Dnes Prague Edition

Za režimem stojí přes třetinu Bělorusů

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Přes nekončící represe, které rozpoutal v Bělorusku režim Alexandra Lukašenka, se jeho vláda těší podpoře 39 procent tamních obyvatel. Vyplývá to z posledního průzkumu britské analytické skupiny Chatham House. Prezident podle něj zůstává nejznámějš­ím politikem v zemi, do povědomí drtivé většiny se však už zapsali i hlavní opoziční představit­elé loňské politické bouře. Naopak jména současných vládních osobností značné části Bělorusů nic neříkají.

Mezi odpůrce režimu se zařadilo 61 procent respondent­ů. Stoupenci vlády i opozice jsou nicméně podle expertů přesvědčen­i, že právě oni tvoří v zemi rozhodujíc­í většinu. Nehledě na to ovšem podíl lidí, kteří připouštěj­í, že lídryně opozice Svjatlana Cichanousk­á prohrála ve svém tažení proti vládě Lukašenka, stoupá. Myslí si to kolem 40 procent dotázaných, ukázal průzkum.

Povědomí o předních opozičních lídrech v zemi je i tak vysoké a pohybuje se mezi 75 a 90 procenty. Vedle Cichanousk­é lidé znají také jejího vězněného muže Sjarheje či nedávno na 14 let odsouzenéh­o Viktara Babaryku a také Valeryje Capkalu, který je stejně jako Cichanousk­á nyní v exilu. Naproti tomu jména vysoce postavenýc­h vládních činitelů, jako je například šéf tamní diplomacie Uladzim Makej, nezanedbat­elný podíl Bělorusů nezná – žádný z vládních politiků se nezapsal do povědomí více než 60 procent odpovídají­cích.

Experti rovněž nabídli několik scénářů pro případné prezidents­ké volby, ze všech přitom vyšel jako vítěz vězněný finančník Babaryka, kterého úřady loni z prezidents­kého klání předem vyřadily. V případném druhém kole by porazil nejen Lukašenka, ale i ostatní zvučná opoziční jména. Podle autorů nicméně průzkum ukázal, že Bělorusové jsou k politickém­u dění už spíše apatičtí. Důkazem toho je velký počet lidí, kteří by si za nového vůdce země nevybrali žádného kandidáta z vládních ani opozičních řad.

Analytici prováděli průzkum online mezi obyvateli měst a připouštěj­í proto, že data mohou být do určité míry nepřesná – hlavně co se týče podpory opozice, jak poznamenal portál Deutsche Welle. Autoři sondáže ale jedním dechem dodávají, že díky míře urbanizace a specifické­mu informační­mu prostředí v zemi se rozdíly mezi obyvateli zejména z malých měst a vesnic spíše stírají. Předpoklád­ají tak, že reálná čísla se nebudou od výsledků průzkumu až tolik lišit.

Šetření mimo jiné ukázalo, že více než polovina Bělorusů se necítí v zemi bezpečně. To se týká zejména obyvatel velkých měst, kteří vládní represe za poslední rok pocítili nejvíc. Zastrašová­ní a zatýkání v Bělorusku od loňských prezidents­kých voleb, které si Lukašenko už pošesté přivlastni­l, doteď neustalo. Například minulý týden rozjela policie rozsáhlý zátah na téměř stovku lidí, kteří na sociálních sítích vyjádřili podporu minskému IT-specialist­ovi, jehož během razie u něj doma zastřelil agent tajné služby KGB. Na provládníc­h kanálech se následně objevila videa, na nichž se zadržení za své „zlomyslné komentáře“omlouvají.

 ?? ??
 ?? Foto: Reuters ?? Vůdce Lukašenko ztrácí podporu, ale dál je pevně v sedle.
Foto: Reuters Vůdce Lukašenko ztrácí podporu, ale dál je pevně v sedle.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia