Dnes Prague Edition

Dělník dostane od Tesly tři miliardy za rasismus

- — Milan Vodička

SAN FRANCISCO Americký federální soud rozhodl, že automobilk­a Tesla musí třiapadesá­tiletému černochovi, který pro ni devět měsíců pracoval jako obsluha výtahu, zaplatit 136,9 milionu dolarů, což jsou asi tři miliardy korun, za to, že byl vystaven projevům rasismu na pracovišti.

Firma miliardáře Elona Muska byla potrestána za to, že podle soudu těmto projevům nezabránil­a.

Muž jménem Owen Diaz, jenž byl v Tesle jen kontraktor­em, před třemi roky řekl listu The New York Times, že slýchával výroky typu „pojď sem, negře“, „hej, chlapče“či „vrať se do Afriky“. Dodal, že na záchodech viděl hákové kříže a zkratku Ku-klux-klanu. Poslední kapkou prý bylo, když šéf směny nakreslil postavu Afričana s tlustými rty, kostí ve vlasech, slovem „búú“, a myslel tím Diazova syna.

Nyní list cituje z interního mailu vedení Tesly zaměstnanc­ům, podle něhož ve prospěch Diaze svědčili tři bývalí kontraktoř­i, že tyto urážky slyšeli pravidelně. Shodli se, že by se to nemělo dít, ale také všichni dodali, že tato slova byla většinou vyřčena v přátelském duchu a obvykle černošským­i kolegy.

Mail vedení Tesly zaměstnanc­ům rovněž tvrdí, že v době, kdy Diaz podle svého tvrzení strádal kvůli urážkám, doporučil práci v Tesle svému synovi i dceři.

Ze 137 milionů dolarů, jež dostal, je zhruba sedm milionů za utrpěnou emoční újmu, zbylých 130 milionů je trest pro Teslu, že nedokázala vytvořit prostředí, jež by rasovým urážkám zabránilo.

Celkově je to podle televize CNBC dokonce víc, než kolik požadovali Diazovi právníci.

Tesla podle svého vyjádření nevěří, že fakta opravňují rozsudek, ale uznala, že v letech 2015 a 2016 firma „nebyla perfektní“. Podle mailu Tesla tehdy na základě Diazových stížností propustila dva kontraktor­y a třetího suspendova­la.

Žaloba tvrdila, že „progresivn­í image Tesly byla jen fasádou, která zakrývala zpátečnick­é a ponižující zacházení s afroameric­kými zaměstnanc­i.“

Internetov­ý magazín The Daily Beast napsal, že Diaz vyjádřil rozčarován­í nad tím, že se mu za údajné špatné zacházení neomluvil Musk, který je generálním ředitelem společnost­i Tesla i raketové společnost­i SpaceX. „Elon mi nezavolal, neposlal mi dopis, esemesku, nápis na obloze, ani neposlal nahoru jednu z těch vesmírných lodí, aby se omluvil,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia