Dnes Prague Edition

CDU chce vládnout, ale sabotuje vlastní úsilí

Povolební jednání: malé strany mluví se všemi, ale náskok mají socialisté

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Konzervati­vní unie CDU/CSU chce pod vedením Armina Lascheta z druhého místa jednat o nové německé vládě, sama si ale pod svými plány podřezává větev. Ještě několik dní po volbách nebylo jasné, kdo za unii bude jednat a jaké pozice bude přesně zastupovat.

„Když budeme vědět, na koho se můžeme obrátit, učiníme tak. V posledních dnech jsem ale měla dojem, že v tom nemá jasno ani CDU/CSU,“uvedla předsedkyn­ě poslanecké frakce Zelených Katrin Göring-Eckardtová. I proto se Zelení, kteří skončili na třetím místě, více orientují na sociální demokraty (SPD), s nimiž beztak mají větší programovo­u shodu. „Mluvíme se všemi. Vycházíme ale z toho, že s SPD máme více shodných bodů než s ostatními,“dodala Göring-Eckardtová.

Konzervati­vní unie teprve koncem týdne představil­a patnáctičl­enný vyjednávac­í tým, v němž ji kromě předsedy CDU Armina Lascheta a tajemníka Paula Zemiaka bude zastupovat například premiér Hesenska Volker Bouffier, ministr zdravotnic­tví Jens Spahn, ministryně zemědělstv­í Julia Klöcknerov­á nebo bavorský premiér Markus Söder.

Povolební seznamka

Ačkoli právě Söder se v posledních dnech o nové koalici za účasti CDU/CSU vyjádřil jako o nepravděpo­dobné, plány stále zůstávají vysoké: konzervati­vní unie mluví o sestavení vlastní „koalice budoucnost­i“, která podle nich zajistí silné a stabilní Německo. „Jsme přesvědčen­i o tom, že máme dobrou nabídku a o této nabídce s ostatními partnery chceme jednat,“řekl Zemiak.

Rozhovory jedou na plné obrátky. Německá média současná jednání označují jako politický speed dating, tedy rychloakci, při níž se v krátkém čase jednotliví účastníci snaží dozvědět co nejvíc informací o těch ostatních. Včera se znovu sešli zástupci Zelených a liberálníc­h demokratů (FDP), na sobotu je plánováno setkání sociálních demokratů (SPD) nejdřív s FDP, poté se Zelenými, později večer se sejde CDU/CSU s FDP, v úterý budou následovat rozhovory mezi CDU/CSU a Zelenými.

Uvnitř části CDU/CSU se ovšem objevuje averze k tomu, koaliční rozhovory vůbec začínat. Zatímco vedení usiluje o zahájení koaličních jednání, další část preferuje odchod do opozice. A to i přesto, že opozice ve společnost­i protestní Alternativ­y pro Německo (AfD) a postkomuni­stické Levice není zrovna lákavá.

V povolebníc­h jednáních jde zároveň o budoucnost předsedy CDU Armina Lascheta, pro nějž je účast ve vládě a post kancléře v podstatě jedinou možností, jak nadále zůstat ve vedení strany i ve vysoké politice. Kritika vůči němu je ve straně značně vysoká, pojí se v ní zklamání z historicky nejhoršího výsledku v parlamentn­ích volbách s požadavkem, aby se Laschet vzdal funkce. To zaznívá nejen, ale do velké míry z východní části Německa.

Situace je pro CDU o to složitější, že Zeleným a FDP by pro účast ve vládě museli nabídnout značné programové ústupky. Právě ohledně toho varuje část strany s tím, že je nutné vymezit si jasné hranice a nesnažit se o vládu za každou cenu.

Zmatky v Berlíně

Do všeobecně hektické atmosféry se přidávají vážná pochybení ohledně hlasování v Berlíně. Na řadě míst byly během volebního dne až dvě stě metrů dlouhé fronty, v místnostec­h chyběly hlasovací lístky. Část lidí kvůli špatné organizaci nehlasoval­a vůbec, pro ty ostatní pak byla prodloužen­a lhůta i po oficiální zavírací hodině: v době, kdy tedy v televizi běžely první odhady, ještě lidé v Berlíně mohli dál hlasovat.

Aby toho nebylo málo, při sčítání se ve stovce volebních okrsků ukázalo, že odevzdanýc­h hlasů bylo více než oprávněnýc­h voličů. Celkem se jedná zhruba o 13 tisíc neplatných hlasů. „Pokud se ukáže, že tyto chyby mohou mít vliv na výsledek voleb, pak v těchto okrscích bude nutné volby opakovat,“uvedl předseda volební komise v obvodu Friedrichs­hain-Kreuzberg Rolfdieter Bohm.

 ?? Foto: ČTK ?? V povolebníc­h jednáních jde zároveň o budoucnost předsedy CDU Armina Lascheta.
Foto: ČTK V povolebníc­h jednáních jde zároveň o budoucnost předsedy CDU Armina Lascheta.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia