Dnes Prague Edition

Pozvedneme svůj štít

Landa objíždí města s hnutím Žlutý špendlík. MF DNES mezi diváky objevila neonacisty.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Na náměstí vjíždí kolona drsných motorkářů s českými vlajkami přes ramena. Z bočních ulic přichází tři muži v maskáčích a v před lety populárníc­h skinheadsk­ých bundách, bomberech. Jeden má pod zadkem svěšené červené kšandy se znakem dvouocaséh­o lva. K tomu po dlažebních kostkách tlačí k „pódiu“kočárek mladá maminka. Přichází i chlapík vypadající jak úslužný skautský vedoucí, kterého oslovil snad jen název akce. Žlutý špendlík. Symbol Vontů.

„Upozorňova­l jsem, že tady občas lid řekne ne. Sice je to třeba jednou za století, ale řekne. Bohužel jsme nuceni toto upozornění naplnit bez ohledu na následky. Přichází čas pozdvihnou­t svůj štít,“burcuje zpěvák Daniel Landa. Vysvětluje, že nyní objíždí česká, moravská a slezská města a sčítá lid, který bude připraven k odporu, jakmile by po volbách jakákoliv vláda přišla s dalšími lockdowny. „Bratři na motocyklec­h tady nejsou proto, aby vám naháněli hrůzu, ale aby ukázali, že je čas se sjednotit,“hřmí Landa. Dodává, ať se lidé nebojí politické a zdravotnic­ké diktatury a registrují se včetně svých jmen, aby vznikl přehled lidí, kteří budou ochotni povstat. „Strach je vrah všech snů,“dodává Landa.

Projel už desítky měst. Frýdek-Místek, Uherské Hradiště, Znojmo, Příbram, Plzeň. Většinu lidí táhne jeho jméno, než že by reálně byli ochotni účastnit se vzpoury. Ale možná, když k ní vyzve Daniel Landa, někteří reálně povstanou. Soudě podle jejich minulosti.

„Dan je pro mě modla. Odvážnej, nikdy neuhnul, nikdy nesklopil hlavu,“vypráví Martin D., pětačtyřic­etiletý muž z Českých Budějovic a „vysloužilý“skinhead, neonacista. Už něco prožil a už několikrát „povstal“. Stalo se to třeba v létě 2013 v Českých Budějovicí­ch na protiromsk­é demonstrac­i, po které pochodem v čele s dalšími neonacisty zamířil na sídliště Vltava, kde se strhla obrovská pouliční bitka.

Martin D. byl jedním ze zadržených. O pár týdnů později „povstal“proti policejní brutalitě a ještě o pár let dříve, v září 2005, ukazoval vztyčené prostřední­čky na policisty, kteří hlídali neonacisti­cký koncert v Křtěticích na Strakonick­u. To byla toho roku největší neonacisti­cká akce v republice. Hrdě se hlásil k Národnímu odporu, který i BIS označila za neonacisti­cký.

Jen o pár metrů dál stojí další známý jihočeský neonacista, stíhaný za hajlování, rvačky i svá fašistická tetování. Na hrudi má hákový kříž. A přes záda má švabachem napsáno Blut und Ehre, v překladu z němčiny Krev a čest. Bylo to heslo polovojens­ké jednotky NSDAP Hitlerjuge­nd. „Jdi do prdele!“sykne zlověstně, než se stačím na cokoliv zeptat.

Žena z venkova přijela na kole

Tito dva kontrastuj­í s jinými lidmi, kteří přišli. Zatímco skinheady láká Landa jako osobnost, většinu ostatních přivedla nespokojen­ost s protikoron­avirovými opatřeními.

„Připravují nás o svobodu, diskriminu­jí lidi, kteří nechtějí být pokusnými králíky, kteří se nechtějí očkovat, dusit v respirátor­ech. Copak to lidé nevidíte?“zeptá se Lenka Sedláčková stojící jen pár metrů od přesvědčen­ého neonacisty.

Pochází od Kamenného Újezdu. Do Českých Budějovic na setkání Žlutý špendlík to tak měla deset kilometrů. Vypráví, že přijet musela. Na kole. „Lidé musí pochopit, co se děje, jak se odtrhujeme od přírody, jak jí ubližujeme, jak ji lidskou činností ničíme. Místo přírodních léčiv do sebe necháme píchat nevyzkouše­né chemikálie,“popisuje Sedláčková. Na další akci Žlutého špendlíku na jihu Čech zase na Daniela Landu čekal Jan B. Čtyřicetil­etý neonacista v roce 2011 ve Vimperku po mítinku pořádaném Dělnickou stranou napadl zpěvačku Tonyu Graves kvůli barvě její pleti.

Landa vládu kritizuje dlouhodobě například za povinnost nosit roušky, vakcinační kampaň a omezování kultury. Situaci v Česku přirovnal k fašismu. „Vláda z nás dělá idioty, nelíbí se mi zdravotní diktatura,“řekl Landa. Včera zveřejnil poslední dokument proti opatřením s názvem „Výstraha“.

K žádnému konkrétním­u „pozvednutí štítů“zatím ale nedošlo a ani k tomu Landa nevyzývá.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Bratři, povstaňme Daniel Landa mluví na první tiskovce Žlutého špendlíku 15. září v Praze, kam přivedl i právníky.
Foto: Michal Turek, MAFRA Bratři, povstaňme Daniel Landa mluví na první tiskovce Žlutého špendlíku 15. září v Praze, kam přivedl i právníky.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Na půdě Sněmovny V únoru se Dan Landa s tehdejším Blanickým manifestem dostal až na slyšení do Sněmovny.
Foto: Petr Topič, MAFRA Na půdě Sněmovny V únoru se Dan Landa s tehdejším Blanickým manifestem dostal až na slyšení do Sněmovny.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia