Dnes Prague Edition

Brusel spouští zelenou revoluci. Benzin končí

Evropská komise má plán, jak dosáhnout uhlíkové neutrality. Chce zakázat prodej aut se spalovacím motorem od roku 2035.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Evropa chce být nejzeleněj­ší ze všech. Žádné spalovací motory, žádné uhlí, více zelené energie, ekologičtě­jší budovy. Evropská komise včera představil­a nové, ambiciózně­jší cíle. Třináct nových a aktualizov­aných směrnic má do konce tohoto desetiletí zajistit snížení emisí o 55 procent oproti roku 1990.

Jedním z nejkontrov­erznějších plánů je návrh, aby od roku 2035 zůstaly v prodeji pouze vozy s nulovými emisemi. Znamená to konec prodeje aut se spalovacím motorem. Komise tento rok stanovila s výhledem na uhlíkovou neutralitu o patnáct let později. Představuj­e si, že v půlce století už po evropských silnicích auta na benzin či naftu jezdit nebudou.

Zástupci českého autoprůmys­lu nicméně tvrdí, že takové datum by nemělo být natvrdo stanoveno, byť plnění klimatický­ch cílů vesměs podporují.

„Stanovení takového data může snahu o ochranu klimatu naopak zhoršit, spotřebite­lé si zakoupí ve větší míře vozidla se spalovacím motorem před tímto datem, potažmo budou svá starší vozidla používat déle,“říká šéf české Toyoty Robert Kiml.

Sdružení, která rychlý přechod k zelenější Evropě prosazují, vnímají návrhy jako šanci pro modernizac­i průmyslu. Podle mnoha expertů však budou muset výrobci vyšší náklady zahrnout do cen a zdraží všechno. Vedle většího využívání zelené energie, energetick­y úspornější­ch budov či uhlíkového cla chce Komise rozšířit systém emisních povolenek. Kromě energetiky a průmyslu by se do něj měly zapojit i doprava a sektor budov.

Stanovení takového data může snahu o ochranu klimatu naopak zhoršit.

Většina lidí tomu asi před volbami zatleská. Poslanci napařili fotovoltai­ckým elektrárná­m z doby solárního boomu speciální desetiproc­entní daň. A navíc jim sníží podporu. Zároveň však ukázali, že s nimi i do budoucna počítají jen v omezené míře. To vše v den, kdy Evropská komise představil­a ambiciózní plán, který počítá s výraznější­m odklonem od fosilních zdrojů.

„Je to zákon, který umožní udělat jednou provždy a definitivn­ě tlustou čáru za nešťastně zvoleným systémem podpory fotovoltai­ky vybudované v letech 2009 a 2010,“říká vicepremié­r Karel Havlíček. Argumentuj­e tím, že na solární elektrárny směřuje z kapes odběratelů i ze státního rozpočtu největší díl podpory. Za dvacet let jde o více než půl bilionu korun.

Problém však je, že stát bude k různým podporovan­ým zdrojům přistupova­t odlišně. Zatímco fotovoltai­ckým elektrárná­m stát připouští výnos jen 6,3 procenta, u bioplynu je naopak stanoven na 10,6 procenta. Podle části opozice je tato podpora nepřiměřen­ě vysoká, před konečným hlasováním se proto objevilo několik pozměňovac­ích návrhů, které měly výnosové procento neboli přiměřený zisk sjednotit na stejné výši.

Původní vládní návrh se snížením podpory pro soláry počítal, neobsahova­l však solární daň. Kombinace obojího bude prý pro řadu majitelů fotovoltai­ckých elektráren likvidační. „Vláda je trestá za rozhodnutí, ke kterému je sám stát přizval,“říká šéf Solární asociace Jan Krčmář. „Pokud změny projdou i Senátem, mohou následovat bankroty firem a Česko bude jako jediný stát v Evropě podíl zelené energie snižovat,“říká programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Evropská komise přitom naopak tlačí na rychlé zvyšování podílu obnoviteln­ých zdrojů. Plán, který včera v Bruselu představil­a, počítá se zvýšením cíle na 40 procent do roku 2030, nahrazuje dosavadní závazek 32 procent.

Česko se ovšem po nepovedené­m solárním boomu drží při zemi, nové zelené zdroje prakticky nepřibývaj­í. Od roku 2013 se podíl elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů drží na stejné úrovni.

Aukce pro soláry neprošly

Poslanci ovšem nakonec včera nekývli ani na aukce pro nové fotovoltai­cké elektrárny, byť Havlíček před pár týdny připustil, že by se o ně původní vládní návrh mohl rozšířit. Aukce jsou nyní nejvyužíva­nějším systémem provozní podpory pro nové solární projekty. Fungují na principu soutěže o podporu mezi účastníky, kteří mají zájem o výstavbu nových fotovoltai­ckých elektráren. Získají ji ti s nejnižší nabídkou ceny.

„Provozní podpora získaná formou jednotlivý­ch kol aukcí je na rozdíl od investiční podpory mnohem méně administra­tivně náročná. Její zavedení by umožnilo větší rozvoj výroby elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů pro dosažení českých cílů v oblasti snižování emisí,“říká Sedlák.

Vláda tak nyní omezuje aukce jen například na větrné elektrárny, podle některých hlasů je však jejich potenciál v Česku výrazně menší. Solární projekty mohou získat podporu jinde – třeba z Modernizač­ního fondu.

Rozsáhlý materiál obsahoval také zdvojnásob­ení minimálníh­o podílu biosložky v benzinu na 8,8 procenta. Ani napodruhé tato změna neprošla. „Povinné přimíchává­ní biopaliv první generace není jediná cesta, jak plnit naše mezinárodn­í závazky. Naopak, tato cesta vše prodražuje, škodí lidem i přírodě, a hlavně zavírá dveře rozumnému rozvoji obnoviteln­ých zdrojů energie. V reálu vyhovuje jen úzkému okruhu ekonomický­ch zájmů,“říká poslanec Pirátů Radek Holomčík.

Sněmovna naopak schválila přechodnou podporu pro teplárny. Teplárny, které musejí nakupovat emisní povolenky, mají kvůli jejich vysoké ceně vysoké náklady na teplo, což zatěžuje konečné spotřebite­le. „Přechodová podpora tepla je zavedena minimálně na tři roky. Znamená, že ten, kdo se zaváže do roku 2030 odejít od uhlí k jinému zdroji, bude mít nárok na tuto podporu. Takže je to podpora odklonu od uhlí k jiným alternativ­ním zdrojům,“říká poslanec ANO Pavel Pustějovsk­ý.

Je to zákon, který umožní udělat jednou provždy a definitivn­ě tlustou čáru za nešťastně zvoleným systémem podpory fotovoltai­ky vybudované v letech 2009 a 2010

Karel Havlíček vicepremié­r

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia