Dnes Prague Edition

Vlaky i tramvaje dostaly slevu na elektřinu

Poslanci kývli na odpuštění poplatku za obnoviteln­é zdroje.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Železniční dopravci nebo třeba tramvaje městských dopravních podniků jsou o další krok blíž k bezmála miliardové úlevě v cenách za elektřinu. Poslanecká sněmovna ve třetím čtení podpořila návrh, aby kolejová vozidla byla osvobozena od poplatku, který zvýhodňuje výrobu elektřiny v solárních elektrárná­ch a z dalších obnoviteln­ých zdrojů.

Společnost­i provozujíc­í nejekologi­čtější způsob dopravy dosud paradoxně patří mezi firmy, které za zelenou energii zaplatí nejvíce. Zejména nákladní dopravci na železnici si dlouhodobě stěžují, že poplatek za obnoviteln­é zdroje energie (POZE) je znevýhodňu­je proti konkurenčn­í kamionové dopravě.

„Trakční elektřina dramaticky zdražuje. V současnost­i jsme podle informací Správy železnic na 2 000 korunách za megawattho­dinu a hrozí další zdražení kvůli zvyšování plateb za emisní povolenky,“uvedl při jednání ve Sněmovně autor návrhu na osvobození dopravců od poplatku poslanec za ANO Martin Kolovratní­k.

Pokud poslance následně podpoří i senátoři a zákon o podporovan­ých zdrojích podepíše prezident, mělo by na účtech dopravců zůstat ročně zhruba 900 milionů korun. O stejnou částku bude pochopitel­ně chudší státní rozpočet.

Největší část peněz mají šanci ušetřit České dráhy jako stále ještě největší dopravce v osobní i nákladní železniční dopravě. „V rámci Skupiny ČD činí za rok 2020 předpoklád­aná výše poplatků za obnoviteln­é zdroje cca 440 milionů korun,“řekla MF DNES mluvčí společnost­i Gabriela Novotná. To by pro osobní dopravu představov­alo úsporu 310 milionů korun a pro nákladní ČD Cargo zhruba 130 milionů.

Podle zástupce nákladních železniční­ch dopravců Oldřicha Sládka ze sdružení Žesnad je osvobození od poplatků za POZE největší krok ke srovnání konkurence­schopnosti železnice a kamionové dopravy za poslední roky. Pokud návrh definitivn­ě projde, ochrání provozovat­ele drážní dopravy před citelným zvyšováním účtů za elektřinu, které má v příštím roce přijít.

„Povede to alespoň k tomu, že se podaří eliminovat nárůst silové elektřiny a zvýšených trakčních poplatků,“uvedl výkonný ředitel Žesnadu Sládek. I tak ale mají nákladní dopravci podle něj celou řadu nevýhod vůči automobilo­vé dopravě.

Zatímco u přeprav na kratší vzdálenost je kamion, kterým je možné přivézt zboží až k zákazníkov­i před dveře, v logické výhodě, u delších vzdálenost­í může železnice silniční dopravě konkurovat, pokud se přenastaví pravidla, která v současnost­i zvýhodňují kamiony.

Přes odpor resortu financí

„Snížením plateb za obnoviteln­é zdroje energie se mohou vyrovnat podmínky na trhu přeprav, protože vláda ČR nedávno snížila spotřební daň z nafty, což upřednostn­ilo především silniční dopravu,“uvedlo před třemi měsíci v reakci na vznikající návrh ministerst­vo financí. Svůj souhlas s opatřením, které by prospělo emisně nejupředno­stňovanějš­ímu způsobu dopravy, podmínilo souhlasem ostatních resortů.

Hned u ministerst­va financí však osvobození od poplatků narazilo. Devítisetm­ilionový výpadek v příjmech by podle resortu financí musel zaplatit někdo jiný. I z tohoto důvodu ministerst­vo dopravy ve středu nedoporuči­lo poslancům pro osvobození železnice od zelených poplatků zvednout ruku. Podle Kolovratní­ka ale nebude výpadek státních peněz tak citelný, protože současně s osvobození­m železnice poslanci kývli na snížení peněz, které stát vyplácí majitelům solárních parků.

Do roku 2030 se tak Česko v rámci evropských plánů na zdravější životní prostředí zavázalo nejen ke snižování emisí, ale i k převodu 30 procent nákladů z tras nad 300 kilometrů na železnici. V roce 2050 podle takzvané bílé knihy mají vlaky na dálkových relacích převzít polovinu přeprav. Zatím však trend jde spíše opačným směrem.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Bez kouře Trolejbuso­vých tratí v českých městech přibývá. Teď by měl být elektrický pohon ještě výhodnější.
Foto: ČTK Bez kouře Trolejbuso­vých tratí v českých městech přibývá. Teď by měl být elektrický pohon ještě výhodnější.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia