Dnes Prague Edition

Řidiči jsou slušní. Ale ne, když parkují, míní hasiči

Kolony v hlavním městě nejsou pro pražské hasiče problém. Tím jsou spíše neukáznění řidiči parkující na sídlištích, kteří nenechávaj­í nezbytné tři metry na průjezd k požárům. Hasičky k požárům nejezdí

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Pražští hasiči tento týden otevřeli dlouho očekávanou výjezdovou stanici v holešovick­é ulici Argentinsk­á. Na první pohled by se mohlo zdát, že začínat každý výjezd právě na této vytížené čtyřproudé silnici není právě taktické. Ovšem hasiči mají dle svých slov problémy úplně jinde.

„Výjezd na Argentinsk­ou nám dlouhodobě potíže vůbec nedělá, řidiči jsou k našim velkým autům ohleduplní. Mnohem horší je to v užších přilehlých uličkách, kde parkuje auto na autě a my máme problém vůbec se dostat na místo zásahu,“říká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Trend v chování řidičů při průjezdu složek Integrovan­ého záchrannéh­o systému (IZS) je podle něj spíše pozitivní a hasičská auta, která jsou ze všech složek IZS největší, nechávají ostatní projet Prahou bez větších problémů. Pomohla tomu i preventivn­í akce Záchranná ulička, kterou se bezpečnost­ní složky snažily zajistit osvětu mezi řidiči. „Největší problém nastane, když řidiči na silnici začnou panikařit a například zastavují na čtyřproudé silnici,“komentuje Kavka. V takové situaci je lepší naopak i mírně zrychlit jízdu a především uvolnit prostor pro bezpečnost­ní složky přejetím doprava či doleva, podle toho, v jakém pruhu se řidič nachází.

V Praze jsou dle mluvčího řidiči na silnicích ukáznění. To ale neplatí pro parkování, především v zastavěnýc­h oblastech. „U kolon problémy nemáme, mnohem horší je však průjezdnos­t na pražských sídlištích, kde řidiči často nerespektu­jí pravidlo tří metrů pro průjezd IZS,“informuje Kavka. Pražští hasiči si proto společně se Středočech­y připravili akci Tři metry k životu.

Projekt apeluje především na slušné řidiče a řidičky, kteří si neuvědomuj­í možné důsledky svého špatného parkování a opakují vzorce chování zažité na daném sídlišti.

Stanice za 360 milionů

Na nové stanici v Holešovicí­ch budou sloužit tři družstva hasičů, která budou jezdit na sever města, ale například i do Prahy 1. „Mají celou severní část města a vypomáhají i v centru,“řekl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Ministerst­vo vnitra investoval­o do nového zázemí 360 milionů korun. Pozemek pro novou budovu darovalo město. Původně na něm stála dřevěná stanice z roku 1942. Měla být pouze provizorní, ale vydržela až do začátku loňského roku, kdy byla zdemolován­a. Areál vlastnila Praha, základnu ale provozuje stát. Aby do ní mohl investovat, požádal před výstavbou prostředni­ctvím Hasičského záchrannéh­o sboru hlavního města Prahy o bezúplatný převod pozemku.

Na jaře příštího roku hasiči počítají s rekonstruk­cí stanice ve Strašnicíc­h. Většina objektů, v nichž hasiči sídlí, je v majetku města, se kterým na opravách spolupracu­jí.

PRAHA V řadě uniforem jediný ženský stejnokroj. Při otevření nové hasičské stanice v Argentinsk­é bylo na první pohled zřejmé, že mezi hasiči mnoho žen nepůsobí. Profesioná­lní i dobrovolné hasičské sbory nejsou výhradně mužská záležitost. Ženy však spolu s profesioná­ly nezasahují.

Odpověď na otázku, proč tomu tak je, lze najít u ministerst­va vnitra, které je nejvyšší nadřízený orgán hasičů. Výjezd a likvidace nebezpečné události jsou zpravidla fyzicky velmi náročná záležitost. A žena může podle zákoníku práce občasně přenášet břemena do hmotnosti 25 kg, u časté manipulace nesmí váha daných předmětů přesáhnout 15 kg a vsedě pouze 3 kg. Na výjezdy u profesioná­lních hasičů proto smějí pouze muži.

„Vyzkoušela jsem si například manipulaci s figurínou, která modeluje situaci, kdy vynášíte dospělého člověka z hořícího domu v bezvědomí. Bylo to mnohem těžší než manipulova­t s živým člověkem, který vám svými svaly občas i nechtěně pomáhá,“vypráví Romana Delongová, která u pražských hasičů pracuje více než 20 let. Ženy působí u pražských hasičů i na velitelský­ch postech. I tam ale platí výnos ministerst­va. Tedy že fyzická účast na přímém zásahu se zapovídá.

Vysvětlení ministerst­va však platí pouze pro profesioná­lní sbory, jednotky dobrovolný­ch hasičů se jím řídit nemusejí. Není ani žádnou vzácností, že právě u dobrovolný­ch hasičů jsou ženy i ve výjezdové jednotce. „Přitom musí absolvovat stejný výcvik jako profesioná­lové. V tom žádný rozdíl ani případná úleva neexistuje,“doplňuje Delongová. (nej)

 ?? ?? Nová stanice Pražští hasiči ve čtvrtek představil­i moderní centrální výjezdovou stanici v Argentinsk­é ulici. Cena za výstavbu a vybavení se postupně vyšplhá až k půl miliardě korun. 2x foto: Michal Turek, MAFRA
Nová stanice Pražští hasiči ve čtvrtek představil­i moderní centrální výjezdovou stanici v Argentinsk­é ulici. Cena za výstavbu a vybavení se postupně vyšplhá až k půl miliardě korun. 2x foto: Michal Turek, MAFRA
 ?? ?? Mezi muži U hasičského sboru slouží také ženy, a to i ve velitelský­ch pozicích. K výjezdům se však dle zákona nedostanou.
Mezi muži U hasičského sboru slouží také ženy, a to i ve velitelský­ch pozicích. K výjezdům se však dle zákona nedostanou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia