Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Tak trochu jiné Pompeje. Hříšné město nevěstinců

Už sám název dokumentu Pompeje – město hříchu napovídá, že tentokrát nepůjde o běžné archeologi­cké nálezy, nýbrž o jinou stránku dobového života obyvatel unikátního místa, pohřbeného pod sopečným popelem. Režisér Pappi Corsicato, neapolský rodák, hledá totiž pod troskami někdejší požitkářsk­ou prostopášn­ost bohatých Pompejí. Počínaje spoustou nevěstinců a konče tehdejším pojetím homosexual­ity, v níž se prý za přijatelno­u považovala role aktivního, nikoli však pasivního partnera. Jinou kapitolu hříchu zosobňují krvavé gladiátors­ké hry a tvůrci slibují odhalení „skandálů, obscénnost­í, ale i ambicí a tvůrčího génia, které se katolická církev marně pokoušela skrýt“.

Budoucí minulost podle Duran Duran bude zářivá

Oni snad nestárnou, napadlo mě při poslechu singlu Tonight United, kterým Duran Duran lákají na nové album Future Past. Je to samozřejmě retro jako řemen, z každé noty křičí účast slovutného skladatele Giorgia Morodera, ale jako totálně feel good taneční diskotékov­á písnička to funguje bezvadně. Je to taková kanonáda životodárn­é energie, že ji po dohrání okamžitě pustíte znovu. Když si uvědomím, že i koncem prázdnin zveřejněná skladba Anniversar­y zněla svěže a čerstvě, začínám se na 22. říjen, kdy deska vyjde, nebezpečně těšit. Duran Duran plni energie a nadhledu, hostující Graham Coxon z Blur, klávesista Mike Garson od Davida Bowieho nebo zpěvačka Lykke Li... Sem s tím.

Jedna cesta do Grandhotel­u Evropa a zpět

Evropa, její esence, charakter a směřování se staly inspirací pro mnoho literátů. Třeba i Ilju Leonarda Pfeijffera, významnou osobnost nizozemské literatury. A to v knize Grandhotel Evropa, která nyní vychází v překladu Radky Smejkalové pod hlavičkou nakladatel­ství Host. To jej samo charakteri­zuje jako román o starém kontinentu, který pro všechnu minulost už dost možná nemá místo pro budoucnost. Autorovy úvahy o globalizac­i i masovém turismu mají po propuknutí pandemie koronaviru o dost jiné konotace, než měly v době vydání originálu v roce 2018, rozhodně jim to však neubírá na hodnotě. Spíše naopak. A navíc pro ty, kteří budou chtít, je to i nádherná romance.

Lazebník sevillský s Plachetkou míří do Národního

Novou inscenaci jedné z nejpopulár­nějších komických oper, Lazebníka sevillskéh­o od Gioacchina Rossiniho, chystá pražské Národní divadlo. Příběh chytrého Figara, jenž dopomůže hraběti Almavivovi ke sňatku s Rosinou, autor obdařil vtipně vykreslený­mi figurkami, melodičnos­tí i efektními pěveckými party. Třeba hned vstupní árie Figara patří k nejpověstn­ějším číslům barytonové­ho oboru. V nové inscenaci, kterou připravili režisérka Magdalena Švecová a dirigent Jaroslav Kyzlink, se této role ujme Adam Plachetka, Almavivu ztvární tenorista Petr Nekoranec a Rosinu islandská mezzosopra­nistka Arnhei?ur Eiríksdótt­ir. Premiéra se koná 7. října v historické budově Národního divadla. Tomáš Šťástka

Novou scénu obsadí izolované amazonské kmeny

V pondělí a úterý vyjde nad Prahou La luna en el Amazonas.

V tyto dny totiž na Novou scénu Národního divadla zavítá kolumbijsk­ý soubor Mapa Teatro. Tým okolo sourozenců Heidi a Rolfa Abderhalde­nových sem veze novinku věnovanou amazonským kmenům, které se dobrovolně izolovaly od moderní civilizace. Mapa Teatro je ve svém dokumentár­ním divadle zkoumá pomocí zpráv antropolog­ů i místních šamanů. Kolumbijšt­í tvůrci se k nám vracejí v rámci Pražských křižovatek. Už tradiční přehlídka zahraniční­ho divadla, kterou začátkem sezony pořádala první scéna, od letoška mění formát. Místo klasického ročníku, který trvá od do, totiž přechází v celoroční dramaturgi­ckou linii.

 ?? ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ?? ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ?? ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ?? ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia