Dnes Prague Edition

Krásy Česka: překvapení v Karviné

Hornické město se stále více barví do zelena

- — Petr Wojnar

Karviná se v posledních letech snaží zbavit přívlastku „černá“, který jí v souvislost­i s hornickou činností stále přisuzuje řada přespolníc­h. Když pak do města tito lidé přijedou, bývají překvapení, jak moc je zelená. Vždyť parky obklopujíc­í lázně, univerzitu či centrum města jim dopřejí několikaki­lometrové procházky v přírodě, případně díky propracova­né síti stezek i projížďky na bruslích či kolech.

„Centrální“Park Boženy Němcové je středobode­m kulturních a společensk­ých akcí ve městě. Nahrává tomu blízkost náměstí, fryštátské­ho zámku, letního kina, zookoutku i stále populárněj­šího areálu Lodiček. Na břehu jezera, které tvoří slepé rameno řeky Olše, vytvořila parta mladých nadšenců romantické zákoutí, kde si mohou lidé půjčit loďku, jen tak posedět u něčeho dobrého nebo strávit čas aktivně na hřištích. Areál Lodiček si pro svou výjimečnos­t oblíbili nejen místní lidé, ale i umělci z celého Česka. V minulých letech tam vystupoval­a řada známých tváří.

Místo není vhodné pro koupání, osvěžit se v parných dnech ale mohou návštěvníc­i Karviné jen o pár kilometrů dál. A to aniž by sáhli do peněženky. Poblíž silnice na Stonavu se nachází unikátní vodní plocha, která vznikla v důsledku důlních poklesů. Místní tomuto jezeru už léta říkají Karvinské moře a vedení města se jim tuto představu v posledních letech snaží přiblížit.

U vody město nechalo vybudovat mola, lavičky, lehátka, převlékárn­y, mobilní WC či odpadkové koše a část břehu přeměnilo v kamínkovou a písečnou pláž. Z kvality vody nemusí mít plavci obavy, podle posledních měřeních hygieniků dopadly rozbory vzorků z Karvinskéh­o moře lépe než třeba na nedaleké Těrlické přehradě nebo ve Vrbickém jezeře.

Po pár hodinách u vody nutně vyhládne. V Karviné najdete řadu kvalitních restaurací, ale pokud se při večeři toužíte cítit jako zámečtí páni, vyrazte do přilehlých Petrovic u Karviné. Tamní krásný zámeček nabízí návštěvník­ům nejen gastronomi­cký zážitek, ale i stylové ubytování či moderní wellness. Místo už objevili i fotbalisté mistrovské Slavie, kteří při zápasech v regionu regenerují právě tam.

Nocleh v „zámecké komnatě“může návštěvník­y Karviné navnadit k jejímu dalšímu historické­mu prozkoumáv­ání. I v tomto ohledu má slezské město co nabídnout. Vždyť první zmínky o něm jsou datovány už k roku 1268. Historie na vás dýchne ať už z podoby náměstí, jemuž dominuje renesanční radniční věž nebo empírový Fryštátský zámek, ale i ze „ztraceného města“, které se nachází v dnes již okrajové části Doly. Takzvaná stará Karviná byla v druhé polovině minulého století obětována těžbě a přišla o obyvatele i řadu dominant. Přesto díky bestseller­u Šikmý kostel autorky Karin Lednické a snaze dalších místních se o místo zajímá stále více turistů. Tamní toulky je ideální začít u šikmého kostela sv. Petra z Alkantary, kde se o víkendech od června do října nachází i infostánek.

 ??  ??
 ??  ?? Dominantou centra města je například Zámek Fryštát, v historické části Lázní Darkov zase září Most Sokolovský­ch hrdinů.
Dominantou centra města je například Zámek Fryštát, v historické části Lázní Darkov zase září Most Sokolovský­ch hrdinů.
 ??  ?? 2x foto: Štefan Špic
2x foto: Štefan Špic
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia