Dnes Prague Edition

Většina rodičů vydá za prázdniny dětí do deseti tisíc

- — Veronika Bělohlávko­vá

Do plánování letošních letních prázdnin stejně jako loni zasáhla pandemie, přesto jim bude opět dominovat tradiční trojkombin­ace. Většina rodin bude trávit dovolenou společně, některé děti budou na pobytovém táboře a také u prarodičů. Do prázdninov­ých pobytů dětí investuje většina českých rodičů do deseti tisíc korun, vyplývá z výzkumu Equa bank.

Většina českých dětí ve věku od 5 do 18 let prožije letos alespoň část prázdnin mimo domov. Jen šest procent dětí je celé stráví doma. Největší část dětí, přibližně čtvrtina (24 procent), prožije dva týdny prázdninov­ého dobrodružs­tví mimo domov. Pětina českých dětí (22 procent) bude mít od rodičů zajištěný program mimo domov na tři týdny a celý měsíc nebude doma spát 19 procent dětí.

Do deseti tisíc korun chtějí do prázdninov­ého pobytu svého dítěte letos investovat téměř dvě třetiny rodičů. Proti loňským prázdninám se to přitom nijak nezměnilo, vyplývá z průzkumu.

Pokud jde o formu pobytu, jasně vede oblíbená prázdninov­á trojkombin­ace. Společná dovolená s rodiči (v ČR 65 procent dětí, 22 procent v zahraničí), babička s dědečkem (57 procent) a tábory (31 procent pobytový tábor, 21 procent příměstský tábor).

Podle předsedy představen­stva Asociace dětské rekreace Miroslava Topinky je letos zájem o všechny typy táborů. „Děti chtějí být mezi svými vrstevníky a tolik jim nezáleží, kde či o jaký typ se jedná,“říká.

Cenu tábora určuje konkrétní zaměření a délka konání. Čtrnáctide­nní pobytový tábor se pohybuje v rozmezí od 3 500 do 7 000 korun. Týdenní tábory pořádané soukromými firmami vyjdou od čtyř do sedmi tisíc. „Samozřejmě skautský tábor nebo ten na zelené louce je levnější než tábor, který poskytuje vyšší komfort,“doplňuje předseda představen­stva asociace.

K ceně pobytu se samozřejmě musí přičíst i kapesné. Největší část českých rodičů (téměř polovina) z těch, kteří pošlou děti na tábor, vybaví děti kapesným do 50 korun na den pobytu. Většina z nich (86 procent) dává dětem kapesné v hotovosti, ale 14 procent jim ho pošle na platební kartu, kterou má dítě s sebou na táboře.

Do plánování prázdnin stejně jako loni zasáhla i v tomto roce pandemie. A stejně jako u řady dalších otázek je v tomto případě postoj společnost­i výrazně rozdělený.

Přibližně polovina rodičů považuje za důležité vzít v úvahu při plánování prázdnin pandemicko­u situaci a druhá polovina to za důležité nepovažuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia