naštěstí útok funguje velmi dobře.“

Sobotní čtvrtfinál­e proti útočně naladěnému Dánsku bude pro českou obranu o to větší výzvou.

Velmi pomohlo zařazení Holeše do základní sestavy. V defenzivě odvádí vysoce nadprůměrn­é výkony.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK ?? Hráz proti gólům Tomáš Holeš výrazně vylepšil defenzivu reprezenta­ce, dalším pilířem je gólman Vaclík.
Foto: 2x ČTK Hráz proti gólům Tomáš Holeš výrazně vylepšil defenzivu reprezenta­ce, dalším pilířem je gólman Vaclík.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia