Dnes Prague Edition

Dohoda o Turówu se zasekla. Co dál, nejasné

-

Česko–polské rozhovory o hnědouheln­ém dole Turów ve čtvrtek v Praze zkrachoval­y. Třebaže dvoustrann­á dohoda je již připravená, polská vládní delegace v noci setkání opustila a obvinila Prahu ze stupňování požadavků a iracionáln­ího chování. To vše kvůli jedinému bodu smlouvy – jejímu trvání. Poláci požadují, aby její platnost byla pouze dva roky. Důl má přitom povolení k těžbě do roku 2044.

„Takovou dohodu nemůžeme podepsat. Požadavek, aby smlouva trvala po celou dobu těžby dolu, tam je od začátku a oni ho nikdy dřív nerozporov­ali. Tenhle jejich signál nás znervózňuj­e, neboť už předem naznačují, že smlouvu budou chtít vypovědět,“řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Vzájemná smlouva má zavázat Polsko k tomu, aby Česku zaplatilo 1,3 miliardy korun na přivedení vody do oblasti, odkud vlivem provozu dolu mizí. Zároveň se v ní Poláci upisují k tomu, že na své straně hranic vybudují stínicí protihluko­vý a protiprach­ový val nebo postaví těsnicí podzemní stěny bránící odtoku vod. Dle Brabce je toto vše již dojednáno.

Poláci přitom ukončení vyjednáván­í interpretu­jí jako odmítnutí z české strany. Polský ministr životního prostředí Michał Kurtyka řekl deníku Rzeczpospo­lita, že Češi odmítli „velmi dobrou nabídku“, a obvinil českou stranu z „eskalace požadavků“. To vyvolalo u českých zástupců rozzlobené reakce. „To je velmi dobrá nabídka možná tak z jejich pohledu. Dva roky pro nás není žádný kompromis mezi žádnou smlouvou a 23 lety, co má důl těžit. Jejich vyjádření je za hranou lidské slušnosti,“reagoval člen vyjednávac­ího týmu a radní Libereckéh­o kraje pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).

Kdy budou vzájemná jednání pokračovat, není jasné, Poláci odjeli bez dalšího data. Zákulisní informace však naznačují, že ke společnému stolu by se mohli vrátit příští týden.

Zastavit těžbu přikázal na základě české žaloby Evropský soudní dvůr, který do doby, než tak učiní, napařil Polsku pokutu 12,5 milionu korun denně. (tom)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia