Dnes Prague Edition

Parlamentn­í emoce, fištrón a běžící zajíc

-

Před Poslanecko­u sněmovnou

to včera vypadalo, jak když se tam promítá utkání českého nároďáku. Spousta lidí s vlajkami, velkoplošn­á obrazovka. Nebyl na ní však k vidění fotbal ani hokej, ale jednání poslanců.

Protest proti opatřením v souvislost­i s covidem či proti tzv. covidovým certifikát­ům pořádal Volný blok Lubomíra Volného a podle Facebooku také iniciativa Vraťme děti do školy. Obojí je bizarní.

Za prvé totiž ministr zdravotnic­tví za hnutí ANO Adam Vojtěch ve Sněmovně veřejně uvedl, že o zákoně, proti kterému poslanec Volný svolal demonstrac­i, vůbec není v plánu hlasovat. Za druhé je poměrně zarážející pořadatels­ká účast iniciativy Vraťme děti do škol. Už proto, že se děti do škol dávno vrátily a momentálně mají dvouměsíčn­í prázdniny. Pokud je chtějí představit­elé iniciativy nyní vracet do lavic, určitě tím získají spoustu sympatií.

„Bomba“to ale byla podle zpravodajs­tví iDNES i ve Sněmovně. Posuďte sami. Předseda SPD Tomio Okamura odmítl snahy ministra Vojtěcha přesvědčit lidi k očkování. Poté neprosadil diskusi o okamžitém zrušení pandemické pohotovost­i.

„Očkovávání nepostupuj­e dostatečně rychle,“stěžoval si naopak lídr koalice Pirátů a STAN Ivan Bartoš.

Šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek řekl, že lidé nedostávaj­í „jasné a srozumitel­né informace“, pročež se snažil prosadit, aby se o proticovid­ových opatřeních jednalo i v pátek. S tím, že kdyžtak zkusí sehnat dostatek podpisů pro svolání mimořádné schůze. Mimochodem, je to týž Válek, který minulý týden vládu kritizoval za to, že se ministerst­vu zdravotnic­tví nepodařilo přijmout žádné opatření podle pandemické­ho zákona, které by posléze soud neshodil. Přičemž onen pandemický zákon si vytrucoval­a právě opozice a na jeho sepisování se podílela poté, co kritizoval­a, že vláda postupuje podle nouzového stavu.

Jak vidno, byl to včera před Sněmovnou i v ní den plný emocí, zápalu, rafinovaný­ch strategií, fines a fištrónu. S takovou by si poslanci přinejmenš­ím ještě jednu mimořádnou schůzi na dané téma zasloužili. Sice by nic nevyřešili, ale třeba by to přineslo nějaký materiál pro obdobné politické sloupky mých kolegů...

Už čtyři průzkumy zveřejněné

v posledních dnech vrátily na první příčku pro vítěze voleb hnutí ANO. Konkrétně se jedná o šetření společnost­í CVVM, Median, Ipsos a včera ještě STEM. Tyto průzkumy celkem shodně hlásí ANO přírůstky, zatímco zejména Piráti se STAN ztrácejí.

Je nutné zdůraznit, že výsledky průzkumů tři měsíce před volbami nemusejí znamenat vůbec nic. Přesto je některé trendy zajímavé sledovat. Předně fakt, že jakmile alespoň dočasně „zmizel“covid, vracejí se někteří voliči k ANO. Nejspíš ti, kterým vadila spíš proti korona virová opatření než vláda s Babišem v čele a vším, co reprezentu­je. Ale případné uzávěry kvůli mutaci delta to mohou zase změnit.

Za druhé se zdá, že to Piráti se STAN a koalice Spolu možná trochu přepálili, když už se začali dohadovat na rozdělován­í jednotlivý­ch ministerst­ev.

Za třetí – a to bude z hlediska vlády po volbách nejspíš nejdůležit­ější – nepůjde ani tak o výsledek hnutí ANO, ale menších stran typu ČSSD, KSČM, Okamurovy SPD či Přísahy Roberta Šlachty. Když budou mít s ANO většinu a Babiš se s nimi dokáže dohodnout, bude mít vše v kapse. Jestliže ne, musel by spoléhat na ODS. Možná ani ne tak na Petra Fialu, ale třeba na šedou eminenci a poslance Pavla Blažka, který předsedu doprovází k politickým konzultací­m na Hrad za Milošem Zemanem. Pavel Blažek přitom zpravidla ví, „kudy běží zajíc“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia