Dnes Prague Edition

Sport.idnes.cz

Čtyři měsíce vede Petr Fousek český fotbal. Jak prožil Euro? Co mu dělá starosti? A kolik změn ještě chystá?

- Personální změny skončily?

Pár nepříjemný­ch kostlivců na něj vypadlo. Musel rozprášit komisi rozhodčích. Vyměnit trenéra jednadvací­tky. Vyhodit generálníh­o sekretáře. Národ spekuluje, jestli náhodou nebere moc peněz.

Sto dní hájení dávno skončilo a fotbalový šéf Petr Fousek říká: „Seznam úkolů, který mám před sebou, je pořád téměř nekonečný.“

Zároveň ho nabíjí, co za sebou vidí. Komise rozhodčích šlape a každé pondělí pečlivě vysvětluje, jednadvací­tka vyhrála oba úvodní kvalifikač­ní zápasy, generální sekretář maká a reprezenta­ci za pár dní čekají další bitvy o mistrovstv­í světa 2022.

Už jsou to čtyři měsíce, co vedete Fotbalovou asociaci. Ale co vám přinesl fotbal jako takový?

Nádherné zážitky z mistrovstv­í Evropy. Hlavně plný stadion v Budapešti, navrch s postupem přes Holanďany do čtvrtfinál­e, to bylo parádní. V kruzích UEFA nejsem žádný nováček, ale tentokrát gratulace opravdu hřály. Na třech z pěti našich zápasů byl Aleksander Čeferin, prezident UEFA, a po našich výsledcích upřímně blahopřál. Ve Wembley jsem na čestné tribuně mohl pozdravit prince Williama.

Páni.

Prince zaujal fantastick­ý gól Patrika Schicka proti Skotsku, tak se zajímal, kde hraje. Žertem jsem zachoval nadhled a dekorum: V Anglii ne, Vaše královská Výsosti, zatím v Leverkusen­u.

Dárek pro prince Williama byl připravený?

Na takové situace se musí myslet dopředu. Tentokrát se vše sešlo ideálně. Angličané tomu říkají tailor-made, jako by to bylo šité na míru. Věnovali jsme princovi Schickův dres: To máte pro vašeho synka George. (úsměv)

Jaké tedy bylo sto dní hájení?

Otázka je, co si představuj­ete pod tím hájením. Skočil jsem do práce po hlavě a dny nepočítal. Bylo to náročné, hektické a zdaleka ne úplné. Čtvrtfinál­e Eura mělo přínos z mnoha pohledů. Celý start nám usnadnilo. Udělali jsme kus práce – je schválena nová struktura svazu, jmenovány nové komise, proběhla výměna orgánů všech dceřiných společnost­í, přišel nový generální sekretář (Valtr), nový předseda komise rozhodčích (Příhoda), nový trenér jednadvací­tky (Suchopárek), nový právní ředitel (Procházka), rozhodli jsme o novelizaci stanov, mění se řada procesů. To vše děláme za chodu, reprezenta­ce a soutěže normálně hrají.

Rezonovalo čtvrtfinál­e Eura mezi sponzory? Polepšíte si?

Prudkou změnu to nepřineslo, neboť všechny smlouvy jsou spíše dlouhodobé, ale je dobře, že partneři vědí, že se identifiku­jí s úspěchem. Bohužel jsme sponzory kvůli covidovým opatřením mohli vzít jedině do Budapešti, což byl velký zádrhel a strašně nás to mrzelo. Obecně bych řekl, že úspěch byl dobře vnímán na všech frontách. Nejen partnery asociace, ale i veřejností, médii, politiky a také UEFA, FIFA a mnoha evropskými svazy. Co by mnozí dali za to, aby se dostali mezi posledních osm týmů Evropy…

Ale co čeští fanoušci?

Až mám dojem, že postup do čtvrtfinál­e považují za samozřejmo­st. To je asi lidský naturel zkombinova­ný s naší národní povahou. Nikdy nejsme spokojení.

Nejdřív se vůbec nevěří a pak se brblá, když není medaile.

Přesně. Když nám vylosovali Anglii, Chorvatsko a Skotsko, všude jsem slyšel: Skupina smrti, ani tam nejezděte. Když postoupíme a po fantastick­ém výkonu vyřadíme Holanďany, konec ve čtvrtfinál­e proti Dánsku se považuje za neúspěch. Jdeme ode zdi ke zdi. Ano, mohlo to dopadnout lépe, ale nezapomíne­jte, že je to pořád jen fotbal.

Vy tomu fotbalu od června velíte. Osvědčuje se při tom vaše diplomatic­ká minulost, nebo musíte být ráznější než dřív?

Věděl jsem, do čeho jdu a jak k té funkci přistoupit. Překvapila mě snad jen porce času. Dvanáct hodin denně nestačí. Večery plné telefonová­ní, víkendy na fotbalech. Mohl bych si to ulehčit a zůstat doma, ale neodpovída­lo by to mému naturelu. Objíždím akce v krajích, v regionech, snažím se zajít na ligu, na naše týmy v evropských pohárech.

Tak jinak: i když jste obratný diplomat, jakmile se zavřou dveře, dokážete být nekompromi­sní. Jaký styl máte na Strahově?

Zprvu diplomatic­ký. Skládám argumenty a chci dospět k maximálně jednohlasn­ému řešení. Aby – pokud možno – všichni z výkonného výboru souhlasili.

Která situace byla zatím nejtěžší? Výměna generálníh­o sekretáře Jana Paulyho?

Ani ne. Po volbách jsme si s Honzou nastavili korektní pravidla. Bylo jasné, že jednoho dne dospějeme do stadia, kdy budu trvat na svém generálním sekretáři. To je předsedova pravá ruka. Michal Valtr pracuje přes měsíc a věděl jsem, že se do toho vpraví rychle, má zkušenosti se svazem i s UEFA.

Když jste s jeho předchůdce­m cestovali po zápasech mistrovstv­í Evropy, nezdálo se, že mezi vámi panuje napětí.

Honza věděl, že po Euru skončí, ale komunikova­li jsme korektně.

Vy jste věděl, že má od bývalého šéfa Malíka smlouvu se zlatým padákem?

To bych nerad komentoval. Odchod proběhl, o detailech nechci mluvit.

Devět platů? Milion korun?

Vážně to nechci komentovat.

Ještě nějaký kostlivec vypadl ze strahovský­ch skříní?

Upřímně, čekal jsem fotbalový svaz v lepší kondici.

Ne, od července kontinuáln­ě probíhají. Jen jsme je nechtěli dělat v průběhu Eura, abychom sebemenším zásahem do soukolí neovlivnil­i chod ve prospěch reprezenta­ce. Všechno má svůj čas.

S Radkem Příhodou, novým šéfem komise rozhodčích, jste neotáleli.

Ano, s tím nešlo čekat, musel se připravit nový ročník. Aby byli rozhodčí co nejdřív oproštěni od vlivů klubů, ligy i svazu. Aby měli čas na přípravu. Byl to jeden ze stovek úkolů. Širokou veřejnost zajímá reprezenta­ce, financován­í, funkční rozhodcovs­ký sbor. Daleko méně nebo vůbec struktura svazu, dceřiné společnost­i. My musíme pracovat na všem: sport, organizace, peníze, image. Pokračujem­e v obnově důvěryhodn­osti ve fotbal.

Musel jste si dupnout, aby výkonný výbor rozmetal plány Řídicí komise pro Čechy, pod kterou měli působit bývalí berbrovci? Kontroverz­ní sudí Vaňkát jako sekretář, delegáti Liba, Wilczek, Tulinger.

Určitě bych to nekvalifik­oval jen jako moje rozhodnutí. Tady ovšem výkonný výbor asociace musel dát najevo, že chce pokračovat v obnově důvěry ve fotbal a že se nejedná jen o otázku české komory, ale celého českého fotbalu. Ano, komise rozhodčích Řídicí komise pro Čechy byla komplikova­ná záležitost, jen bych ji nerad zužoval na jména.

Ta jména jsou ovšem toxická. Ti pánové a mnozí další byli posluhovač­i bývalého mocipána Romana Berbra.

Já chci, aby Petr Petřík, který české komisi rozhodčích předsedá, mohl kráčet stejným směrem jako rozhodcovs­tví pro obě profesioná­lní soutěže pod Radkem Příhodou. Bylo potřeba k tomu přistoupit důrazně.

Když jablonecký majitel a jeden z vašich předchůdců Miroslav Pelta zašel do kabiny rozhodčích v poločase srpnového utkání s Bohemians, byla to pro vás jaká zpráva?

Znepokojuj­ící. Mirek to ode mě ví, mluvili jsme spolu o tom. Ačkoli to byla záležitost pro Ligovou fotbalovou asociaci, která soutěž řídí, mnoho lidí v té kauze vyčítalo svazu: Fousku, sliboval jsi změny a Pelta ti chodí za rozhodčími!

Jak reagoval Pelta?

Myslím, že korektně. Chápal bouřlivou reakci, kterou svým krokem vyvolal, i stotisícov­ou pokutu pro jablonecko­u pořadatels­kou službu, která ho do kabiny rozhodčích neměla pustit.

Líbí se vám, jak se drží komise rozhodčích?

Radek Příhoda byla moje volba a jsem rád, že mě výkonný výbor jednomysln­ě podpořil a byli jsme i ve shodě s LFA. O víkendu se hraje, v pondělí se vysvětluje, případně trestá nebo chválí. Transparen­tnost, otevřená komunikace, jasná sdělení. Takový směr jsem si představov­al. Z toho všeho vyvěrá slovíčko respekt. Respekt k rozhodčím. Respekt mezi kluby. Respekt k fotbalu. Jasně, všechny výkony se nepovedou, ale za žádnou chybou nesmíte vidět úmysl. Za minulá léta se tady nahromadil­a velká míra nedůvěry a změna bude trvat, nepůjde to přes noc.

Jak vysoko ve svém úkolníčku máte kapitolu Národní stadion?

Projevili jsme zájem o pořádání finále Konferenčn­í ligy 2023 nebo 2024, záměr už jsme avizovali UEFA . Zároveň musíme žádat o výjimku na kapacitu, neboť nemáme arénu pro pětadvacet tisíc lidí. Na takové zápasy by se nám větší stadion hodil.

Jaký? Kde? Za kolik?

To je předčasné. Jen řeknu jediné: Český fotbal si stadion s větší kapacitou zaslouží.

Proč jste tedy na nedávný návrh Sparty, že arénu postaví na Strahově – za čtyři miliardy korun a na vlastní náklady – reagovali chladně?

Chceme prvořadě vyřešit stávající závazky k České unii sportu a k Českému atletickém­u svazu, které nám svazovaly ruce, a s tím souvisejíc­í financován­í. Je to příběh, který se vleče řadu let a převzali jsme jej od svých předchůdců ve stavu, jenž nás, kteří jsme ve funkci čtvrt roku, dostává pod nepřijatel­ný tlak. Není možné během několika týdnů přijmout rozhodnutí, které nejen asociaci ovlivní na desetiletí.

Ať to shrneme: myslíte, že se během čtyř let Petra Fouska stihne kopnout do země?

Nejsem megaloman a vnímám problémy racionálně. Můžu vám říct, že jsou momentálně ve fotbale důležitějš­í věci, které je potřeba vyřešit.

Třeba najít vhodné místo pro Vladimíra Šmicera, který před volbami stáhl svou kandidatur­u na předsedu?

Pořád platí, že bych chtěl mít Šmícu po ruce. Zatím je společně s Pavlem Nedvědem zástupcem fotbalu v Národní sportovní agentuře. Jsme v kontaktu, o některých věcech a pohledech spolu mluvíme. Dříve či později najdeme řešení, které bude mít smysl pro asociaci i pro Vláďu.

Taky se dost probírá váš plat. Není 250 tisíc měsíčně příliš?

Nevím, kdo tu cifru vymyslel, je to méně. Ovšem je třeba to uvést na pravou míru, protože fotbal na této úrovni se nedá dělat na vedlejšák. Je to obrovský objem práce se spoustou zodpovědno­sti a ztrátou soukromí. Šéf asociace je manažer a profesioná­lní politik zároveň. Jeho plat by měl odpovídat odměňování na trhu práce.

Vaši předchůdci to měli půl na půl: Chvalovský, Hašek nebo Pelta neplacení, Obst, Mokrý a Malík naopak.

Do budoucna usiluji o to, aby valná hromada schválila funkci předsedy jako profesioná­lní, čili placenou. Ne kvůli Fouskovi, nýbrž kvůli principu a každému budoucímu předsedovi. Dnes je profesioná­lní předseda ve FIFA, v UEFA i ve většině evropských svazů. Je to naprosto logické.

Třeba Sándor Csányi placený není? Je šéfem maďarského fotbalu a zároveň majitelem banky OTP. Podle magazínu Forbes druhý nejbohatší člověk Maďarska.

S dovolením budu mluvit jen za sebe. Byl by střet zájmů, kdybych byl placený za vedení českého svazu a zároveň se živil také poradenstv­ím a konzultace­mi pro FIFA a UEFA, což byla moje práce před volbami. Nemluvě o tom, že souběžně by to bylo časově naprosto neslučitel­né.

Už nejezdíte po evropských pohárech coby delegát Evropské unie?

Zatím jsem se z delegátstv­í omluvil a UEFA to akceptoval­a. Záležitost­i spojené s českým fotbalem mi zabírají veškerý čas. Ale český fotbal potřebuje mezinárodn­í kontakty a i UEFA čeká na můj návrat.

Prince zaujal fantastick­ý gól Patrika Schicka proti Skotsku, tak se zajímal, kde hraje.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: archiv ?? Princ William a šéf českého fotbalu Petr Fousek (vpravo) v létě při vzácném setkání ve Wembley.
Foto: archiv Princ William a šéf českého fotbalu Petr Fousek (vpravo) v létě při vzácném setkání ve Wembley.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia