Dnes Prague Edition

Indiánská, nebo tradiční? V Bolívii hoří spor o vlajku

-

LA PAZ V Bolívii se v posledním týdnu rozhořel spor o vlajku jihoameric­kých indiánů, který vyvolal demonstrac­e v ulicích a kvůli němuž hrozí až sedm let vězení několika opozičním představit­elům.

Pestrobare­vná vlajka je totiž podle bolivijské ústavy státním symbolem, opozice ale upřednostň­uje vlajku národní, protože takzvaná wiphala reprezentu­je režim socialisti­cké strany expreziden­ta Eva Moralese a současné vlády jeho stranickéh­o kolegy, prezidenta Luise Arceho.

Nynější demonstrac­e vyvolal incident z minulého týdne. Guvernér departemen­tu Santa Cruz Luis Fernando Camacho při místních výročních oslavách sundal wiphalu, kterou tam krátce předtím vyvěsil viceprezid­ent David Choquehuan­ca. Santa Cruz je největším a nejbohatší­m bolivijský­m regionem, ovládaným opozicí. Bolivijská prokuratur­a nyní oznámila, že kvůli stažení vlajky vyšetřuje Camacha a čtyři další politiky kvůli podezření z rasismu a urážky národních symbolů, za což podle agentury Europa Press hrozí tresty jeden rok až sedm let vězení.

Po incidentu vyšli do ulic La Pazu, sídla bolivijské vlády, příznivci Moralesova Hnutí za socialismu­s, z nichž někteří napadli dva opoziční poslance, když hovořili s novináři. Demonstrac­e za wiphalu se konaly tento týden i jinde v zemi.

„Wiphala symbolizuj­e dlouhý boj našich domorodých národů a nezrušíme ji kvůli rozmaru skupiny lidí,“prohlásil prezident Arce. „Wiphala je symbolem boje svobodných národů proti všem formám rasismu, kolonialis­mu a imperialis­mu. Pryč s pučisty,“napsal na Twitteru

expreziden­t Morales s odkazem na svůj vynucený odchod do exilu v listopadu 2019.

Historie pestrobare­vné vlajky wiphala sahá do dávné říše Inků a po příchodu Španělů do Ameriky se stala i symbolem boje domorodých obyvatel proti dobyvatelů­m. Dnes ji používají indiáni v Bolívii, Peru, Argentině, Chile či Ekvádoru při tradičních obřadech, například svatbách, pohřbech či oslavách narození dětí. V Bolívii je vedle národní vlajky od roku 2009 státním symbolem. (ČTK)

 ?? Foto: Archiv ?? Vlevo klasická bolivijská vlajka, vpravo „národnostn­í“vlajka zvaná wiphala. Spor o to, která je ta správná, žene Bolivijce do ulic.
Foto: Archiv Vlevo klasická bolivijská vlajka, vpravo „národnostn­í“vlajka zvaná wiphala. Spor o to, která je ta správná, žene Bolivijce do ulic.
 ?? ?? Tak kterou
Tak kterou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia