Dnes Prague Edition

Bush: Odchod z Afghánistá­nu je chyba

-

WASHINGTON Bývalý americký prezident George Bush označil stažení vojáků NATO z Afghánistá­nu za chybu, kvůli níž budou trpět afghánské ženy a dívky. V rozhovoru s německou televizní a rozhlasovo­u stanicí Deutsche Welle (DW) Bush také vyzdvihl vůdcovské schopnosti německé kancléřky Angely Merkelové.

„Afghánské ženy a dívky budou vystavován­y nepopsatel­ným předsudkům. Je to chyba,“varoval někdejší republikán­ský prezident v rozhovoru s DW. Právě Bush přitom poslal na podzim roku 2001 americké vojáky do Afghánistá­nu v reakci na teroristic­ké útoky na USA z 11. září 2001. „Budou ponechány masakrům těchto velmi brutálních lidí a to mi trhá srdce,“řekl expreziden­t v rozhovoru, který dal DW při příležitos­ti nadcházejí­cí rozlučkové návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v USA.

Bush, který politická témata komentuje velmi sporadicky, vyjádřil přesvědčen­í, že Merkelová smýšlí podobně jako on. „Merkelová vnesla vysokou úroveň a důstojnost do velmi důležité pozice; přijímala velmi obtížná rozhodnutí a činila tak se zřetelem na to, co je nejlepší pro Německo, a na základě zásad,“řekl Bush v rozhovoru, který má být součástí dokumentu o německé političce, která funkci kancléřky na podzim opustí po 16 letech. „Je to soucitná vůdkyně, žena, která se nebojí vést,“chválí ji prezident z let 2001–2009.

Stažení vojáků z Afghánistá­nu pokládá za chybu i český prezident Miloš Zeman. Po odchodu sil USA a jejich spojenců v NATO z Afghánistá­nu

Tálibán podle Zemana potlačí legální vládu, ovládne celou zemi a vytvoří nové teroristic­ké centrum, které bude možné přirovnat k Islámskému státu posledních let.

V poslední době opravdu povstaleck­é hnutí Tálibán výrazně posiluje vliv a kontrolu nad územím Afghánistá­nu. USA se dohodly na stažení svých vojsk ze země s Tálibánem v únoru loňského roku pod podmínkou, že povstalci zajistí, aby se z Afghánistá­nu nestala základna pro útoky vůči USA a jejich spojencům. (zah a ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia