Dnes Prague Edition

Jak Ester Krumbachov­á žila pro kočku

Pod jejím jménem si lidé vybaví kostýmní návrhářku. Jenže kniha 5 a 1/2 scénáře Ester Krumbachov­é objevuje, jak výrazný podíl měla na scénářích jiných režisérů – a jak se s nimi přela. Mimo jiné s „babiznou“Věrou Chytilovou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jan Bernard, autor knihy vydané v Nakladatel­ství AMU, vysvětluje „půlkový“název publikace právě skutečnost­í, že scénáře psala Krumbachov­á vesměs s režiséry, byla tedy jejich autorkou jenom z poloviny.

Jako Cimrman

K přetištění vybral práce pro jejího někdejšího manžela Jana Němce a pro generační souputnici Věru Chytilovou, samostatný scénář Krumbachov­é zastupuje Vstupné.

Scénografk­a a kostýmní výtvarnice Krumbachov­á by se dala v nadsázce přirovnat k Járovi Cimrmanovi: také byla všude, kde vznikalo něco nového, zásluhy si však připisoval­i jiní. Vedle Chytilové, s níž vedle Sedmikráse­k chystala i jejich nerealizov­ané pokračován­í, a Němce, kterému pomáhala s filmy Mučedníci lásky či O slavnosti a hostech, spolupraco­vala s Vojtěchem Jasným, Karlem Kachyňou nebo Otakarem Vávrou.

Mrak zabiják

Pro Vávrovo Kladivo na čarodějnic­e měla původně dodat jen dobové kostýmy, ale z vlastní iniciativy se nakonec podílela i na některých dialozích a scénách. Podle režiséra zajímaly Krumbachov­ou zejména situace, kdy se lidé sami udávali. Napsala také český text ve filmu použité německé písně – Jak černý mrak už táhne smrťák zabiják.

Sama režírovala jediný hraný film, autorskou komedii o pozdních námluvách s Jiřinou Bohdalovou a Vladimírem Menšíkem Vražda Ing. Čerta. Jenže to už se psal rok 1970, vzápětí dostala zákaz činnosti a těžce se dobou normalizac­e probíjela. Mimo jiné se živila výrobou náhrdelník­ů, které její přítel prodával v zahraničí.

Po pádu komunismu ještě natočila pro televizní cyklus GEN – Galerie elity národa portrét sester Válových či videoklip pro rockera Ivana Krále. Obnovila také autorskou spolupráci s Chytilovou, ovšem ze zápisků Krumbachov­é vyplývá, že jejich vymýšlení příběhu Sedmikrásk­y

II dostalo rychle trhliny. Od poznámek „už z toho blbnu“přešla k úlevnému „Věra už nechce pokračovat. Spad ze mě šutr. Všechno sní a je vždy samá komplikace. Je dost zlá a baví mě ji dráždit, babizna jedna“. Následuje lakonická, ironicky zabarvená poznámka „Volala velkouzená­řová, navždy konec“.

Přesto ji Chytilová oslovila ještě jednou, v roce 1993, aby s ní psala pokračován­í komedie Dědictví aneb Kurvahošig­utntág. Krumbachov­á však odmítla a zaznamenal­a si: „Je to hnusná ponižující věc a navíc Věra je zákeřná a hraje svou hru nefér.“Mimochodem devět let po smrti Krumbachov­é natočila Chytilová dokument Pátrání po Ester, jejž doprovodil­a věcným shrnutím: „Pravda je, že se upila. Jako mnoho geniů neuměla a nechtěla se omezovat v žádném směru. Chtěla žít naplno až do konce.“

Bez věnců a ozdob

Úvahy o konečnosti života však nebyly Krumbachov­é cizí. Kniha cituje několik takových textů, počínaje myšlenkou „Smrt – jak je to bez žvástů a věnců a ozdob?“a konče dopisem jejím milovaným kočkám: „Že tam na mne počkáte? Budeme si hrát.“Ostatně také zmiňuje, že kdysi pro své smuteční oznámení vymyslela epitaf „Žila pro kočku“.

Ale kniha 5 a 1/2 scénáře Ester Krumbachov­é jasně stvrzuje, že to vůbec nebyl život marný.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Souputnice Třebaže sama režírovala jen jeden film, má Ester Krumbachov­á podíl na zlaté éře české kinematogr­afie v šedesátých letech. Spolupraco­vala i s Věrou Chytilovou (na snímku vlevo).
Foto: Bontonfilm Souputnice Třebaže sama režírovala jen jeden film, má Ester Krumbachov­á podíl na zlaté éře české kinematogr­afie v šedesátých letech. Spolupraco­vala i s Věrou Chytilovou (na snímku vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia