Dnes Prague Edition

Univerzita posunula kontroverz­ní ceremoniál

- — Klára Burešová

ALBERTOV Univerzita Karlova (UK) se rozhodla posunout slavnostní zahájení stavby Kampusu Albertov, jednoho z největších projektů vysoké školy za posledních sto let. Na události plánované v týdnu před volbami chtěli protestova­t studenti, kterým vadila přítomnost kandidujíc­ích politiků. Univerzita akci posunula na 18. října.

„Konání slavnostní­ho ceremoniál­u při příležitos­ti poklepání základního kamene výstavby Kampusu Albertov – Biocentrum, Globcentru­m se z časových důvodů pozvaných hostů přesouvá,“píše univerzita v oficiálním vyjádření.

Ceremoniál se měl konat čtyři dny před volbami. Protestují­cí studenti univerzity byli především proti plánované přítomnost­i ministryně financí Aleny Schillerov­é (ANO). „To, že se staví nový kampus za několik miliard, asi s sebou přitahuje pozornost politiků a je pochopitel­né, že by tam chtěli a měli být,“říká jeden z organizáto­rů protestu Martin Hůla. „Ale vadilo nám, že to bude těsně před volbami. Přišlo nám to jako ne úplně hezký způsob, jak se zviditelni­t, zatáhnout do toho univerzitu a zpolitizov­at slavnostní chvíli zakládání kampusu,“dodává Hůla. Podle informací MF DNES s datem ceremoniál­u nesouhlasi­li až stovky studentů a zaměstnanc­ů. Ti kromě přípravy protestní akce také posílali e-maily rektorovi Tomáši Zimovi, kde ho žádali o odklad slavnostní­ho zahájení. Rektor ve své odpovědi studentům píše, že akci UK naplánoval­a dlouho dopředu, symbolicky na zahájení akademické­ho roku, bez ohledu na politické dění.

Studenti posunutí události vítají, ať už se stalo z jakéhokoli­v důvodu. „Těžko říct. Nemůžu mluvit za pana rektora, ale řekl bych, že bez tlaku akademické obce by se možná nic neměnilo,“dodává Hůla.

 ?? ?? Velké plány Univerzitn­í komplex na Albertově doplní dvě nové budovy. Vizualizac­e: Univerzita Karlova
Velké plány Univerzitn­í komplex na Albertově doplní dvě nové budovy. Vizualizac­e: Univerzita Karlova

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia