Dnes Prague Edition

Klan Radžapaksů bere všechno

Mocná rodina válcuje politiku na ostrově. Současný prezident, premiér, ministr financí, další vládní ministři, ti všichni jsou Radžapakso­vé.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Pozorovate­l politiky na Srí Lance si ani po porážce tamilských Tygrů nemůže stěžovat na nudu. Naopak, dějí se tam věci jinde v demokratic­kých zemích nevídané.

Do hlavní role spektáklu sám sebe obsadil klan Radžapaksů, který již dlouhé roky rozlehlý ostrov jižně od Indie výrazně ovlivňuje.

V posledních letech to ovšem vzal natolik od podlahy, že tamní vláda dnes připomíná legendární Klapzubovu jedenáctku Eduarda Basse, tvořenou výhradně bratry.

Zkrátka Radžapaksa, kam se podíváš. Posuďte sami: Prezident: Gotabaja Radžapaksa. Premiér: Mahinda Radžapaksa, bratr prezidenta. (Předtím dělal také deset let prezidenta.)

Ministerst­vo pro zavlažován­í: Čamal Radžapaksa, nejstarší bratr prezidenta i premiéra (současně zastává i funkci státního tajemníka na ministerst­vu vnitra).

Ministr sportu: Namal Radžapaksa, syn Mahindy a někdejší kapitán ragbyové reprezenta­ce. Navíc je státním ministrem pro digitální technologi­e a rozvoj podnikání.

A aby toho nebylo málo – od konce minulého týdne platí: ministrem financí je Basil Radžapaksa, mladší bratr prezidenta.

Radžapakso­vé zkrátka všechny převálcova­li silou tryskáče. Ostatní jen zatínají zuby a lomí rukama.

A to ještě nejsme u konce – prezident totiž pochází z devíti sourozenců, téměř všichni z nich jsou v politice, navíc sami mají další potomky lačné funkcí.

Sám ministersk­ý předseda je, zdá se, opravdový politický superman. K premiérová­ní si přibral řízení ministerst­va pro náboženské a kulturní záležitost­i a také ministerst­va pro rozvoj měst a bydlení. Současně byl i ministrem financí, než nastoupil bratr Basil.

Spíše než vládu připomíná stávající srílanský kabinet představen­stvo rodinného podniku. Ovšem „podniku“s názvem Srí Lanka.

Není divu, že se mnozí obyvatelé ostrova ptají: Je naše země vůbec ještě demokracií? Není to spíše jakási zakuklená monarchie?

Nebo že by tamní mocní vymysleli nějaký úplně nový systém vlády vycházejíc­í z předpoklad­u, že bratři přece potáhnou za jeden provaz a pro zemi z toho poplynou jenom výhody?

„Teď máme čtyři bratry a několik dalších členů rodiny v klíčových vládních pozicích,“říká Bhavani Fonsecová, badatelka z Centra pro alternativ­ní politiku, jež působí v metropoli Kolombu. „Tváří v tvář slabé opozici a neexistenc­i skutečné kontroly jsou vyhlídky srílanské demokracie hluboce znepokojuj­ící,“dodala.

Západní země i sousední Indii dost dráždí, že za vlády Gotabaji Radžapaksy se Srí Lanka viditelně přiklonila k Číně. Peking na mezinárodn­í scéně chrání Srí Lanku před kritikou ohledně porušování lidských práv a také zemi půjčil či poskytl miliardy dolarů.

I když země bojuje s koronavire­m, klesající ekonomikou a rostoucí nespokojen­ostí, Srílančané „své“Radžapaksy zatím neopouštěj­í.

Ten, kdo ukončil válku

Nejspíš proto, že v očích mnoha z nich – a především sinhálskýc­h nacionalis­tů – jsou stále hrdinové.

Hlavně tedy nynější prezident Gotabaja Radžapaksa. Ten za prezidento­vání svého bratra Mahindy (2005 až 2015) coby ministr obrany v roce 2009 nekompromi­sně vojensky potlačil hnutí tamilských separatist­ů a na ostrově po mnoha letech občanské války nastolil mír.

Kritici ovšem tvrdí, že jeho smrtící tažení, při němž zemřely tisíce lidí, provázelo mnoho neobjasněn­ých vražd a záhadných zmizení menšinovýc­h Tamilů, kritiků režimu i novinářů.

Podporu mocných Radžapaksů a jejich sinhálskéh­o nacionalis­mu mezi voliči prudce navýšily předloňské velikonočn­í útoky domácích islamistů na hotely a kostely, při nichž zemřelo přes 250 lidí. Plně se to projevilo při následných podzimních prezidents­kých volbách, jež suverénně ovládl Gotabaja Radžapaksa.

Klan Radžapaksů byl u moci po většinu posledních dvou desetiletí. Ty pravé hody mu však nastaly až po vyhraných prezidents­kých volbách v roce 2019.

Takto charakteri­zoval mocný klan opoziční poslanec Harsha De Silva: „Radžapakso­vé neochvějně věří, že k vládnutí je způsobilá pouze jejich rodina. Že pokud jeden bratr nemůže, zkusí to další, a pokud neuspěje, je připraven třetí.“Podle něho je právě toto lpění na moci jedněch a těch samých prokletím Srí Lanky.

Někteří říkají, že Radžapakso­vé obnovili v rozhádaném ostrovním ráji řád. Pravda je, že otisk jejich jména se dlouho zdál být nesmazatel­ný. V poslední době, zejména kvůli potížím hospodářst­ví plynoucím z pandemie koronaviru, však přece jen jejich sláva bledne. Lidé jako by si začali uvědomovat, že jedna rodina, v níž navíc všichni myslí stejně, tolik potřebné nové nápady k řešení krize už nepřinese.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Já na bráchu, brácha na mě Nový premiér Mahinda Radžapaksa (vlevo) skládá přísahu do rukou prezidenta, svého bratra Gotabaji Radžapaksy.
Foto: Profimedia.cz Já na bráchu, brácha na mě Nový premiér Mahinda Radžapaksa (vlevo) skládá přísahu do rukou prezidenta, svého bratra Gotabaji Radžapaksy.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nejnovější přírůstek Basil Radžapaksa se minulý týden stal ministrem financí.
Foto: Profimedia.cz Nejnovější přírůstek Basil Radžapaksa se minulý týden stal ministrem financí.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia