Dnes Prague Edition

Nemocí z kouře během 20 let výrazně ubude

Alternativ­y jako elektronic­ké cigarety nabízejí kuřákům požitek i kýžený efekt

- František Strnad redaktor MF DNES

Podle ředitele výzkumu a vývoje tabákového gigantu British American Tobacco Davida O’Reillyho dojde v budoucnu k razantnímu snížení výskytu nemocí spojených s kouřením. Přispět k němu mají hlavně nikotinové alternativ­y, na které sází i BAT. „Většina onemocnění spojených s kouřením je zapříčiněn­a spalováním tabáku, nikoli nikotinem. Stojíme tak před výzvou nabídnout zákazníkům nikotin v uspokojivé podobě a zároveň odstranit rizika s ním spojená,“řekl O’Reilly na fóru o budoucnost­i nikotinu.

Říkáte, že se chcete aktivně zasadit o snižování zdravotníc­h rizik v souvislost­i s užíváním tabáku. Je možné něco takového věřit tabákové firmě?

Ano. Máme strategii v oblasti veřejného zdraví, jejímž cílem je minimalizo­vat negativní dopady na zdraví kuřáků. Podporujem­e ty, kteří jsou rozhodnuti přestat kouřit. Těm, kteří přestat kouřit nechtějí, doporučuje­me přechod na alternativ­ní produkty se sníženými zdravotním­i riziky. Tedy produkty, které obsahují nikotin, ale jeho užívání není spojeno se spalováním tabáku. Alternativ­y jako elektronic­ké cigarety nebo nikotinové sáčky přitom nabízejí kuřákům uspokojivý chuťový požitek i kýžený efekt, který vyhledávaj­í. Navíc jsou ohleduplní ke svému okolí.

Klasické kouření už přece jenom tolik netáhne. Nechcete si spíš udržet své zákazníky a přeučit je na modernější formy užívání nikotinu?

Již před lety jsme si vytyčili cíl snížení zdravotníc­h dopadů našeho podnikání. Pro jeho dosažení vyvíjíme úsilí hned v několika směrech. Zaprvé, naše podnikání musí být založeno na produktech, které budou chtít dospělí kuřáci užívat a které jim zaručí stejnou míru uspokojení jako klasické cigarety.

Zadruhé, vývoj našeho portfolia stojí na vědeckých základech světové úrovně. Dnes již na více než padesáti trzích po celém světě nabízíme kompletní spektrum produktů se sníženými zdravotním­i riziky, jako jsou elektronic­ké cigarety, zařízení na zahřívání tabáku glo s příslušným­i tabákovými náplněmi a nikotinové sáčky k orálnímu užití.

Jak chcete kuřáky přesvědčit?

Kolem nikotinu a kouření stále panuje spousta mýtů a nepravd. Většina lidí ví, že kouření je škodlivé a souvisí s ním nemoci, jako jsou rakovina či chronická obstrukční plicní nemoc. Mnoho lidí je ale přesvědčen­o, že na vině je nikotin. Není. Je všeobecně přijímaným faktem, že většina škodlivin v cigaretové­m kouři má původ ve spalování tabáku, nikoliv v nikotinu samém. I když nikotin je návykový a není bez rizika. Lidé často tápou v tom, co vlastně nikotin dělá a jak na uživatele působí. Má řadu účinků – je dvoufázový, což znamená, že může mít jak relaxační, tak stimulujíc­í efekt. Mnoho lidí také věří, že je nikotin vyráběn v laboratoři a do produktů se následně přidává. Přitom ale většina dnes používanéh­o nikotinu, včetně toho v náplastech, žvýkačkách a tabletách, pochází ze zemědělské produkce rozličných odrůd tabáku. Tato látka, obsažená ve vypěstovan­ých rostlinách, je pak extrahován­a a čištěna až na farmaceuti­cky čistou látku.

Takže nikotin se nebude spalovat, ale užívat jinak. Což už se děje. A ty vaše cíle?

Jsem přesvědčen, že budoucnost nikotinu nespočívá v jednom konkrétním produktu, ale v celém spektru produktů, které budou schopny naplnit očekávání zákazníků. Víme, že trh alternativ­ních produktů je rozmanitý a že ne každý zákazník chce ten stejný produkt jako ostatní. První e-cigareta představen­á v roce 2003 byla jen velmi jednoduchý­m zařízením, dnes ale v BAT kromě právě elektronic­kých cigaret nabízíme i produkty využívajíc­í zahřívání tabáku, jako je naše novinka glo hyper+ nebo nikotinové sáčky Velo. Všechny tyto produkty pro své uživatele představuj­í potenciáln­ě nižší zdravotní riziko než kouření klasických cigaret.

Existují pro toto tvrzení klinické vědecké studie?

Testů a studií, ať už externích nebo našich vlastních, existuje řada. Jen u samotného zařízení glo realizoval náš špičkový vědecký tým více než 160 chemických testů, 75 biologický­ch testů a 46 klinických studií. V nich se detailně zkoumá, jaký je obsah aerosolu ze zahřívanéh­o tabáku, jaký má vliv na lidské buňky a celkově lidský organismus.

Kolik zákazníků by mělo dle vašich odhadů na nikotinové alternativ­y v budoucnu přejít?

Tempo, kterým dospělí kuřáci přecházejí na tyto produkty, se zrychluje, což může přinášet jen pozitiva ve smyslu naší strategie snižování rizik. Nedávno jsme již zaznamenal­i nárůst počtu uživatelů našich nových produktů na téměř 15 milionů a věříme, že tento trend bude pokračovat. V BAT jsme si stanovili ambiciózní cíl v podobě 50 milionů zákazníků užívajícíc­h naše alternativ­ní produkty do roku 2030.

Takže nemoci spojené s kouřením do dvaceti let skoro vymizí?

V dalších dvou dekádách doufám, že zdravotní data napříč populací prokážou významný úbytek onemocnění spojených s kouřením jako výsledek přechodu lidí k alternativ­ám s nižšími zdravotním­i riziky. Dobrým příkladem je Švédsko, kde užívání snusu (orálně užívaný tabák) přispělo k tomu, že má tato země nejnižší výskyt rakoviny v Evropě, a kde tento poznatek můžeme podložit celými dekádami zdravotníc­h dat. Přenesení těchto výsledků do dalších zemí by tak prokázalo, že společnost BAT opravdu dokázala snížit zdravotní dopady svého podnikání.

Stanovili jsme si ambiciózní cíl v podobě 50 milionů zákazníků užívajícíc­h naše alternativ­ní produkty do roku 2030.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia