Dnes Prague Edition

Chůvě zemřelo dítě, musí jít do vězení

- — Petr Ježek

PLZEŇ Krajský soud v Plzni uznal vinnou devětašede­sátiletou Hanu Rettovou z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti a poslal ji na pět let do vězení.

Podle verdiktu zranila dvouletého chlapce, kterého hlídala. Dítě o několik dní později zemřelo.

Chůvě hrozilo za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti až 16 let. Trest si odpyká ve věznici s ostrahou. Dále musí zdravotní pojišťovně uhradit téměř 360 tisíc korun a rodičům jeden milion. Po dobu pěti let nesmí hlídat děti. Rozsudek není pravomocný.

Hana Rettová včera k soudu nepřišla. Pětileté vězení i zákaz hlídání dětí pro ni navrhovala státní zástupkyně. „Přes veškerou snahu se nepodařilo zcela jednoznačn­ě prokázat mechanismu­s, kterým bylo zranění způsobeno. Jednání obžalované mělo přímou souvislost se zraněním poškozenéh­o a následně s jeho tragickým koncem,“uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Doplnila, že s 19měsíčním dítětem se musí zacházet opatrně, šetrně a nelze ho od sebe odkopnout.

„Je třeba chránit křehké tělo a zejména hlavu, která ještě není pevně srostlá. I lékařsky nevzdělaný průměrně inteligent­ní člověk si musí být vědom, že úder či kop do hlavy takto malého dítěte může vést ke zranění mozku,“v závěrečné řeči.

V úterý vypovídal před soudem jako svědek i zdrcený otec zemřelého chlapce. Nad fotografie­mi dítěte se rozplakal. Sílu našel jen na to, aby kývnul, že takovou modřinu na dítěti opravdu viděl.

„Až po té události jsme se dozvěděli, že když děti neposlouch­ají, fyzicky je trestá,“uvedl zlomený muž.

řekla Brázdová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia