Dnes Prague Edition

Z reklamních plachet je nelegální inzerce

Do pátku měli provozovat­elé odstranit velkoformá­tové reklamní plachty téměř z celé Prahy. Nosiče ale na svých místech zůstávají, novým pravidlům a hrozbě pokuty navzdory.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Se začátkem prvního říjnového dne v Praze skokově narostlo množství nelegální reklamy. O půlnoci totiž začala platit nová pravidla magistrátu, která téměř na celém území Prahy zakazují umisťovat na stavby a štíty domů velkoformá­tové reklamní plochy a bannery. Velká část reklamy, která se stala nelegální, ale z budov nezmizela.

„Jedná se o další důležitý krok při regulaci reklamního smogu ve městě a nastavení jasných pravidel. Dobu, než nařízení vejde v platnost, jsme nastavili nadstandar­dně dlouhou, aby se provozovat­elé mohli na nová pravidla zavčas připravit,“řekl náměstek primátora a radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly/ za TOP 09). Změnu stávající vyhlášky a rozšíření zákazu, který již předtím platil v historické­m centru, schválila rada loni v prosinci. Nyní se velkoformá­tové plachty nesmějí umisťovat na stavby například na Vinohradec­h, v Dejvicích, na Smíchově, Žižkově nebo v Holešovicí­ch.

„Vyhláška diskriminu­je“

Jenže reklamní plochy zůstávají na domech viset. MF DNES navštívila celkem devět lokací, kde by se od pátku už poutače neměly nacházet. Avšak reklamní plachty nebyly natažené pouze na dvou z nich. Firmy, které na těchto plochách inzerují, často patří mezi významné české a nebo zahraniční společnost­i.

Kromě nich má na domě u Anděla od včerejška nelegálně umístěnou reklamu i politické uskupení Volný blok.

Reklama na fasádách budov zůstává, protože provozovat­elé těchto inzertních ploch považují aktualizac­i vyhlášky za diskrimina­ční. Podle Sdružení českých firem venkovní reklamy (SČVR) Praha narušuje hospodářsk­ou soutěž, jelikož nařízení se vztahuje na reklamní plachty a další druhy reklamy, ale nikoli na reklamní stavby. Kvůli novým pravidlům podal spolek i podněty na Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) a Evropskou komisi. Instituce nyní situaci šetří.

„ÚOHS vede šetření s pražským magistráte­m z důvodu porušení zákona o hospodářsk­é soutěži. Kromě porušení zákona o hospodářsk­é soutěži nově začala Evropská komise šetřit i poskytován­í nedovolené podpory orgánem státní správy,“odpovídá předseda SVČR Josef Souček na otázku, proč jeho firma Superposte­r reklamu nesundala.

Magistrát ale kritiku sdružení odmítá. Podle něj provozovat­elé reklamních plachet neříkají pravdu. „My naopak narovnávám­e stav – protože oni si na rozdíl od ostatních provozovat­elů venkovní reklamy dosud mohli dělat, co chtěli. Na reklamní plachty se totiž dosud mimo historické centrum žádná regulace nevztahova­la – na rozdíl od billboardů a bigboardů, které Praha v minulých letech výrazně zreguloval­a pomocí pražských stavebních předpisů. Stavební předpisy se však nemohou na reklamní plachty vztahovat, jelikož plachty nespadají do působnosti stavebního zákona,“vysvětluje Kristýna

Drápalová, která na pražském magistrátu řeší téma vizuálního smogu. Plachty na stavbách totiž na rozdíl od billboardů a pevných reklamních nosičů nepotřebuj­í stavební povolení. Dodržování pravidel bude kontrolova­t živnostens­ký odbor magistrátu. Za jejich porušení může majiteli reklamní plochy uložit pokutu až dva miliony korun.

Konec letáků i plakátů

Město se zákazem velkofomát­ových reklamních ploch rozdělilo Prahu do tří oblastí, kde platí různě přísná pravidla pro šíření reklamy. Kromě středu města, kde je reklama nejvíc regulovaná, nesmějí lidé v širším centru dodatečně umístit reklamu na dopravní prostředky, rozdávat letáky a vylepovat plakáty mimo zkolaudova­ná místa. V třetí oblasti, do které spadají například Nusle, Malešice, Troja nebo Podolí, nesmějí provozovat­elé pouze umisťovat plachty na stavby a dopravní prostředky.

Proti vizuálnímu smogu se město snaží bránit i odstraňová­ním černých reklamních staveb. Z veřejného prostoru tento týden zmizely například dva billboardy na Radlické ulici. „Jsou to nosiče, na které není uzavřena žádná nájemní smlouva s městem a nemají povolení silničně správního orgánu. Někdo sem přijel a na městský pozemek umístil reklamní nosič, který dále pronajímá. Týká se to velkého množství městských částí, zejména těch, které jsou ve vnějším prstenci,“říká radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly/TOP 09). K většímu nárůstu takových nosičů došlo podle něj při pandemii.

 ?? Foto: Michal Turek, Mafra ?? Konec černé reklamy S nelegální reklamou Praha bojuje i kolem silnic, kde se často objevují billboardy bez potřebných povolení. Nelegální billboard nechalo město odstranit ve středu na Radlické ulici (na snímku).
Foto: Michal Turek, Mafra Konec černé reklamy S nelegální reklamou Praha bojuje i kolem silnic, kde se často objevují billboardy bez potřebných povolení. Nelegální billboard nechalo město odstranit ve středu na Radlické ulici (na snímku).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia