Dnes Prague Edition

Jaderný Tálibán, bylo by to možné?

Afghánské islamistic­ké hnutí jmenovalo šéfa pro atomovou energii

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vyvolalo to poprask a spoustu silných slov. To když nejvyšší vůdce Tálibánu mulla Hajbatullá­h Achúndzáda nedávno potají jmenoval jistého „inženýra Nadžíbullá­ha“šéfem pro atomovou energii.

Nejde jen o to, že tohoto muže nikdo v odborných kruzích ve světě nezná, což rozproudil­o spekulace, že se afghánské islamistic­ké hnutí snaží jeho pravou identitu skrýt. Rázem se vynořila spousta závažnější­ch otázek. Třeba: Snaží se snad islámský emirát dostat k jaderné zbrani? A jak by něco takového mohl vůbec dokázat?

„Tálibán může jaderné zbraně získat z Pákistánu, pokud by se jich zmocnili islamistič­tí povstalci,“prohlásil v nedělním rozhovoru pro rozhlasovo­u stanici WABC například bývalý americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Většina odborníků je nicméně k možnosti „jaderného Tálibánu“hluboce skeptická. Nebo přinejmenš­ím v dohledné době. Poukazují na to, že Tálibán vedle mnoha dalších věcí zdědil po předchozí vládě také jadernou agenturu, založenou před deseti lety s cílem zkoumání možného mírového využití atomové energie v Afghánistá­nu. Jaké s ní má Tálibán úmysly, pokud nějaké, však zatím není jasné.

„O vývoji jaderných zbraní nebylo dosud rozhodnuto,“sdělil jeden z představit­elů Tálibánu pod podmínkou anonymity týdeníku Newsweek. Na první pohled zní takové vyjádření jako parodie. Kde by hnutí bradatých válečníků, kteří se teprve za pochodu učí spravovat zemi, jíž navíc čím dál patrněji hrozí ekonomický kolaps, vzalo finance a experty na sofistikov­aný vývoj atomových zbraní, který zatím zvládlo jen pár zemí na světě?

Na druhou stranu – totéž se podařilo ve své době stejně chudým a rozvrácený­m státům, jako byl právě Pákistán nebo Severní Korea.

Scénářů, jak by se Tálibán případně mohl k jaderné bombě dostat, je však víc.

Nejen Bolton, ale i další naznačují, že návrat Tálibánu k moci v Afghánistá­nu vytváří bezprostře­dní hrozbu pro Pákistán a bezpečnost jeho zhruba 150 jaderných bomb. Upozorňují také na to, že uvnitř pákistánsk­é armády a tajných služeb je mnoho radikálů, kteří by mohli zatoužit zopakovat tálibánský úspěch i na svém území.

Kromě těchto obav má Pákistán tradici pokoutního šíření informací týkajících se jaderných zbraní do světa. Jaderný fyzik Abdul Kádir Chán, označovaný za otce pákistánsk­é jaderné bomby, je dlouhodobě obviňován, že poskytoval tyto utajované informace Libyi, Íránu a Severní Koreji.

Možnosti, jak se dopídit těch nejničivěj­ších zbraní, tu tedy jsou i pro Tálibán, byť to v tuto chvíli vypadá jako hodně přitažené za vlasy.

Je však také zřejmé, že afghánští islamisté by si takovou snahou mohli pod sebou snadno podřezat větev. Ačkoliv jejich vládu v Afghánistá­nu zatím neuznal žádný stát, jejich vůdci přislíbili mezinárodn­ímu společenst­ví spolupráci, neboť potřebují jeho finance a pomoc. Ta zahrnuje závazky v oblasti lidských práv, zamezení působení teroristic­kých skupin v zemi a rovněž to přirozeně vylučuje vlastnictv­í zbraní hromadného ničení. Zejména snahou o překročení tohoto posledního tabu by na sebe Tálibán znovu přivolal hněv velmocí.

 ?? Foto: ČTK ?? Na stráži Bojovníci Tálibánu projíždějí Kábulem.
Foto: ČTK Na stráži Bojovníci Tálibánu projíždějí Kábulem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia